Закон про деолігархізацію

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)
Закон України
Малий Державний Герб України
Загальна інформація
Номер: 1780-IX
Номер проєкту: 5599 від 02.06.2021
Ініціатор(и): Президент України
Дати
Поданий на розгляд: 2 червня 2021
Прийнятий: 23 вересня 2021
Підписаний Президентом: 5 листопада 2021
Діє/діяв з: 7 листопада 2021
Статус: Чинний

Закон про деолігархізацію, закон про олігархів, або антиолігархічний закон[1] — закон України, що був ініційований Президентом України Володимиром Зеленським із метою мінімізації впливу українських олігархів на політичні, економічні та соціальні процеси в країні та на засоби масової інформації. Повна назва — Закон України «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Був ухвалений 23 вересня 2021 року, набрав чинності 7 листопада 2021 року і мав діяти протягом 10 років з 7 травня 2022 року.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Ідея та підготовка[ред. | ред. код]

15 квітня 2021 року президент Зеленський повідомив, що запропонував РНБО, Офісу глави держави та Антимонопольному комітету розробити законопроєкт про статус олігархів[3].

27 квітня міністр МЗС Кулеба повідомив, що законопроєкт мав базуватися на антитрастовому законі США і мати на меті «привести більше справедливості й конкуренції на українські ринки»[4][5].

11 травня секретар РНБО Данілов повідомив, що 13 осіб в Україні можна було віднести до категорії олігархів, не назвавши прізвищ[6].

20 травня Зеленський заявив, що підготовка законопроєкту майже завершилася[7]. 27 травня видання «Дзеркало тижня» опублікувало фрагменти законопроєкту[8], але Офіс Президента України заперечив, що опублікований у ЗМІ текст є офіційним текстом законопроєкту[9].

2 червня президент Зеленський вніс до парламенту цей законопроєкт як невідкладний[10][11].

Ухвалення у Верховній Раді[ред. | ред. код]

1 липня 2021 року Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила законопроєкт № 5599 за основу, за це рішення проголосували 275 депутатів[12].

10 вересня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що він спрямував текст закону до Венеціанської комісії на експертизу,[13] а 22 вересня він заявив, що залежно від висновків експертів Ради Європи, закон можуть переглянути[14].

23 вересня Верховна Рада на пленарному засіданні ухвалила закон про олігархів, який у другому читанні підтримали 279 народних депутатів при 226 необхідних.[15] До другого читання документа депутати подали понад 1200 поправок, але фракція «Слуга народу» домоглась скороченого розгляду, що викликало спроби блокувати трибуну.[джерело?]

7 жовтня Верховна Рада звільнила Разумкова з посади Голови Верховної Ради.[16] Однією з причин звільнення називали розбіжності між Разумковим та командою Зеленського щодо закону про олігархів.[17][18]

12 жовтня у Києві пройшов 23-й саміт Україна-ЄС, на якому Євросоюз підтримав ухвалення антиолігархічного закону.[19]

3 листопада Верховна Рада уточнила низку статей закону і доручила Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку невідкладно його підписати.[20]

5 листопада закон було підписано Стефанчуком і Зеленським.[21] Наступного дня закон було опубліковано, і 7 листопада він набув чинності.[2]

Впровадження[ред. | ред. код]

9 червня 2022 року керівник НАЗК Олександр Новіков заявив, що ідея реєстру олігархів втратила актуальність[22].

11 липня 2022 року Рінат Ахметов заявив, що його компанія «Медіа Група Україна» (МГУ) відмовиться на користь держави від усіх медіа-ліцензій, що їй належали, щоб він не підпав під дію антиолігархічного закону.[23][24] Наступного дня його холдингова компанія SCM, до якої входила Медіа Група Україна, повідомила, що розпочала процес анулювання ліцензій усіх своїх телеканалів: «Україна», «Україна 24», «НЛО.TV», «Донбас», «Індиго tv», і тематичних каналів «Футбол 1/2/3». Також було повідомлено про припинення випуску друкованих ЗМІ медіахолдингу та мультимедійної платформи «Сьогодні». 14 липня МГУ подала до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення заяву щодо анулювання ліцензії телеканалів, і вже 21 липня ця заява була задоволена.[25]

Основні положення закону[ред. | ред. код]

У травні 2021 року перший заступник голови ВРУ Стефанчук повідомив, що у законопроєкті мало бути 7 критеріїв, за якими визначатимуть, хто є олігархом[26]. За словами Стефанчука, людина визнається олігархом, якщо підпадає під щонайменше три параметри[27].

2 червня у Офісі президента роз'яснили, що документ містить визначення олігархів — як осіб, які мають значний вплив у господарському, політичному житті країни, а також контролюють основні сегменти медійного простору. І що закон матиме обмежений термін дії — 10 років[28].

Згідно із текстом законопроєкту[29],

  • олігархом пропонують вважати людину, яка бере участь у політичному житті, має значний вплив на засоби масової інформації, є кінцевим бенефіціаром суб'єкта господарювання, що є природною монополією чи має монопольні позиції на ринку понад рік, має підтверджені активи у понад 1 мільйон прожиткових мінімумів. Для отримання статусу олігарха треба відповідати щонайменше трьом критеріям з чотирьох.
  • під участю у політичному житті автори документа пропонують розуміти зайняття високої посади у держапараті, пов'язаність із високопосадовцем, фінансування чи безпосереднє керівництво партією, контроль над ЗМІ, яке поширює інформацію політичного характеру.
  • медійний вплив визначається тим, що підозрювана в олігархії особа є бенефіціаром або контролером певного ЗМІ, тобто отримує прибутки чи керує ним[30];
  • згідно із текстом законопроєкту, частини ознак олігарха можна позбутися, наприклад, продавши свої медіаактиви особам із бездоганною репутацією[8][31].
  • подання про те, щоб визнати певну особу олігархом, може робити уряд, член РНБО, НБУ, СБУ або ж Антимонопольного комітету. Остаточне рішення — за Радою національної безпеки та оборони, її рішення вводиться в дію указом президента;
  • особа, визнана олігархом, потрапляє у спеціальний реєстр і з цього моменту їй забороняється фінансово підтримувати політичні партії та бути покупцем чи бенефіціаром при приватизації об'єктів великої приватизації. Крім того, олігархів (як і держслужбовців) зобов'язують подавати податкові декларації.
  • вийти з реєстру олігархів можна у випадку встановлення факту відсутності у такої особи не менше двох ознак із перелічених у проєкті закону чотирьох.

Критика[ред. | ред. код]

Фахівці з галузі ЗМІ критикували запропоновану в документі ідею щодо обмеження на володіння олігархами ЗМІ[8].

Громадські організації, що опікуються боротьбою з корупцією, критикують відсутність дієвих кроків для реалізації обмежень проти олігархів. Зокрема, керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін заявив: «олігархам він не загрожує. Закон прописаний таким чином, що його правозастосування буде нікчемним»[8].Директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк заявила, що не визначено, «хто перевірятиме, наскільки олігархи виконують закон» і таким чином «гарантій того, що всі люди, які є олігархами, будуть у відповідному реєстрі — нема»[32].

Політики ще до того, як законопроєкт був зареєстрований у ВРУ, піддали його ідею критиці. Народний депутат фракції «ЄС» Ростислав Павленко зауважив, що немає чіткого визначення поняття «олігарх», а тому ініціатива «виводить з-під удару власне олігархів і направлена на знищення політичних опонентів чинної влади»[33], а позафракційний народний депутат Гео Лерос заявив, що «Закон „про деолігархізацію“ має на меті зачищення конкурентного поля  президента Володимира Зеленського»[34].

Після голосування за закон 23 вересня 2021 року «Європейська солідарність» оголосила намір подавати в НАБУ, ДБР та Офіс генпрокурора заяву про вчинення злочину під час ухвалення закону про деолігархізацію.[35][36]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Антиолігархічний» закон Зеленського: протидія олігархам чи крок до диктатури. Радіо Свобода (укр.). 23 вересня 2021. Процитовано 10 січня 2023.
  2. а б Закон України від 23 вересня 2021 року № 1780-IX «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)»
  3. Зеленський пропонує розробити законопроєкт про статус олігархів. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  4. Кулеба на ВВС HARDtalk. Боротьба з Коломойським і знешкодження "атомної бомби". BBC News Україна (укр.). Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  5. Зеленський пропонує прописати «правила гри» для олігархів на основі антитрастового закону США - Кулеба. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  6. РНБО нарахувала в Україні 13 олігархів. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  7. Законопроект про деолігархізацію майже готовий і з'явиться наступного тижня - Зеленський. Інтерфакс-Україна (укр.). Архів оригіналу за 31 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  8. а б в г Законопроєкт «Про олігархів»: основні положення vs головні очікування. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  9. «Це чиїсь фантазії»: на Банковій прокоментували публікації в ЗМІ «законопроєкту про олігархів». www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  10. Офіційний портал Верховної Ради України. w1.c1.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 5 червня 2021. Процитовано 2 червня 2021.
  11. Зеленський вніс у Раду закон про олігархів (оновлено). LB.ua. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 2 червня 2021.
  12. Олігархи «мають стати просто великими бізнесменами» – Зеленський привітав рішення Ради щодо законопроєкту №5599. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 1 липня 2021. Процитовано 1 липня 2021.
  13. Разумков направив законопроєкт про олігархів до Венеціанської комісії. LB.ua. 10 вересня 2021. Архів оригіналу за 20 вересня 2021. Процитовано 11 листопада 2021.
  14. Рада схвалила закон про олігархів. Як Зеленський боротиметься з великими бізнесменами. BBC News Україна (укр.). Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 7 жовтня 2021.
  15. Закон про олігархів прийнято. Як голосували нардепи. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  16. Рада звільнила Разумкова з посади спікера. Українська правда. 7 жовтня 2021. Архів оригіналу за 12 листопада 2021. Процитовано 11 листопада 2021.
  17. Арахамія пояснив бажання замінити Разумкова розбіжностями щодо закону про олігархів. detector.media. 1 жовтня 2021. Архів оригіналу за 12 листопада 2021. Процитовано 11 листопада 2021.
  18. Дмитро Разумков: “Не може бути так, щоб одна гілка влади з’їдала іншу”. VOA. 8 жовтня 2021. Архів оригіналу за 12 листопада 2021. Процитовано 11 листопада 2021.
  19. Боротьба з олігархами, допомога та реформи: про що домовилися на саміті Україна-ЄС. www.eurointegration.com.ua. 12 жовтня 2021. Архів оригіналу за 12 жовтня 2021. Процитовано 11 листопада 2021.
  20. Рада усунула неточності в “антиолігархічному” законі. Економічна правда. 3 листопада 2021. Архів оригіналу за 12 листопада 2021. Процитовано 11 листопада 2021.
  21. Зеленський підписав антиолігархічний закон. Економічна правда. 5 листопада 2021. Архів оригіналу за 12 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  22. Ідея реєстру олігархів втратила актуальність, - глава НАЗК. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 9 червня 2022. Процитовано 9 червня 2022.
  23. Ахметов виходить з медіа-бізнесу через антиолігархічний закон. Економічна правда (укр.). 11 ЛИПНЯ 2022. Процитовано 7 січня 2023.
  24. Гордість чи збитки. Що змусило Ріната Ахметова відмовитись від всього медіабізнесу — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 11 липня 2022. Процитовано 7 січня 2023.
  25. Нацрада анулювала ліцензії "Медіа Групи Україна": що про це кажуть співробітники. suspilne.media. 21 липня 2022. Процитовано 7 січня 2023.
  26. Руслан Стефанчук про відставки в уряді, амбіції Разумкова, закон проти олігархів та другий термін Зеленського. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 25 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  27. Статус олігарха визначатимуть за сімома критеріями, - Стефанчук. espreso.tv (укр.). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  28. Президент вніс до парламенту як невідкладний законопроект, покликаний ліквідувати олігархічну систему в Україні. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 2 червня 2021.
  29. Офіційний портал Верховної Ради України. w1.c1.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 5 червня 2021. Процитовано 21 червня 2021.
  30. Як Зеленський "мінусуватиме" олігархів. Головні новації закону від президента. BBC News Україна (укр.). Архів оригіналу за 25 червня 2021. Процитовано 21 червня 2021.
  31. Закон про олігархів: «юридичний треш» чи «революція» від Зеленського?. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  32. Каратимуть по-різному, – у ЦПК назвали недоліки законопроєкту щодо олігархів. 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  33. Закон про деолігархізацію виводить з-під удару справжніх олігархів - Павленко. prm.ua (укр.). Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  34. Закон про олігархів є початком диктатури Зеленського - Лерос. prm.ua (укр.). Архів оригіналу за 27 травня 2021. Процитовано 27 травня 2021.
  35. Під час голосування за законопроект про олігархів було вчинено низку порушень, - Геращенко. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  36. Європейська солідарність. Архів оригіналу за 24 вересня 2021. Процитовано 24 вересня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Текст Закону[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]