Каптейн C

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Каптейн cекзопланета (надземля) в сузір'ї Живописця. Поряд з Каптейн b є однією з двох відомих на сьогоднішній день екзопланет в системі червоного субкарлика VZ Живописця (зірка Каптейна), розташованого на відстані в 13 світлових років від Землі.

Материнська зірка була виявлена ​​ще в XIX столітті голландським астрономом Якобус Корнеліус Каптейн. Зірка має видиму зоряну величину mV 8,853, що допускає її спостереження навіть за допомогою аматорського телескопа з малою апертурою. Для пошуку екзопланет в системі цієї зірки, астрономи використовували спектрометр HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), що належить Європейській південній обсерваторії[1]. Вимірявши незначні періодичні зміни в русі зірки і застосувавши для розшифровки даних метод Доплера, при якому спектр світла зірки змінюється залежно від її швидкості, астрономи змогли обчислити деякі характеристики екзопланети, такі як маса і орбітальний період. Пізніше дані були підтверджені за допомогою спектрометра HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer) в обсерваторії Кека на Гаваях і приладу PFS (Planet Finder Spectrograph) на телескопі Магеллан II в Чилі[2]. Дані продемонстрували помірний надлишок в мінливості світності зірки, тому стало зрозуміло, що система Зірки Каптейна має екзопланети з дуже коротким орбітальним періодом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Two planets around Kapteyn’s star : a cold and a temperate super-Earth orbiting the nearest halo red-dwarf. Архів оригіналу за 7 листопада 2015. Процитовано 20 лютого 2015.
  2. The Carnegie Planet Finder Spectrograph (PFS) is hard at work searching for extrasolar planets with the the 6.5 meter Magellan II Telescope at Las Campanas Observatory in Chile. Архів оригіналу за 9 березня 2015. Процитовано 20 лютого 2015.

Джерела[ред. | ред. код]