Знак Білоруської військової комісії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Знак (кокарда) Білоруської військової комісії
Країна Білоруська Народна Республіка
Тип знак (кокарда)
Вручається: військовим і цивільним діячам
Статус не вручається
Нагородження
Засновано: невідоме
Нагороджені:
Черговість

Зна́к (кока́рда) Білору́ської військо́вої комі́сії — знак та кокарда Білоруської військової комісії доби БНР та часів в Уряду БНР в екзилі.

Дата заснування знаку невідома, але на фотографії посвідчення члена Білоруської військової комісії, виданого 6 червня 1920 року знак присутній на лацкані піджаку Антона Борека. Припускається, що даний знак виготовлено не пізніше травня 1920 року[1].

З літа 1920 року використовувався як розпізнавальний знак члена Білоруської військової комісії із спеціально відтиснутим з жовтого металу овальну кокарду з щитом у середині, на якому зображено лицаря «Погоня»[1].

У 1920-ті роки використовувався як значок для учнів Вільнюської білоруської гімназії[1].

Екземпляр знаку (кокарди) Білоруської військової комісії зберігається у фондах Національного історичного музею України, куди він потрапив після Другої світової війни з Українського музею визвольних змагань[1].

У 1930-ті роки Український музей визвольних змагань розміщувався у Празі. В цей момент там само розміщувався уряд БНР в екзилі. Частина білорусів за домовленостями між владою Української Народної Республіки та Білоруської Народної Республіки навчалась в українських інституціях, розташованих в Чехословаччині. За припущенням дослідників, студенти-білоруси могли передати в український музей знак Білоруської Військової Комісії[1].

Посвідчення члена Білоруської військової комісії Антона Борека, видане 6 червня 1920 року. На лацкані піджаку знак Білоруської військової комісії

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рудиченко А. И., Тинченко Я. Ю. Награды и знаки национальных армий и правительств. Украина. Белоруссия. Литва. Учредительные документы. Изготовление. Практика награждений. Типы и разновидности. — Киев : Логос, 2011. — 438 с. — 750 прим. — ISBN 978-966-171-365-8.