Злий хлопчик (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Злий хлопчик
Злой мальчик
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Павлович Чехов
Мова російська
Написано 1883
Опубліковано 1883

«Злий хлопчик» (рос. Злой мальчик) — оповідання А. П. Чехова, вперше опубліковане у 1883 році.

Історія[ред. | ред. код]

Оповідання А. П. Чехова «Злий хлопчик» написане в 1883 році, вперше надруковане у 1883 році у щотижневому літературно-художньому журналі «Осколки» (укр. Уламки) № 30 від 23 липня з заголовком «Поганий хлопчик» (Оповідання для маленьких дачників) і підписом «А. Чехонте», включене також до видання А. Ф. Маркса. Для зібрання творів Чехов скоротив твір, прибравши з нього сцену крадіжки хлопчиком варення і сцену за обідом.

За життя Чехова твір перекладався болгарською, німецькою, сербськохорватською, чеською, шведською мовами.

Описуючи оповідання, критик Л. Є. Оболенський[ru] зазначив у ньому сцени, що викривають аморальність і самодурство сімейного життя[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія оповідання відбувається влітку на дачі. Молоді люди, Іван Іванович Лапкін і Ганна Семенівна Замблицька, гуляли і рибалили на березі річки. Поруч нікого не було і Лапкін відкрився дівчині: «Побачивши вас, я полюбив вперше, пристрасно полюбив!». Одночасно з освідченням у любові він давав дівчині поради, як правильно і коли смикати вудку. Раптом у Ганни Семенівни клюнуло, та невміло смикнула вудилище, риба зірвалася, в гонитві за рибою Лапкін ненавмисно схопив руку Ганни Семенівни і ненавмисно притиснув дівчину до губ. Та відсахнулася, але було пізно: «уста злилися в поцілунок». Цей момент не пройшов повз хлопчика Миколку, брата Анни Семенівни, що стояв поруч голий у воді. Він все бачив і «єхидно посміхався».

За один рубль хлопчик обіцяв нікому не говорити про побачене. Рубль він отримав, потім також отримав від Лапкіна фарби і м'ячик, запонки, коробочки. Це йому сподобалося і він став постійно спостерігати за молодими людьми. «Він погрожував доносом, спостерігав і вимагав подарунків; і йому все було мало, і врешті-решт він став говорити про кишеньковий годинник. І що ж? Довелося пообіцяти годинник».

Цієї ж осені Лапкін зробив Ганні Семенівні пропозицію одружитися, після чого вони розшукали Колю і дали йому прочуханки, відчуваючи при цьому «захопливе блаженство».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. Злой мальчик// Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1982.
  • Voir Dictionnaire Tchekhov, Page 305, Françoise Darnal-Lesné, Édition L'Harmattan, 2010, ISBN 978 2 296 11343 5.
  • Un méchant garnement, traduit par Madeleine Durand, André Radiguet, Bibliothèque de la Pléiade, éditions Gallimard, 1967. ISBN 978 2 07 0105 49 6.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Одесский листок", 1900, № 173, 6 июля"