Зала Ради бургомістрів в ратуші Амстердама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Зала Ради бургомістрів в ратуші Амстердама»

Автор Пітер де Гох
Час створення бл.1663—1665
Розміри 112,5 х 99 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Музей Тіссен-Борнеміса (Мадрид)

«Зала Ради бургомістрів в ратуші Амстердама» (нід. Raadskamer in het stadhuis van Amsterdam) — картина голландського живописця Пітер де Гоха. Створена приблизно у 16631665 роках. Зберігається у Музеї Тіссен-Борнеміса в Мадриді.

Опис[ред. | ред. код]

В голландському живописі 17 століття улюбленими темами були побутові сцени і домашні інтер'єри, а також зображення представників нового класу — буржуазії — в різні моменти повсякденних справ або дозвілля. Ця картина має особливу цінність не тільки за свої художні якості, але і за історичне значення оскільки вона точно відтворює первісний інтер'єр зали ради в амстердамській ратуші. Світлове рішення композиції типове для де Гоха: поєднання різних джерел променів світла гру майстерно змішаних світла і тіні, що виділяються на фоні теплої кольорової палітри. Композиція побудована за правилами архітектурного живопису — в ширококутній перспективі з точкою сходу в центрі приміщення.

Історія картини[ред. | ред. код]

Історія цього полотна бере свій початок з першої половини 20 століття, коли воно належало Петеру Ернсту, барону Стакельбурзькому, яке успадкував його син Егберт, у чиїй колекції вона була знайдена у 1918 році. Пізніше вона перебувала у багатьох галереях: Ван Дімен у Гаазі в 1925, Г. Райнгарта в Нью-Йорку в 1927, Й. Болер і Штайнмаєра в Мюнхені і Нью-Йорку в 1929, і знову в 1931 у Райнгарта. Потім потрапила до колекції В. Й. Р. Дресмана в Амстердамі, а також у дві інші галереї після чого була придбана у 1960 році для колекції Тіссен-Борнеміса з галереї Крамер в Гаазі.

Література[ред. | ред. код]

  • «Национальный музей Тиссен-Борнемиса. Краткий путиводитель по музею». — Мадрид : Музей Тиссен-Борнемиса, 2019. — 74 с. — ISBN 978-84-15113-22-5. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]