Джонатан Арчер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джонатан Арчер
Jonathan Archer
Інформація
Вид (раса) людина (землянин)
Стать чоловік
Дата народження 13 липня 2112 року,
Нью-Йорк, США
Звання капітан корабля Enterprise NX-01, адмірал флоту Зоряного Флоту Об'єднаної Федерації Планет, президент Об'єднаної Федерації Планет
Сім'я Генрі Арчер (батько), Саллі Арчер (мати)
Відносини Хоші Сато (альтернативна реальність)
Виконавець ролі Скотт Бакула

Джо́натан А́рчер (англ. Jonathan Archer) — персонаж науково-фантастичного телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Ентерпрайз». Його роль зіграв Скотт Бакула. Капітан Арчер командував першим зорельотом Зоряного Флоту Землі, що досягав швидкості Варп-5. Завдяки десятирічній експедиції корабля «Ентерпрайз NX-01» під керівництвом Арчера було здійснено вивчення Альфа і Бета квадрантів, встановлено зв'язки з низкою інопланетних цивілізацій, зокрема клінгонами, андоріанцями, альянсом Зінді та іншими. Дипломатія капітана Арчера створила умови для заснування Об'єднаної Федерації Планет.

Біографія[ред. | ред. код]

Джонатан Арчер народився 2112-го року в родині Генрі Арчера, інженера і винахідника. Батько працював над двигуном, здатним розвивати швидкість Варп-5, проте розвиток проекту гальмували вулканці, під протекторатом яких перебувала Земля. З огляду на минулу Третю світову війну, вони вважали людей агресивними та нездатними самотужки це виправити. В дитинстві Джонатан був здібним скаутом і мріяв про космічні подорожі. Генрі помер у 2124 від невиліковної хвороби мозку, через яку в останні роки навіть не впізнавав сина.

Вступивши до Зоряного Флоту, Арчер брав участь у випробуваннях програми NX разом з капітаном Робінсоном. Наприкінці 2140-х він здійснив подорож з вулканцями для встановлення віддаленого телескопа. В 2150 було завершено зореліт «Ентерпрайз NX-01», капітаном якого після вагань між Арчером і Робінсоном було обрано першого.

Першою місією під командуванням капітана стало повернення клінгонського агента, що опинився на Землі в ході переслідування сулібанами. Вулканцями для нагляду за екіпажем було приставлено офіцера Т'Пол. Успіх місії спонукав командування Зоряного Флоту спорядити «Ентерпрайз» у дослідницьку експедицію, хоча вулканці ставилися до цього скептично, вважаючи людей неготовими до стосунків з іншими цивілізаціями.

Під командуванням Арчера «Ентерпрайз» здійснив перший контакт з союзниками вулканців андоріанцями, ференгі та низкою дрібних цивілізацій, в тому числі тих, які ще не вийшли в космос. В експедиції було з'ясовано злочинні наміри проти людей сулібанів. Арчер розкрив, що один з його команди — Деніелс, є прибульцем з XXIX століття, завданням котрого є забезпечити правильний хід історії. Від нього капітан довідався про «часову холодну війну», в якій кілька сил, в тому числі Об'єднана Федерація Планет, яку належить заснувати Арчеру, протистоїть кільком іншим організаціям, що прагнуть змінити хід подій. Через дії сулібана Сіліка Арчер з Деніелсом були перенесені у змінене майбутнє, але завдяки діям екіпажу їм вдалося повернутися. Також Арчер розкрив існування ромуланців і завадив пробудженим в Антарктиді борґам привести свої основні сили. За допомогу клінгонським повстанцям Джонатана Арчера в 2152 було засуджено до ув'язнення, але він зумів утекти.

Після атаки альянсу Зінді на Землю в 2153 «Ентерпрайз» було відправлено на пошуки нападників та відвернення повторної атаки. Капітан спрямував зореліт у наповнений аномаліями Дельфійський Простір, де з'ясував, що Зінді маніпулюють Будівники Сфер, які своїми спорудами і створюють аномалії. Його команді вдалося саботувати будівництво зброї проти людства, але це тільки відклало ворожі плани. Арчера було заражено позачасовим паразитом, що спричинило порушення пам'яті та призвело до знищення в майбутньому Землі. Нейтралізація в тому часі паразита відбилася й на минулому, в результаті чого історія пішла правильним чином. Арчер та його команда переконали частину Зінді допомогти і вирішальну атаку на Землю в 2154 вдалося відвернути. Після цього «Ентерпрайз» зруйнував споруди Будівників Сфер, чим знищив дельфійський простір і зробив цей регіон безпечним для польотів.

Незабаром «Ентерпрайз» потрапив у альтернативний 1944, де інші учасники «часової холодної війни», на'кул, посприяли перемозі нацистів і встановили з ними союз. Допомагаючи американським повстанцям, Арчер відшукав машину часу прибульців та повернув хід історії в звичайне русло.

Напад Зінді активізував настрої проти іншопланетян, які підтримала терористична організація «Терра Прайм», очолювана Джоном Пакстоном. Маючи за мету вигнати іншопланетян з Сонячної системи, він здійснив теракти і спрямував зброю на Землю. Завдяки Арчеру атаку було відвернуто, а паралельно вирішено конфлікт між вулканцями, андоріанцями і телларитами, спровокований ромуланцями.

Джонатан Арчер склав повноваження капітана в 2161 році. Саме ним того ж року було проголошено утворення Коаліції планет між людьми, вулканцями, андоріанцями і телларитами. Арчера було підвищено до адмірала, з 2169 він став послом Федерації в Андоріанській імперії. З 2175 по 2183 входив до Ради Федерації. У 2184 його було обрано першим президентом новоутвореної Об'єднаної Федерації Планет. На цій посаді він був по 2192 рік.

Посилання[ред. | ред. код]