Знак Зорро (фільм, 1920)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Знак Зорро
The Mark of Zorro
Жанр пригодницький фільм, вестерн
Режисер Фред Нібло
Продюсер Дуглас Фербенкс
Сценарист
На основі The Curse of Capistranod
У головних
ролях
Оператор
Композитор
Художник Едвард М. Ленглі
Кінокомпанія Douglas Fairbanks Pictures
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 90 хв.
Країна США США
Рік 1920
IMDb ID 0011439
Наступний Дон К'ю, син Зорро
CMNS: Знак Зорро у Вікісховищі

Знак Зорро (англ. The Mark of Zorro) — американський чорно-білий німий пригодницький вестерн режисера Фреда Нібло за участю популярного актора-зірки німого кіно Дугласа Фербенкса — про захисника принижених і знедолених, шляхетного розбійника Зорро. Фільм знятий в 1920 році за популярною в ті роки повістю «Прокляття Капістрана» (1919) Джонстона МакКаллі, йому ж приписується й авторство сценарію, хоча його співавтором був й сам Дуглас Фербенкс.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається на початку XIX століття. Дієго Вега повертається з Іспанії на свою батьківщину в стару іспанську Каліфорнію, де править губернатор-тиран. Зовні байдужий до подій, Дієго насправді веде приховане під маскою друге життя: як благородний розбійник Зорро він намагається боротися за відновлення порядку, спокою і справедливості.

У ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Це був перший фільм, знятий Фербенксом для компанії United Artists, створеної 5 лютого 1919 р. (він був співвласником пакета акцій компанії на паях з Мері Пікфорд, Чарльзом Чапліном і Девідом Ворк Гріффітом).
  • Фільм був знятий в Каліфорнії, в околицях Лос-Анджелеса, в долині Сан-Фернандо, де було побудовано безліч споруд, що зображують невелике містечко початку XIX століття. Коли під час зйомок виникло загоряння, вся знімальна група активно брала участь у гасінні пожежі, що загрожував знищити відбудовані декорації.
  • Перший з фільмів про пригоди Зорро (що іспанською — Лис), за минулі майже 100 років було знято безліч варіацій про пригоди героя, як в США, так і в інших країнах.

Посилання[ред. | ред. код]