Неспокійний гість (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неспокійний гість
Беспокойный гость
Жанр оповідання
Форма оповідання
Автор Антон Павлович Чехов
Мова російська
Написано 1886
Опубліковано 1886

«Неспокійний гість» (рос. Беспокойный гость) — оповідання А. П. Чехова, вперше опубліковане у 1886 році.

Історія[ред. | ред. код]

Оповіжання А. П. Чехова "Неспокійний гість" написаний у 1886 році. Вперше опублікований в 1886 році в «Петербурзької газеті» № 190 від 14 липня з підписом А. Чехонте, в 1887 році включений до збірки «В сутінках», увійшов до зібрання творів письменника, видаване А. Ф. Марксом.

За життя Чехова оповідання перекладалося на угорську, данську, німецьку, сербськохорватську і словацьку мови.

Критика не обійшла увагою оповідання. Анонімний автор рецензії на збірку «У сутінках» відніс розповідь «Неспокійний гість» до слабких оповідань. Сюжет оповідання, на думку рецензента збірника, натягнутий і "роблений". Інший рецензент розцінив оповідання «Неспокійний гість» і «Недобру справу» як «прості анекдоти, але дуже жваво розказані»[1][2].

Критик Дистерло угледів в оповіданні прагнення автора до «формальної правді»[3], таке ж ставлення до оповідання висловлював критик Кигн[4].

Бєлінський відніс оповідання до творів, які рясніють «ніжними і сумними фарбами, що викривають у автора не лише спостерігача, а й поета, не тільки мислителя, але й гуманної людини».

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія оповідання відбувається вночі в хатинці лісника Артема. Під час бурі в хатинці сховалися дві людини — Артем і перехожий мисливець з собакою. Артем завів розмову про те, що він людей іноді боїться більше, ніж диких звірів: «Від звірів ти рушницею чи яким іншим знаряддям врятуєшся, а від злої людини нема тобі ніякого порятунку». І цього були причини. До нього приходили розбійники, які вимагали або грошей, яких у нього не було, або хліба. Мисливець не повірив, що у нього не було грошей.

Дізнавшись, що мисливець з Вязовки, Артем, поскаржився, що там нечисто, тому що грабували місцеву церкву. Крізь шум негоди, вони раптом почули крики про допомогу. Лісник злякався і попросив мисливця закрити на засув двері, але мисливець вирішив піти в ліс з собакою — подивитися, чи не потрібна комусь допомога. Лісник відмовився йти і не піддавався на умовляння. Мисливець пішов один, але через десять хвилин повернувся, сказавши, що це кричала баба на возі, яка згорнула не на ту дорогу. Він став звинувачувати лісника в підлості за байдужість до людей, які потребують допомоги і образившись, вирішив покарати лісника. Він став вимагати у нього грошей і погрожувати рушницею. Лісник розплакався, але грошей не дав. Тоді мисливець сказав, що йому огидно дивитися на лісника і пішов.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Чехов А. П. Беспокойный гость // Чехов А. П. Полное собрание сочинений и писем: В 30 т. Сочинения: В 18 т. / АН СССР. Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1974—1982.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Наблюдатель», СПб., 1887, № 12, стр. 69
  2. «Русская мысль», 1887, № 10, «Библиографический отдел», стр. 589—590
  3. «Неделя», СПб., 1888, № 13, 27 марта, стлб. 421—422
  4. «Книжки Недели», 1891, № 5, стр. 201