Зоряний шлях: Дивні нові світи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зоряний шлях: Дивні нові світи
англ. Star Trek: Strange New Worlds
Тип телесеріал
Телеканал(и) Paramount+[4]
Жанр екшен-серіалd[5], пригодницький телесеріалd[5], теледрамаd[5] і наукова фантастика[d][5]
Компанія CBS
Режисер Аківа Ґолдсманd і Maja Vrvilod
На основі Зоряний шлях: Дискавері (сезон 2), Клітка[d] і Зоряний шлях: Оригінальний серіал
Виконавчий продюсер Аківа Ґолдсманd[6]
У головних ролях Енсон Маунт[7][8]
Ethan Peckd[7][8]
Ребекка Ромейн[7][8]
Babs Olusanmokund[9]
Christina Chongd[9]
Celia Rose Goodingd[9]
Jess Bushd
Melissa Naviad
Композитор Намі Мелумад
Країна-виробник  США[5]
Мова оригіналу англійська
Перший показ 5 травня 2022
Кількість сезонів 2
Кількість серій 20
Посилання
Див. також: Дивні нові світи

«Зоряний шлях: Дивні нові світи» (англ. Star Trek: Strange New Worlds) — американський телесеріал, створений Аківою Голдсманом, Алексом Курцманом і Дженні Люмет для стрімінгового сервісу Paramount+. Частина франшизи «Зоряний шлях», що належить до розширеної франшизи Куртцмана. Серіал є спінофом серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» і приквелом до «Зоряний шлях: Оригінальний серіал».

Серіал розповідає про подорожі капітана Крістофера Пайка і екіпажу зорельота USS «Ентерпрайз» (NCC-1701) за десять років до подій, описаних у оригінальному «Зоряному шляху»[10].

«Дивні нові світи» отримав широке схвалення за вдале продовження та осучаснення тем оригінального серіалу, епізодичну структуру сюжету та візуальний стиль. Чимало критиків у той же час зауважили, що серіал не пропонує нічого нового, чого глядачі ще не бачили в «Зоряному шляху»[11].

Сезони[ред. | ред. код]

СезонЕпізодиОригінальний випуск
Перший випускОстанній випуск
1105 травня 20227 липня 2022
21015 червня 202317 серпня 2023

Синопсис[ред. | ред. код]

Перший сезон[ред. | ред. код]

№ серіїНазва серії [12]Режисер(и)Сценарист(и) [13]Оригінальна дата показу [14]
1«Дивні нові світи / Strange New Worlds»Аківа Голдсман[en]Аківа Голдсман, Алекс Курцман[en], Дженні Люмет[en]5 травня 2022
Капітана Пайка викликають на термінове завдання: зник зв'язок із зорельотом, який виконував перший контакт з цивілізацією планети Кайлі 279, що тільки-но здійснила перший надсвітловий політ. Пайк вирушає туди на зорельоті «Ентерпрайз», але його мучать видіння власної смерті, які він побачив у клінґонському монастирі (події серіалу «Зоряний шлях: Дискавері»). Старший офіцер Спок здогадується, що місцева цивілізація насправді винайшла не надсвітловий варп-двигун, а варп-бомбу, оскільки помітила нещодавню битву за участю Федерації. Схоже, що зникла команда викрадена аборигенами, тож Пайк збирає загін і, замаскувавшись, проникає у дослідний центр. У Спока маскування виходить з ладу, команда викриває себе, але визволяє колег. Лідерка однієї з тамтешніх наддержав намагається переконати прибульців, що бомба потрібна для перемоги в багатовіковій війні. Спок розповідає як Земля пережила Третю світову війну й застерігає, що Кайлі 279 може не пережити таку ж катастрофу. Він наказує «Ентепрайзу» вийти на низьку орбіту, що сіє паніку в аборигенів. Обидві наддержави зустрічаються для переговорів і досягають перемир'я. Хоча Пайк порушив цим Перший загальний наказ — не втручатися в розвиток доварпових цивілізацій, його виправдовують, оскільки цивілізація вже пересвідчилася раніше в існуванні інших істот у космосі. Замість Першого загального наказу приймається точніша Верховна директива, а Пайк уперше проголошує гасло «Ентерпрайза»: «досліджувати дивні нові світи та цивілізації, сміливо йти туди, де не ступала нога людини».
2«Діти комети / Children of the Comet»Майя ВрвілоГенрі Алонсо Майєрс, Сара Тарков12 травня 2022
«Ентерпрайз» спостерігає за прольотом комети повз планету, населену примітивними гуманоїдами. Несподівано комета змінює траєкторію руху, загрожуючи врізатися в планету. Спроби збити її зазнають невдачі — об'єкт захищений силовим полем. Кадетка Нійота Ухура приєднується до команди, що висаджується в храм на кометі. Офіцер з науки Кірк (брат капітана Тиберія Кірка) непритомніє через викид енергії. Ухура лишається єдиною надією вибратися з храму. Вона розкриває, що комета реагує на музику. Невдовзі «Ентерпрайз» зустрічається з кораблем істот, які називають себе «пастирями». Вони вимагають негайно покинути будь-які спроби вплинути на рух комети, яку вони називають М'ханіт. За їхніми словами, М'ханіт — це стародавня сутність, яка сама вирішує куди летіти. Ухурі вдається підібрати мелодію, що дозволяє вибратися з храму. «Пастирі» вступають у бій з «Ентерпрайзом», у ході якого від комети відколюється фрагмент і вона змінює свій курс. Викинута М'ханітом хмара льоду збагачує атмосферу планети водою, що сприяє розвитку цивілізації. «Пастирі» вирішують, що цього й бажала комета, і летять далі. Ухура задумується про те, що М'ханіт знав своє майбутнє. Пайк приймає свою долю і починає пошук кадетів, яких через 10 років мусить урятувати ціною життя.
3«Привиди Іллірії / Ghosts of Illyria»Леслі ГоупАкела Купер, Білл Волков19 травня 2022
«Ентерпрайз» розслідує зникнення колонії іллірійців — цивілізації, недопущеної в Федерацію через використання генетичних модифікацій. До планети наближається іонна буря, учасники розвідувальної команди ледве встигають повернутися на зореліт, окрім Пайка та Спока. Невдовзі виявляється, що команда заражена вірусом, який спричиняє потяг до яскравого світла. В його пошуках хворі ставлять під загрозу власне життя та безпеку «Ентерпрайза». Перша заступниця капітана, Уна Чін-Райлі, оголошує карантин, проте лікар Мбенґа не може зарадити епідемії. До того ж він приховує якийсь «спеціальний проєкт». Пайк і Спок, сховавшись від бурі, знаходять записи про те, як колоністи намагалися скасувати свої генетичні модифікації, в ході чого створили вірус. Коли буря наближається, в ній з'являються дивні сяйливі силуети, котрі захищають Пайка зі Споком від згубного випромінювання. З цього Пайк і Спок роблять висновок, що хворі іллірійці, приваблені спалахами бурі, лишили в ній свій відбиток і стали «привидами». Уна зізнається лікареві, що вона іллірійка, замаскована під людину. Завдяки цій інформації Мбенґа синтезує ліки. Коли Пайк і Спок повертаються на «Ентерпрайз», Уна просить про свою відставку. Пайк відмовляє, пообіцявши, що не дозволить упередженням зашкодити чиєму-небудь життю чи кар'єрі. Команда з'ясовує, що вірус проник через автоматичний фільтр корабля, оскільки Мбенґа забирає енергію для зберігання в телепорті хворої дочки, ліки для якої сподівається знайти десь у галактиці.
4«Пам'ятай про смерть / Memento Mori»Ден ЛюДеві Парез, Бо ДеМайо26 травня 2022
«Ентерпрайз» везе обладнання для колонії Федерації, котра виявляється знищена невідомими ворогом. Слідки вказують, що колонію атакували ґорни — цивілізація ящерів-мисливців. Групу вцілілих вдається забрати на «Ентерпрайз», але Уна, що в дитинстві пережила напад ґорнів, здогадується, що це пастка. Замаскований зореліт ґорнів атакує «Ентерпрайз» під час прийому біженців (через це неможливо ввімкнути захисні щити), пошкодивши головні системи. Оскільки тепер «Ентерпрайз» не може використати варп-двигун, капітан Пайк приймає рішення сховатися в атмосфері коричневого карлика поблизу. Ґорни починають переслідування і їх вдається знищити останньою торпедою. Але це виявляється хитрістю, щоб «Ентерпрайз» викрив своє розташування. Уна просить Спока виконати злиття розумів, щоби згадати деталі свого трагічного дитинства. Вона розуміє, що зорельоти ґорнів комунікуються світловими сигналами та підробляє їхній шифр. У результаті один ворожий корабель знищує інший. Лишається останній, найбільший. Пайк придумує зобразити вибух, що змусить ворогів повірити в загибель «Ентерпрайза» та полетіти геть. Тим часом Ухура замінює пошкоджені деталі, щоб запустити варп-двигун. Помітивши вибух, ґорни відступають, а «Ентерпрайз» успішно тікає, втративши сімох членів екіпажу. Уна зауважує, що ґорни полюють на нових територіях, на що Пайк відповідає — наступного разу їхні цілі будуть підготовані.
5«Шаленство Спока / Spock Amok»Рейчел ЛейтерманГенрі Алонсо Майєрс і Робін Вассерман2 червня 2022
Коли «Ентерпрайз» прибуває на Зоряну базу 1 для ремонту, екіпаж вирушає у відпустку в її біокуполи. Спок вагається щодо своїх стосунків із нареченою Т'Прінг, яку полишив на планеті Вулкан. Він вважає, що перейняв забагато людських рис і вирішує зустрітися з Т'Прінг для особистої розмови. Обоє проводять церемонію злиття розумів, аби краще зрозуміти одне одного, та випадково обмінюються тілами. Спок намагається приховати це, але скоро виявляється, що він негайно потрібен для дипломатичної місії. Посли цивілізації ронговійців розглядають можливість союзу з Федерацією, а також з клінґонами або ромуланцями. Т'Прінг у тілі Спока підтримує їхні побоювання щодо Федерації. Тоді Пайк заступається за неї і це справляє дуже хороше враження на послів, вони вирішують приєднатися до Федерації. Паралельно Уна та Ла'ан Нуньєн-Сінг виявляють двох кадеток, що виконували «Ентерпрайз-бінго» — гру з порушенням уставу. Вони переконуються, що гра весела, і також пробують її. М'Бенга і Чапел використовують медичні технології, щоб повернути Спока й Т'Прінг у відповідні тіла. Пара вулканців вирішує полишити стосунки, натомість присвятити життя службі.
6«Підніми нас туди, де не дістане страждання / Lift Us Where Suffering Cannot Reach»Енді АрмаганянРобін Вассерман і Білл Волкофф9 червня 2022
Під час картографування біля планети Маджаліс «Ентерпрайз» отримує сигнал лиха. Невідомі намагаються викрасти хлопчика, Першого Слугу, котрий невдовзі повинен пройти церемонію на Маджалісі. «Ентерпрайз» збиває нападників, а потерпілих бере на борт: хлопчика, його батька та лікаря Гамаля, й президентку Алору, — давню знайому Пайка. Проводячи медогляд Першого Слуги, Мбенґа довідується, що на Маджалісі є технологія для зцілення його дочки. Пайк також цікавиться тамтешньою медициною, бо вона може врятувати його в майбутньому. Оглядаючи місце падіння зловмисників, Ухура й Уна знаходять медаль охоронця Першого Слуги. Алора розуміє, що один з охоронців зрадив її, викриває його, але під час гонитви змушена вбити зрадника, щоб не загинути самій. Після цього Гамаль намагається забрати Першого Слугу на шатл, який вибухає в протистоянні з «Ентерпрайзом». Всі думають, що хлопчик загинув, але Спок з'ясовує, що той сховався на «Ентерпрайзі». Першого Слугу вчасно доставляють на церемонію, куди допускають Пайка. Капітан розкриває, що церемонія полягає в підімкненні хлопчика до машини, яка підтримує міста Маджалісу над морями лави. В процесі роботи машини хлопчик страждатиме, поки не помре, хоча і йде на це добровільно. Розлючений, Пайк пориває стосунки з Алорою. Гамаль зізнається, що хотів урятувати сина і тепер планує приєднатися до повстанців, які бажали покласти край аморальному звичаю. Гамаль не може допомогти Мбензі технологіями, але ділиться з ним знанням як вилікувати його дочку.
7«Тихий шторм / The Serene Squall»Сідні ФрілендБо Демайо і Сара Таркофф16 червня 2022
Далеку колонію атакують космічні пірати, «Ентерпрайз» поспішає на порятунок. Як підозрює Пайк, піратський зореліт «Тихий шторм» везтиме колоністів за межі Федерації, щоб продати у рабство. Нова радниця Аспен каже летіти до джерела сигналу лиха серед астероїдів. Там «Ентерпрайз» потрапляє у пастку, пірати проникають на борт і захоплюють більшість екіпажу, в тому числі й капітана. Спок розуміє, що Аспен забагато знає про ворога. Як з'ясовується, вона насправді капітан «Тихого шторму» на ім'я Енджел. Метою Енджел є визволити свого чоловіка з вулканської в'язниці. Вона зв'язується з Т'Прінг і пропонує обміняти чоловіка на Спока. Та Спок розігрує розрив заручин із Т'Прінг і на доказ цього цілується з медсестрою Чапел. Таким чином обмін втрачає для неї цінність. У той же час Пайк підбурює піратів на заколот. Енджел намагається вистрілити в зореліт Т'Прінг, але Уна блокує зброю «Ентерпрайза». Енджел тікає, а її пірати здаються. Пізніше Спок зустрічається з Т'Прінг і пояснює, що розрив заручин був фіктивним, але вона й сама це зрозуміла. Також Спок припускає, що чоловік Енджел — це його зведений брат Сайбок.
8«Елісійське королівство / The Elysian Kingdom»Аманда РоуАкела Купер і Онітра Джонсон23 червня 2022
Мбенґа читає дочці казку, але дівчинка невдоволена фіналом. Батько обіцяє, що коли вона видужає, то зможе писати власні казки. Під час дослідження туманності двигуни «Ентерпрайза» раптом перестають працювати, хоча ніяких поломок не виявлено. Мбенґа опиняється в ролі короля з казки, як і решта екіпажу стають її персонажами. Інженер Геммер єдиний, крім Мбенґи, тверезо сприймає ситуацію, але його бере в полон зла королева. Вона вимагає, щоби Мбенґа віддав їй Камінь Меркурія, проте король не знає що це. Мбенґа з придворними опиняються в полоні поряд з Геммером. Той припускає, що туманність — це Больцманівський мозок, який розігрує казку. Вдаючи з себе чаклуна, Геммер забезпечує втечу, проте Пайк у ролі боягузливого камердинера зраджує короля. Мбенґу рятує мисливиця, хоча цього не було в сюжеті казки. Тоді Мбенґа розуміє, що подіями керує його дочка та здогадується де її знайти. Дівчинка пояснює — туманність почувалася самотньо і, відчувши самотність дитини, вирішила здійснити мрію дівчинки. Мбенґа просить туманність за посередництва телепатії Геммера відпустити «Ентерпрайз». Туманність відповідає, що тоді дівчинка знову стане хвора, проте може залишити її в себе, зробивши безсмертною. Мбенґа погоджується, дочка розчиняється в світлі, а потім повертається вже дорослою. Вона дякує батькові, кажучи, що для неї за мить минули роки, сповнені пригод. Вона лишається з туманністю, а «Ентерпрайз» летить далі. Екіпаж не пам'ятає що сталося, за винятком Геммера та Мбенґи.
9«Усі, хто блукають / All Those Who Wander»Крістофер Дж. БірнДеві Перес30 червня 2022
На «Ентерпрайз» надходить прохання оглянути місце падіння зорельота «Перегрін». Там виявляється багато трупів, записи свідчать про ґорнів, які заразили кількох взятих на борт пасажирів. Геммер і Ухура відновлюють системи корабля, а Пайк дізнається, що на борту було троє біженців. Один уже загинув, а двох невдовзі знаходять — це дівчинка та гуманоїд невідомого виду. Гуманоїд виявляється заражений, з його тіла вириваються малі ґорни та атакують команду, борючись між собою за лідерство. Екіпаж «Ентерпрайза» складає план убити останнє й найсильніше дитинча ґорна, заманивши його в холод. Та перед цим істота нападає на Геммера та заражає його. Він заохочує Ухуру залишитися в Зоряному Флоті, після чого вистрибує з зорельота, щоб загинути на морозі разом з ґорном у своєму тілі. Уна після поминок бере відпустку, щоб допомогти дівчинці знайти її сім'ю.
10«Якість милосердя / A Quality of Mercy»Кріс ФішерГенрі Алонсо Майерс і Аківа Голдсман7 липня 2022

На кордоні з Ромуланською імперією модернізують аванпости Федерації. Коли зорельоти «Ентерпрайз» і «Каюга» постачають туди провізію, Пайк випадково зустрічає одного з курсантів, про якого знає, що рятуючи його в майбутньому, буде скалічений, а курсант загине. Пайк вирішує надіслати йому попередження, коли поруч з'являється Пайк із майбутнього. Гість приносить кристал часу, який показує до чого призведе рішення Пайка. Капітан опиняється через сім років у майбутньому, коли на аванпост Федерації нападає ромуланський зореліт. Пайк переконує Спока, що історія змінилася, але Спок не розуміє чим настале майбутнє гірше. В пошуках нападника «Ентерпрайз» бачить як ромуланці знищують аванпост невідомою зброєю. Капітана Джейм Кірк з зорельота «Фарагут» пропонує агресивну відповідь, аби вороги не сумнівалися в силі Федерації, але Пайк наполягає на переговорах. Спок підказує як вистежити нападників, коли вони будуть вразливі. Ромуланці внаслідок маневру підбивають «Фарагут», але й самі виявляються знерухомлені. Ромуланський командир погоджується на припинення вогню, але його підкомандувач викликає підкріплення. Кірк також викликає підкріплення, щоправда цивільних дронів, покладаючись на те, що ромуланці не знають технологій Федерації. Ворожа претор убиває свого командувача і оголошує війну. При відступі постріл влучає в «Ентерпрайз», через що Спок отримує численні каліцтва.

У своєму часі Пайк визнає, що помінятися зі Споком долями неприпустимо. Невдовзі прибуває капітан Бетел із «Каюги», яка заарештовує Уну за те, що вона генетично змінена ілірійка.

Другий сезон[ред. | ред. код]

№ серії
(загалом)
№ серії
(в сезоні)
Назва серії [15]Режисер(и)Сценарист(и) [13]Оригінальна дата показу [16]
111«Розірване коло / The Broken Circle»Кріс ФішерГенрі Алонсо Маєр & Аківа Ґолдмен15 червня 2023
122«Ad Astra per Aspera»Валері ВессДана Горґан22 червня 2023
133«Завтра і завтра і завтра / Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow»Аманда Роу[17]Девід Рід29 червня 2023
144«Серед лотофагів / Among the Lotus Eaters»Едуардо Санчез[18]Кірстен Беєр і Дейві Перез6 липня 2023
155«Шаради / Charades»Джордан КаннінгКетрін Лін і Генрі Алонсо Маєрс13 липня 2023
166«Втрачено в перекладі / Lost in Translation»Ден Лю[19]Онітра Джонсон і Девід Рід20 липня 2023
177«Ті давні дослідники/ Those Old Scientists»Джонатан Фрейкс[20]Кетрін Лін і Білл Волкофф27 липня 2023
188«Під покривом війни / Under the Cloak of War»Джефф В. БердДейві Перез3 серпня 2023
199«Підпросторова рапсодія / Subspace Rhapsody»Дермотт ДоунсДана Горґан і Білл Волкофф10 серпня 2023
2010«Гегемонія / Hegemony»Майя ВрвілоГенрі Алонсо Майерс17 серпня 2023

В ролях[ред. | ред. код]

Основний склад[ред. | ред. код]

  • Енсон Маунт, Ітан Пек і Ребекка Ромайн
    Енсон Маунт — Крістофер Пайк, капітана зорельота «Ентерпрайз».
  • Ребекка Ромейн — Уна Чін-Райлі / Номер один, перша офіцер «Ентерпрайза».
  • Ітан Пек — Спок, науковий офіцер на борту «Ентерпрайза», напівлюдина, напіввулканець.
  • Бабс Олусанмокун — Джабіло М'Бенґа: головний медик «Ентерпрайза».
  • Джесс Буш — Крістін Чапел: медсестра на «Ентерпрайзі».
  • Крістіна Чонг — Лаана Нуньєн-Сінг: нещодавно призначена начальниця служби безпеки «Ентерпрайза». Її предок — відомий лиходій, генетик Хан Нуньєн-Сінг.
  • Селія Роуз Гудінг — Нійота Ухура: курсантка, спеціалістка з лінгвістики.
  • Мелісса Навіа — Еріка Ортегас: стернова «Ентерпрайза».
  • Брюс Горак — Геммер, головний інженер «Ентерпрайза», сліпий андоріанець.

Гостьовий склад[ред. | ред. код]

  • Адріан Голмс — Роберта Ейпріл, адмірал Зоряного флоту та перша капітан «Ентерпрайза», наставниця Пайка.
  • Ден Жаннот — Джордж Семюел Кірк, офіцера з біологічних наук на борту «Ентерпрайза» та старшого брата майбутнього капітана Джеймса Тиберія Кірка.
  • Джіа Сандху — Т'Прінг, наречена Спока, що лишилася на рідній планеті Вулкан.

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Розробка серіалу почалася в березні 2020 року, і CBS All Access офіційно замовив виробництво в травні. Вони підтвердили головний склад, назву і творчу команду, включаючи Голдсмана і Генрі Алонсо Майерса в якості шоуранеров.

Перший епізод серіалу написаний Аківою Голдсманом за оповіданням, яке він написав разом з Алексом Курцманом і Дженні Люмет[10]. Джонатан Фрейкс, який виконав роль коммандера Вільяма Райкера у телесеріалі «Зоряний шлях: Наступне покоління», буде режисером нового серіалу[21].

Кастинг[ред. | ред. код]

Енсон Маунт, Ребекка Ромейн і Ітан Пек зіграють відповідно Крістофера Пайка, Номера першого (Уна) і Спока, повторюючи свої ролі з «Дискавері». Всі ці головні персонажі походять з оригінального серіал «Зоряний шлях». Після позитивного відгуку фанатів, Курцман висловив зацікавленість у поверненні акторів в їх власний спін-офф серіалу.

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки заплановані на CBS Stages в Міссіссазі, Онтаріо, з лютого по липень 2021 року[22].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У прем'єрному епізоді серіалу як ілюстрація інопланетного бунту з'явилися документальні кадри з Євромайдану[23].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Серіал зібрав 98 % схвальних рецензій на Rotten Tomatoes від професійних критиків і 83 % схвалення від широкого загалу[11].

Оуен Вільямс у журналі «Empire» підсумував, що «Дивні нові світи» повертаються до класичної епізодичної схеми і серіал захопливий та візуально вражає. З чудовим акторським складом, швидким сюжетом і великою тем, які можуть розвиватися пізніше, серіал «досягає всього, що задумано». В той же час «є довготривале відчуття, що, мабуть, це недостатньо дивно чи по-новому»[24].

Пет Браун у журналі «Slant» писав, що хоча зображення Спока та Пайка перегукуються з версіями персонажів оригінального серіалу, незрозуміло чому характери Ухури та Чапел більш пустотливі. Також «Дивні нові світи» не мають чіткої центральної сюжетної арки. Епізоди легкі та добре продумані, з адаптацією класичних тем під реалії XXI століття. Тому «Немає сумніву, що „Дивні нові світи“ вважаються найуспішнішими з нових шоу „Зоряного шляху“», та у вирішальних аспектах серіал показує вже знайоме без рішучості йти куди-небудь у незвідане[25].

Згідно з висновком Браяна Лоурі з CNN про серіал: «у ньому немає нічого дивного чи нового», але він є надійним і добре виконаним розширенням усесвіту «Зоряного шляху»[26].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star Trek: Strange New Worlds - Trakt
  2. Star Trek: Strange New Worlds (Series) - TV Tropes
  3. Star Trek: Strange New Worlds | Apple TV
  4. https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Star_Trek:_Strange_New_Worlds?oldid=2503744
  5. а б в г д ČSFD — 2001.
  6. https://deadline.com/2022/03/star-trek-strange-new-worlds-james-t-kirk-paul-wesley-1234979489/
  7. а б в Main cast // https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Star_Trek:_Strange_New_Worlds?oldid=2503744#Main_cast
  8. а б в Star Trek: Strange New Worlds Coming to CBS All Access
  9. а б в Petski D. ‘Star Trek: Strange New Worlds’: Paramount+ Series Adds Five To Cast As Production BeginsאנDeadline.com, 2021.
  10. а б Goldberg, Lesley; Goldberg, Lesley (15 травня 2020). ‘Star Trek’ Pike and Spock Series Set at CBS All Access. The Hollywood Reporter (амер.). Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 2 грудня 2021.
  11. а б Star Trek: Strange New Worlds - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). Процитовано 27 червня 2023.
  12. Jeffrey, TJ (18 квітня 2022). Strange New Worlds Episode Titles & Details Revealed!. Trek Central. Архів оригіналу за 18 квітня 2022. Процитовано 19 квітня 2022.
  13. а б Star Trek: Strange New Worlds. Writers Guild of America West. Архів оригіналу за 23 лютого 2022. Процитовано 24 лютого 2022.
  14. Andreeva, Nellie (18 січня 2022). 'Star Trek' Universe News: 'Discovery', 'Strange New Worlds' & 'Lower Decks' Renewed, 'Picard' Gets Season 2 Premiere Date. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 19 січня 2022. Процитовано 19 січня 2022.
  15. Orquiola, John (30 травня 2023). Strange New Worlds Episode Titles Hint At What Happens In Season 2. Screen Rant. Screen Rant. Процитовано 3 червня 2023.
  16. Shows A-Z - star trek: strange new worlds on paramount plus. The Futon Critic. Процитовано 16 червня 2023.
  17. Row, Amanda [@AmandaMRow] (23 березня 2022). Honestly, it's almost more exciting the second time?!? (Твіт). Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 23 березня 2022 — через Твіттер.
  18. Noah Lamanna – Resume. M2 Talent Agency Inc. Процитовано 4 липня 2022.
  19. Lovitt, Maggie (1 травня 2022). Anson Mount on 'Star Trek: Strange New Worlds,' Pike's Future, and Working With Different Directors. Collider. Архів оригіналу за 1 травня 2022. Процитовано 5 липня 2022.
  20. Orquiola, John (30 травня 2023). Strange New Worlds Episode Titles Hint At What Happens In Season 2. Screen Rant (англ.). Процитовано 11 червня 2023.
  21. Star Trek's Jonathan Frakes wishes he had been on the manned SpaceX launch. SYFY Official Site (амер.). 2 червня 2020. Архів оригіналу за 2 грудня 2021. Процитовано 2 грудня 2021.
  22. JRKM (9 вересня 2020). ‘Star Trek: Strange New Worlds’ will shoot in Ontario in 2021. POP GOES THE NEWS (англ.). Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 2 грудня 2021.
  23. Whitbrook, James (6 травня 2022). Star Trek: Strange New Worlds Uses Ukrainian Protest Footage to Depict Alien Riot. Gizmodo (англ.). Архів оригіналу за 10 червня 2023. Процитовано 15 грудня 2023. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=- (довідка)
  24. Star Trek: Strange New Worlds. Empire. 2022. Процитовано 27 червня 2023.
  25. Brown, Pat (9 травня 2022). ‘Star Trek: Strange New Worlds’ Review: Familiar Adventure TV. Slant Magazine (амер.). Процитовано 27 червня 2023.
  26. Lowry, Brian (5 травня 2022). 'Star Trek: Strange New Worlds' beams back to the original show's mission. CNN (англ.). Процитовано 27 червня 2023.