Иласин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Иласин
рос. Ыласын
башк. Ыласын
Вхід до печери взимку
Характеристики
Тип карстова
Довжина 487 м
Глибина 28 м
Об'єм 5287 кубічний метр
Дослідження
Категорія складності 1
Розташування
Країна Росія
Регіон Башкортостан
Місцевість Ішимбайський район
Карти розташування
Иласин. Карта розташування: Башкортостан
Иласин

Мапа

CMNS: Иласин у Вікісховищі

Иласи́н, Єласин, Ласин, Соколина (рос. Ыласын; башк. Ыласын) — печера в Ішимбайському районі Башкортостану, Росія[1]. Пам'ятка природи (1985). Печера відноситься до Ішоро-Нугуського підрайону Бельсько-Нугуського району Південної області Західноуральської спелеологічної провінції[2]. Печера знаходиться на схилі масиву Утинлигол, по правому березі річки Селеук, за 1,5 км на південний схід від присілку Хазіново. Назва перекладається з башкирської як сокіл і походить від того, що біля одного із входів містяться гнізда орлів.

Опис[ред. | ред. код]

Печера горизонтального типу простягання. Загальна протяжність — 487 м[1]. Глибина печери становить 28 м[1]. Пересічна ширина — 10 м, пересічна висота — 5 м, амплітуда — 28 м, площа 1025 м², об'єм- 5287 м³. Категорія складності проходження ходів печери — 1[1].

Карстова печера, утворена у вапнякових відкладах середнього карбону. Являє собою галерею та систему ходів, що простягаються на південь, північний схід та південний схід.

Температура влітку сягає 6 °C.

Основний вхід має вигляд арки шириною 12 м та висотою 7,6 м, яка знаходиться у провальній воронці діаметром 30 м на висоті 170 м над днищем. Вище нього знаходяться 4 входи, що ведуть у бічні частини печери. Від основного входу спуск довжиною до 30 м переходить у галерею довжиною 80 м. Стеля при вході пласка, зустрічаються «органні труби», дрібні сталактити. Стіни вертикальні, на підлозі містяться льодяні сталагміти висотою до 7 м, бура глина, брили та щебінь. Від галереї відходять 3 ходи: на північний схід довжиною 20 м, на південний схід довжиною 100 м, на південь висотою до 3,5 м. В кінці південного проходу знаходиться озеро глибиною до 1,5 м, за яким йде округлий прохід. Він з'єднується з північно-східним проходом, у кінці якого також є озеро. На підлозі проходів міститься глина, сталагміти, на стелі та стінах — сталактити, кальцитова кора, іноді мондмільх.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мартин В. И., Усольцев Л. Н. Пещеры Хазинская и Ыласын на Южном Урале // Пещеры. Вып. 8 (9). Пермь, 1970. С. 41-52.
  • Лавров И. А., Андрейчук В. Н. Пещеры Урала и Приуралья // Пещеры. — Пермь, 1993. — Вып. 23-24. — С. 7-29.
  • (рос.) Лобанов Ю. Е. и др. Пещеры Урала. — М. : Физкультура и спорт, 1971. — 144 с.
  • (рос.) Пещеры Поволжья, Урала и Приуралья. Статистический справочник / И. А. Лавров и др. — Набережные Челны, 2010. — 71 с.
  • (рос.) Чикишев А. Г. Пещеры на территории СССР. — М. : Наука, 1973. — 137 с.
  • (рос.) Шакир Ю. А. и др. Перечень классифицированных пещер / сост. Шакир Ю. А. — М. : ЦРИБ «Турист», 1989.

Посилання[ред. | ред. код]