Зупинка на обрії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зупинка на обрії (нім. Station am Horizont)роман німецького письменника Еріха Марії Ремарка.

«Зупинка на обрії»
Автор Еріх Марія Ремарк
Назва мовою оригіналу Station am Horizont
Країна Німеччина Німеччина
Мова німецька
Жанр пригодницький роман
Видано 1998

Твір було вперше опубліковано в 1927—1928 роках у німецькому журналі "Sport im Bild". Як окреме видання роман вийшов лише в 1998 році. В бібліографії письменника серед романів, "Зупинка на обрії" є третьою, їй передують лише "Мансарда мрій" (Die Traumbude) (1920) та "Ґем" (Gam) (1924). Вважають, що саме у цьому творі вперше з'являються стилістичні особливості, характерні для Ремарка.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой роману автогонщик Кай, як і більшість персонажів Ремарка, ветеран Першої світової війни, що попри пережите, намагається повернутись до свого передвоєнного життя. У пошуках втраченої в окопах жаги до життя Кай подорожує курортами Старого Світу, вкритого руїнами повоєнного часу, бере участь у ризикованих автогонках та опиняється у товаристві жінок вищого світу та менеджерів великих автоконцернів. Шукаючи кохання, Кай розривається між трьома жінками: приземленою і простою селянкою Барбарою, її повною протилежністю — елегантною, незалежною й самовпевненою графинею Ліліан та раціональною й поміркованою американкою Мод. З'ясовуючи своє місце у повоєнному світі й намагаючись віднайти себе, Кай усе частіше звертається до спогадів з дитинства про батьківський дім, близьких людей у рідному селі, де на горизонті виднілась сама лише залізнична зупинка...

Паралелі з іншими творами письменника[ред. | ред. код]

Роман "Зупинка на обрії" ще не перекладений українською мовою, однак у іншому творі Ремарка "Життя у позику" (Geborgtes Leben) (1959/61), який вже є в українському перекладі, знов зустрічаємо елегантну й незалежну спадкоємицю — Ліліан Дюнкерк та головного героя — готового до будь-яких ризиків автогонщика Клерфе.

Джерела[ред. | ред. код]

  • "Station at ahe Horizon". www.goodreads.com (дата звернення: 12.03.2023)
  • "Station am Horizont". Kiepenheuer & Witsch (дата звернення: 12.03.2023)
  • Thomas F. Schneider "On the right the silence, on the left the unrest. Erich Maria Remarque’s third novel, Station on the Horizon ". Erich Maria Remarque. Station on the horizon. Novel. In the version of the first edition with appendix and an afterword edited by Thomas F. Schneider. Cologne: Kiepenheuer & Witsch, 2020 (KiWi 1740), 298—317.
  • Fischer N. «The Eternal Player of From Bescia to Brescia». EM Remarque’s Novels on Car Racing ". Aethlon : The Journal of Sport Literature 17 (2000), 117—126.