Заліско Олександр Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Заліско
Заліско Олександр Васильович
Олександр Заліско (Facebook)
Народився 27 листопада 1992(1992-11-27) (31 рік)
Топорівці (Чернівецький район)
Громадянство Україна
Національність Українець
Відомий завдяки Відомий український блогер і волонтер

Олександр Васильович Заліско (нар. 27 листопада 1992, с. Топорівці, Чернівецька обл., Україна) — відомий український Instagram-блогер, підприємець, перший в Україні продюсер блогерів, волонтер та культурний діяч. Медіа-амбасадор волонтерського руху «Добробат».

Життєпис[ред. | ред. код]

Олександр Заліско народився в звичайній родині з села Топорівці Чернівецької області. В нього є молодші брат і сестра.

Освіта[ред. | ред. код]

Навчався у місцевій загальноосвітній школі, яку неодноразово представляв на олімпіадах з Української мови та математики. Займав призові місця на конкурсі ім. Петра Яцика з Української мови.

Закінчив школю з відзнакою та золотою медаллю, після чого розпочав здобуття вищої освіти за фахом «Фінанси та кредит» у Буковинському державному фінансово-економічному університеті. Завдяки успіхам у навчанні став лауреатом премії Чернівецької міської ради 2009 року.

Брав активну участь в житті студентської спільноти своєї Alma mater, був заступником голови Студпрофкому.

У 2013 році виграв конкурс «Кращий студент року».

Кар'єра[ред. | ред. код]

Здобув популярність як один із перших Instagram-блогерів України. Прославився завдяки «вайнам» — коротким гумористичним відео, в яких висміював типові життєві ситуації. Одночасно з розвитком власного блогу працював ведучим на святах, публічних заходах та весіллях[1]. Ці дві справи гармонійно доповнювали одна одну, в результаті за перший рік роботи Олександр Заліско став одним з найбільш затребуваних і популярних ведучих в місті Чернівці. Всього за три роки кар'єри в цій сфері провів більше 120 заходів в Чернівцях, Івано-Франківську, Львові, Тернополі та Києві.

У 2017 році про блог Олександра Заліска розповів великий український телеканал «Еспресо TV» у статті «5 українських Instagram-вайнерів, які змусять сміятись з себе»[2]. Це стало для нього поштовхом, щоб у майбутньому змінити сферу діяльності та зосередитися на блогерстві.

У 2019 році організував у Чернівцях сатиричну акцію[3], висміюючи українську політику. Був організований концерт, на якому він виступав «кандидатом в президенти» України. На ньому Олександр представив свою «передвиборну програму» — «Інстаграм у кожну хату»[4]. Також у Чернівцях були розміщені біл-борди з його «передвиборчими лозунгами». Ця активність була висміюванням українських політиків, які нечесними способами намагаються прийти до влади.

У 2019 році дав перше велике інтерв'ю в своєму житті[5] — тоді Олександром зацікавився проект «Українська пісня».

В 2021 році дав велике інтерв'ю популярному жіночому онлайн журналу «WOMAN magazine»[6], в якому зазначив, що прагне розвитку не лише як медійна особистість, а й як бізнесмен.

У 2021 році День народження Олександра Заліска співпав з Днем пам'яті жертв Голодоморів[7]. Святкування було широко висвітлено гостями, переважна більшість з яких також були відомими блогерами. В результаті українці масово обурилися святкуванню в День пам'яті та жорстко розкритикували блогера.

Після початку повномасштабної війни росії проти України Олександр Заліско зосередився на волонтерській діяльності: проведенні благодійних зборів для забезпечення потреб Збройних Сил України, зборі та передачі гуманітарної допомоги жителям прифронтових територій України, які постраждали внаслідок бойових дій, передачі особистих коштів для реалізації проєктів по захисту України.

Війна росії проти України[ред. | ред. код]

Після початку повномасштабної війни росії проти України Олександр Заліско почав активно займатися волонтерством для підтримки ЗСУ та постраждалих жителів України. Олександр провів цілу низку зборів та аукціонів, де збирав кошти на потреби ЗСУ. Крім того близько півмільйона гривень витратив власних коштів для пібтримки української армії. Олександр долучився до проекту «Добробат»[8] як волонтер та медіа-амбасадор. «Добробат» — це добровольчий будівельний батальйон, який допомагає постраждалим у нагальному відновленні житла та об'єктів соціальної інфраструктури на деокупованих територіях[8].

Також Олександр разом з проєктом «Культурний Десант» брав участь у поїздках до прифронтових міст з метою підтримки українських військових. Об'єднання «Культурний десант» займається культурно-психологічним забезпеченням українських військових, регулярно дає концерти в деокупованих містах, зокрема в лікарнях та бомбосховищах[9]. Серед військових Десанту є відомі українські артисти, такі як Коля Сєрга, Олександр Ярмак (репер Yarmak), Олександр Чемеров та інші.

Волонтерська діяльність[ред. | ред. код]

24 лютого 2022 року опублікував звернення до блогерів та артистів світу із закликом підтримати відключення росії від SWIFT та організував інформаційну кампанію для англомовної аудиторії в Instagram, щоб протистояти потоку російської пропаганди.

На момент початку повномасштабного вторгнення перебував в Латинській Америці, але перервав поїздку та негайно вилетів до Польщі, де в перший тиждень після початку повномасштабного вторгнення росії разом з представниками української діаспори організував у Варшаві так званий «Блогерський штаб»[10] для пошуку та невідкладної закупівлі товарів подвійного призначення та військового спорядження для Збройних Сил України.

15 березня 2022 року опублікував перший великий звіт[11] щодо результатів зборів та закупівель для ЗСУ на загальну суму 3,037 мільйони гривень. За його словами, гроші були зібрані спільними зусиллями блогерів та підприємців із Чернівців. На зазначену суму були придбані 110 шоломів та 27 тепловізорів, а також 126 тисяч гривень були передані іншим волонтерам також для допомоги із закупівлею тепловізорів.

22 березня опублікував другий звіт[12] щодо результатів зборів, згідно з яким «Блогерський штаб» впродовж 24.02.2022-17.03.2022 закупив 110 шоломів, 281 пару військового взуття, 400 рацій, 56 тепловізорів та взяв участь у придбанні автомобіля, надавши іншим волонтерам 52 тис. грн допомоги. Загальна сума витрат склала 4,899 мільйони гривень.

Невдовзі повернувся до України та організував збір[13] на спеціальний транспортний засіб для виконання специфічних бойових завдань — баггі «VOLS». Його передали військовим[14], що воюють на південному напрямку. Особисто передав кошти на виготовлення двох багі, які в подальшому були передані ЗСУ. Також організував масштабну інформаційну підтримку проєкту «VOLS».

Пізніше разом із друзями та колегами долучився до проекту «Добробат»[15] медіа-амбасадором[16]. Після цього він організував збір на шоломи[17] для військових.

У серпні 2022 року знову відвідав[18] село Ягідне Чернігівської області разом зі своїми колегами та друзями, які також долучилися до волонтерського руху «Добробат». В рамках цієї поїздки жителям села передали кілька тонн необхідніших речей[19] для відновлення нормального побутового життя, починаючи від телефонів і закінчуючи побутовою технікою, такою як варильні поверхні та мультиварки.

Також у серпні 2022 року він провів збір[20] на ще один спеціальний баггі для військових. У грудні транспортний засіб був готовий — Олександр передав[21] його бійцям Сил Спеціальних Операцій, які воюють на східному фронті, а натомість військові йому вручили[22] РПГ-18 «Муха» та ПЗРК «Stinger» для нових зборів.

На День Незалежності, 24 серпня 2022 року Олександр Заліско поїхав до східних областей України[23], щоб доставити на фронт і передати військовим автомобіль та дрони[24].

У другій половині листопада 2022 року з командою відвідав Херсон[25][26][27][28]. Ними була організована доставка гуманітарної допомоги жителям звільненого міста. Людям передавали ковдри, газові пальники, ліхтарики, продуктові набори та іншу допомогу.

27 листопада 2022 року, на своє 30-річчя, організував святкування у форматі благодійного аукціону, метою якого був збір 1 мільйона гривень[29]. За ці кошти для підрозділу ССО, який виконує бойові завдання в Донецькій області, був придбаний спеціальний дрон DJI Matrice 300 RTK і камера Zenmuse H20T (з тепловізором), яка покращує можливості цього дрона з точки зору коригування вогню артилерії.

У грудні 2022 року разом з іншим відомим волонтером[30] — головою фонду «ЗАМПОТЕХ» Ігорем Шкільним — поїхав до найгарячішої ділянки фронту[31] — у Бахмут, щоб передати військовим дрони[32][33].

Крім того, у Бахмуті він поспілкувався з місцевими жителями та роздав їм гуманітарну допомогу. Відео Олександра про літнього чоловіка, який не хоче залишати рідне місто[34] навіть попри інтенсивні бої, стало вірусним.

У лютому 2023 року Олександр Заліско організував масштабний збір для снайперів з Бахмутського напрямку та пообіцяв передати ПЗРК «Stinger» тій людині, що зробить найбільший донат[35].

У березні 2023 року разом з блогерами Олегом Гамалем та Лесиком Друком поїхав до міста Бахмут[36], щоб передати підрозділу ССО дрон DJI Matrice 300 RTK, камеру Zenmuse H20T і додаткове обладнання до них, що були куплені з кошти, зібрані під час святкування 30-річчя. Тоді блогер також повідомив, що завдяки сприянню волонтерів Павла Шептицького та Євгена Пескова вдалося купити зазначене обладнання за зниженою ціною, а на зекономлені кошти додатково купити і передати військовим позашляховик Ford Ranger.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Весільний ведучий Олександр Заліско, Чернівці. chvc.wedpro.com.ua. Процитовано 28 квітня 2023.
  2. 5 українських Instagram-вайнерів, які змусять сміятись з себе. espreso.tv (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  3. #ЗаЗаліска: популярний чернівецький блогер роздавав гречку (укр.), процитовано 28 квітня 2023
  4. #ЗаЗаліска: популярний чернівецький блогер роздавав гречку. promin.cv.ua (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  5. Олександр Заліско про те як "втюрився" в Іру, перший секс, парашні вайни, хейтерів та ін... (укр.), процитовано 28 квітня 2023
  6. Олександр Заліско: «Хочу вирости як медійна особистість і бізнесмен». Woman Magazine (укр.). 15 червня 2021. Процитовано 28 квітня 2023.
  7. Zaxid.net. Злет і падіння блогера. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  8. а б Добробат – це добровольчий будівельний батальон! (ua) . Процитовано 28 квітня 2023.
  9. «Культурний десант» продовжує підтримувати мешканців деокупованих територій. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  10. Заліско Саша в Instagram: "❗️Збір коштів на бронеzhилети з Європи❗️ ⠀ Необхідна сума мінімум 2 млн. грн. Про всі надходження і витрати прозвітую чеками і фото/відео🙌 ⠀ Монобанк 5375411504058137 Отримувач Заліско Олекандр ⠀ Приватбанк 5523 2458 0028 7581 Отримувач Заліско Олекандр ⠀ Логістика як доставити це в Україну з будь якої точки Європи у нас уже налаштована! ⠀ Також, якщо ви у Варшаві - ви можете принести готівку (злоті, євро) @roksolana_ivroxe, вона особисто одягає бійців🔥 ⠀ Я особисто долучаюсь до збору коштів і виділю на цю потребу ще 200 тисяч гривень🙌 Разом ми сила! ⠀ Слава Україні!🇺🇦 Разом здолаємо окупанта!". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  11. Заліско Саша в Instagram: "Звіт по виконаній роботі: ⠀ Друзі, ми з вами сила! Раніше я оголошував збір коштів на бронежилети, але з ними виявилось багато питань. Тому ми з командою вирішили купляти засоби для ЗСУ, які потрібні і ми можемо купити їх прямо зараз, бо важливий не те що кожен день, а кожна година! ⠀ Військові нам напряму дають списки, що потрібно і в які саме гарячі точки. Отже, спільними силами кожного з вас і нашого блогерського об’єднання з підприємцями м. Чернівці було придбано: ⠀ 1. Каски 110 штук. Вживані, але хороші, на нашій фабриці їм дошиють застібки, це робиться швидко і легко. За 100 касок заплачено 444‘000 грн, 10 касок нам зробили бонусом. 2. Тепловізори, 7 одиниць з Румунії. 665 тисяч гривень загальна вартість, 605 тисяч оплачено з моїх карток. 3. Тепловізори, 10 одиниць з Словаччини. 900 тисяч загальна вартість, 480 тисяч з моїх карток. 4. Тепловізори з Барселони, 10 одиниць. Загальна вартість 902 тисячі, 200 тисяч з моїх карток. 5. Долучився до покупки тепловізорів з Чехії, 126 тисяч гривень перекинув, тепловізори уже у наших спецслужб😎 ⠀ В загальному ми придбали спец засобів на суму 3 мільйони гривень🔥 А точніше 3’037’000 грн. З моїх карток витрачено 1‘855‘000 грн. (Мушу звітувати, бо багато хто з вас скидав кошти саме мені). В залишку зараз у мене ще 222 тисячі🙌 Тому ми далі в пошуку необхідного спорядження для наших військових🔥 Якщо у когось ще є бажання долучитись - реквізити закину в сторіз🙌 ⠀ На рахунок бронежилетів - будьте дуже обережні. Є дуже багато обману. Тестуйте пластини, бо уже знайомі придбали броніки, а автомат їх пробиває наскрізь. А одну знайому взагалі кинули на гроші після завдатку. Перевіряйте все особисто! ⠀ Хочу ще раз наголосити, що покупки, які ми здійснили - це заслуга кожного, хто долучився до збору коштів. Тепловізори - це очі наших військових вночі, це дає їм перевагу бити орків, поки вони сліпі! Тому дякую кожному, хто долучився!❤️ Дякую всій нашій команді з блогерів та активних людей міста Чернівці🔥 Важливо! Все що ми купляємо НЕ залишається в Чернівцях! Воно їде в гарячі точки, бо там є термінова потреба! ⠀ Все буде Україна! Слава Україні!🇺🇦". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  12. Заліско Саша в Instagram: "Наше об’єднання блогерів з підприємцями показало крутий результат🙌 Кожен з вас, підписники, хто долучався до збору - частинка перемоги наших ЗСУ🔥 Дякую свідомим українцям, які у цей складний час діють, а не пишуть гнівні коментарі сидячи на дивані. Від кожного зараз залежить перемога🙌 ⠀ Слава Україні!🇺🇦 ⠀ За бажанням, ви ще можете долучитись до збору коштів: ⠀ Монобанк 5375411504058137 Заліско Олександр ⠀ Звітую як завжди з чеками🙌 Ми обов’язково переможемо❤️". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  13. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Оголошую збір на багі! Воно буде доставлено в Харків для бойових завдань🔥 ⠀ Для наших хлопців - це те, що треба! Проходить скрізь, краще будь якого джипа. Душе швидка, малопомітна. Настріляв і втік! Ціна одного в районі 5000$, тому прохання виділити один обід чи каву на цей апарат для ЗСУ🔥 У сторіз мене дивляться 150‘000 людей щодня, якщо кожен скине хоча б по 2 грн. - ми замовимо аж 2 багі! Вірю у вас🙏 ⠀ Про доставку хлопцям прозвітую🙌 ⠀ Приват: 4149 6293 8022 5276 ⠀ Моно: 5375411504058137 ⠀ Виготовляє @volodymyr.sadyk 😎 Хто хоче замовити для свого батальйону чи групи - пишіть йому в особисті або його дочці @melisa.sadyk 🙌 ⠀ Ми обов’язково переможемо! Слава Україні!🇺🇦". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  14. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Передали Багі військовим😎 ⠀ «Доцент» тепер буде працювати на південному напрямку😏 А ви самі знаєте успіхи наших бійців там😈 ⠀ Хочу подякувати кожному, хто донатив на цей апарат🙌 Кожна гривня важлива🙏 І вчора військові в розмові теж це підтвердили. Кожен воює на своєму фронті. І ваша одна гривня, по суті, теж воїн🇺🇦 ⠀ Якщо маєте бажання задонатити на наступне багі - реквізити: Моно 5375411504058137 Приват 4149 6293 8022 5276 ⠀ Дякую нашим військовим за кожен день! За можливість далі продовжувати працювати! Разом ми переможемо! Слава Україні!🇺🇦". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  15. В Україні запустили проєкт «Добробат». Його учасники допомагають відновлювати зруйновані окупантами міста. babel.ua (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  16. Преса про нас || «Добробат» (ua) . Процитовано 28 квітня 2023.
  17. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Звіт по каскам🇺🇦 ⠀ Каски уже давно куплені і доставлені нашим бійцям, але для звіту старався дочекатись від усіх відео (що не завжди легко, враховуючи складність доставки в гарячі точки та і можливість зняти саме відео), щоб було максимально прозоро🙌 ⠀ Отже, з вашою допомогою було зібрано 73800 грн. @lena.magilda долучилась до збору сумою 44200 грн. і частину касок повезла своїм бійцям. 12000 грн. закинув своїх. ⠀ Як бачите, всі каски доставлені до бійців, які зараз захищають нашу рідну неньку Україну в гарячих точках! Одному навіть каска прийшла в день народження☺️ ⠀ Дякую, що довіряєте🙌 Я всім серцем вірю, що Україна переможе! І ми разом робимо кроки підтримки для цієї перемоги! Війна ще не закінчилась, не маємо права забувати чи розслаблятись! Звітую вам про кожну гривню, тому що все має бути чесно і прозоро! Все буде Україна!🇺🇦". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  18. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Я не думав, що це буде так важко емоційно… ⠀ Ці люди пережили кошмар🤯 Справжнє пекло було в них протягом місяця у підвалі школи, де окупанти тримали більше 300 людей… включаючи маленьких дітей… ⠀ Ми нашою командою @lessyk @anichka_druk @inna_skydaniuk @nadin_chokan @chokan_mishka @gamaloleg @tatti_gam закликали небайдужих підписників надіслати побутову техніку для людей з с. Ягідне Чернігівської області, в яких були знищенні домівки та у яких все забрали/знищили окупанти🥺 Дякую кожному, хто відгукнувся! Долучився! Відправив чи то електро-плиту, чи то чайник, чи мультиварку! Люди цьому дуже раділи! ДУЖЕЕЕ! Деякі навіть плакали 😭 Тому кожен, хто долучився - великий молодець і людина з великим серцем❤️ ⠀ Я дуже надіюсь, що після побачених кадрів у вас виникне щире бажання і потяг зробити одну невелику хорошу справу. Чи велику. Задонатьте на ЗСУ. Нагодуйте бездомного котика. Зробіть комплімент стомленому військовому, якого побачите у вашому місті, цілий день стоячого на сонці чи дощі. Пригостіть його шоколадкою чи пончиком☺️ Ще раз задонатьте на ЗСУ. І ми точно переможемо!". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  19. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Боже, бережи українців❤️ І весь світ від дурного сусіда🙏". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  20. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Задонать на друге багі🔥👇 ⠀ Перше уже доставлено, ось відеозвіт☺️ Ціна одного 5000$, тобто зараз це в районі 200 тисяч гривень) зберемо за 3 дні? ⠀ Будь другом, задонать 17 грн. на ЗСУ🇺🇦😀 ⠀ Приват: 4149 6293 8022 5276 Моно: 5375411504058137 ⠀ Так круто, коли ми об’єднані❤️ Разом до перемоги!🙏". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  21. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Друге багі передали🤝 ⠀ Дякую кожному, хто донатив🙌 Замовили його ще раніше, і ось воно уже готове їде допомагати бійцям ССО знищувати ворога на східному напрямку😈 ⠀ Працюємо далі на перемогу України🇺🇦 Дякую вам за довіру❤️". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  22. Блогер та волонтер Олександр Заліско передав бійцям ССО багі українського виробництва – Depo.ua. www.depo.ua (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  23. Блогер мільйонник розповів про свою подорож до прифронтового Слов'янська. 6262.com.ua - Сайт міста Слов'янська (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  24. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Їду дорогою в Покровськ (Донецька область) і ловлю себе на думці: скільки мук натерпівся український народ за останні 300 років😢 Скільки болю і страждань пережили наші предки… скільки людей загинуло за волю, за мову, за честь. Скільки репресовано, скалічено… а ми все одно Є. Ми, УКРАЇНЦІ, які далі боряться за свою незалежність. Навіть якщо ворог більший від нас в декілька разів. Це якої сили має бути нація, щоб це все пережити і стати ще міцнішою? ⠀ Аж мурашки по тілу йдуть від усвідомлення… Так, не все ідеально. І ще далеко не перемога. І ще багато треба буде працювати всередині суспільства. Але сумнівів немає. Ми точно зможемо! ⠀ З днем незалежності, українці! Слава Україні!💙💛 ⠀ UPD. Передав авто Mercedes ML 400, який придбав за свої кошти, буде працювати на Запорізькому напрямку. Передали два дрони MAVIC 3, які купив @carlo.monte75 за кошти з свого велопробігу Третьому полку спецназу ССО та Військовій частині а4007 110 механізована бригада🔥". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  25. Відомий блогер Олександр Заліско передав гуманітарну допомогу мешканцям Херсона. ТСН.ua (укр.). 25 листопада 2022. Процитовано 28 квітня 2023.
  26. Відомий блогер Олександр Заліско передав гуманітарну допомогу мешканцям Херсона. РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  27. Відомий блогер Олександр Заліско передав гуманітарну допомогу мешканцям Херсона. MY.UA (рос.). Процитовано 28 квітня 2023.
  28. Відомий блогер Олександр Заліско передав гуманітарну допомогу мешканцям Херсона. Апостроф (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  29. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "З днем народження мене🙈 30 років😳 ⠀ Яке я вже старе😀 Якщо серйозно, то я завжди любив «свій день», для мене він був днем мрій, сподівань та бажань! ⠀ Проте цього року в мене немає інших бажань, окрім одного – нашої перемоги! З кінця лютого, кожен українець живе тільки одним прагненням – мирним небом. ⠀ Зараз мені хочеться здоровʼя. Але не для себе, а для всіх українських військових. Зараз мені хочеться успіхів. Але не для себе, а для ЗСУ. Зараз мені хочеться фінансових профітів. Але не для себе, а для економіки країни. ⠀ Мені завжди хотілось в цей день обійняти та подякувати як можна більше людей, які навколо мене та створюють «мій світ»! А сьогодні я хочу обійняти всіх українців та наших друзів, бо ми одна велика родина, яка бореться за правду, за добро та майбутнє! ⠀ У свій день народження я організовую благодійний аукціон (офлайн в Чернівцях) і збір коштів на ЗСУ (онлайн)🙌 Якщо у вас є бажання мене привітати - прошу задонатити на великий дрон DJI Matrice 300 RTK + камера Zenmuse H20T (з тепловізором) для наведення артилерії та знищення техніки для підрозділу ССО, які працюють на донецькому напрямку😎 Ціль - 1‘000‘000 грн. або більше для покупки цього дрону або декількох🔥 ⠀ Доначучи 20-50-100-1000-5000 грн. ви ніби трішечки взяли участь в аукціоні, який я організовую😍 ⠀ Дякую кожному за вітання❤️ Слава Україні!🇺🇦 Слава ЗСУ!💙". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  30. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "💎 Діаманти вважають найміцнішою річчю у світі лише ті, хто ніколи не бував у Бахмуті і біля нього. ⠀ Тутешні захисники і захисниці - це еталон, з якого писатимуть майбутніх "Термінаторів", "Рембо", "Міцних горішків" та Коммандос. ⠀ Знаєте, чого я посміхаюся на фото? Бо така в Бахмуті і його околицях атмосфера. Тут ти або зосереджений на своїй силі, надії на завтрашній день та вірі в побратимів, або похмурі думки тебе з'їдять. ⠀ Фронт і життя біля нього тут дійсно відрізняються від всіх інших місць. Бачили у мене в сторіс заправку, яка працює навіть попри обстріл та прямі прильоти? ⠀ Або трамвай, який спокійно їде собі по маршруту та не зважає "виходи" і "приходи", які періодично звучать на фоні? ⠀ Діти - взагалі окрема історія. Вони реально доросліші за деяких моїх ровесників, бо пережили і побачили вже стільки всього, що їх нічим не налякати - розберуться з будь-якої проблемою та дадуть собі раду по життю. ⠀ Дякую @omelyanovi4 за таку поїздку. Тепер все побачене треба "переварити", але частинку Бахмута та українського Донбасу вже точно відчуваю в своєму серці - бажання і сил боротися стало ще більше. ⠀ Слава Україні! Переможемо! 🇺🇦". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  31. Волонтер та блогер Олександр Заліско разом з волонтером Ігорем Шкільним відвіз у Бахмут подарунки військовим до Дня Святого Миколая. ФОКУС (укр.). 27 грудня 2022. Процитовано 28 квітня 2023.
  32. "Розумію, що це небагато": Популярний блогер відвіз дрони військовим прямо у Бахмут (фото). Патріоти України (ua) . Процитовано 28 квітня 2023.
  33. Блогер-мільйонник Заліско відвіз дрони військовим прямо у Бахмут. www.unian.ua (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  34. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "“Я тут народився, я тут живу” ⠀ Незламний Бахмут - це не лише фортеця, а й рідний дім для тисяч людей. ⠀ Хтось виїхав, а хтось - як цей 80-річний дідусь. Він не хоче шукати нового життя, тому що не знає інших міст, крім Бахмута. ⠀ 10 місяців фактично на лінії фронту - його можна зрозуміти. Люди до всього адаптуються, до всього звикають, і перестають переживати. “Бо жити якось треба”. ⠀ Я це бачу у настроях людей, як знайомих, так і випадкових зустрічних. І я категорично проти цього! ⠀ Люди, не звикайте до війни! Не звикайте до ракетних ударів, до відключень світла, до поганих новин! Ми - боремося, кожен з нас. У всіх свій фронт, і важливо, щоб за тими, хто тримає зброю в руках та ночує в окопах, стояли сотні інших - хто плете сітки, хто збирає продукти, хто виготовляє окопні свічки або просто раз на місяць 10 гривень на армію донатить... ⠀ У кожного свій фронт, тому не опускайте руки. Україна сподівається на кожного з нас. ⠀ Працюємо на Перемогу!". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  35. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "ПЗРК «Stinger» за найбільший донат! 💥 ⠀ Збираємо 500 тисяч гривень для снайперів на Бахмутський напрямок 😎 ⠀ За ці гроші ми купимо: ⠀ 📌 Тепловізійний бінокль Pulsar Accolade 2 LRF XP50 PRO; 📌 Тепловізійний приціл Thermion 2 LRF XP50 PRO Thermal Riflescope. ⠀ Наш «сувенір», з якого збили російський Мі-8 під Мар’янкою, отримає людина, яка зробить найбільший донат 😉 ⠀ Всі інші отримають задоволення від підтримки ЗСУ, адже ваші донати будуть потужним внеском в укріплення оборони Фортеці Бахмут! 🏰 ⠀ Підключайтеся до збору, підтримуйте ЗСУ та робіть донати! Навіть якщо це 5 гривень - ваш внесок все одно важливий🤝 ⠀ Адже маленьких донатів не буває - все вирішує бажання кожного «подати набої» нашим захисникам, навіть якщо це «одна куля»😎 ⠀ Монобанка в шапці профілю👆 Картка Приват: 5168 7450 2286 4851". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.
  36. ОЛЕКСАНДР ЗАЛІСКО в Instagram: "Відвіз на передову великий дрон нашим хлопцям, щоб вони могли відправляти «подаруночки» окупантам, щоб в кінці кінців ми всі мали головний подарунок – нашу спільну перемогу! ⠀ Ось таке потрійне комбо 😉 ⠀ Ця пташка - це дійно дещо! Вона не тільки важкенькі 🎁 для орків носити може, а ще має 40-кратний зум і вбудований тепловізор! Може літати в майже будь-яку погоду дуже високо і дуже довго! І ще має можливість точного наведення артилерії на великій відстані, що є головною і найефективнішою функцією цього пристрою😎 ⠀ Ми зібрали кошти на цей DJI Matrice 300 RTK на святкуванні мого останнього Дня народження і тоді я загадав тільки одне бажання. Думаю, ми всі зараз його загадуємо. ⠀ І кожен може наблизити здійснення нашої спільної мрії – кожна допомога нашій армії і волонтерам важлива! Немає маленького чи неважливого донату! Важливо все! Важлива допомога кожного! Зараз ми робимо одну велику справу! І ми обов’язково переможемо! ⠀ Слава Україні! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦". Instagram (укр.). Процитовано 28 квітня 2023.