Каріатиди Амфіполіса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каріатиди Амфіполіса, фото експедиції, 2014 рік

Каріатиди Амфіполіса — каріатиди, які були знайдені при розкопках Гробниці Амфіполіса , Центральна Македонія, в вересні 2014 року. Їх виявила команда дослідників на чолі з Катериною Перістері. За повідомленнями грецького міністерства культури статуї представляють собою вершину художньої цінності для своєї епохи.

Історія знахідки[ред. | ред. код]

6 вересня[1] 2014 року під час розкопок Гробниці в Амфіполісі

були виявлені дві каріатиди, які виготовлені з мармуру з острова Тасос. Каріатиди стояли між двома мармуровими колонами, що підтримують балку. Перед каріатидами розташована друга кам'яна стінка шириною 4,5 метра, виконана в техніці стіни-входу в гробницю. Ця стіна демонструє, що творці гробниці не пошкодували зусиль для того, щоб не допустити проникнення в неї. Фігури каріатид, на яких є сліди червоного і синього кольорів, відносяться до типу давньогрецької скульптури Кори.

Опис[ред. | ред. код]

Обличчя західної каріатиди збереглося повністю, у східної воно відсутнє. Частини лиця східної каріатиди знайшли під час розкопок і віднесли до скульптури[2]. Каріатиди мають висоту 2,27метра[3]. Каріатиди стоять на мармурових тумбах довжиною 1,33 метра і шириною 0,68 метра. Відстань між ними дорівнює 1,68 метри. Фігури одягнені в довгий хітон з рукавами та бахромою і багатим драпіруванням. На одязі залишилися сліди синьої і червоної фарби. Каріатиди притримують руками туніки. Права рука західної каріатиди і ліва рука східної були витягнуті так, що символічно перекривали вхід в третю камеру. Голови каріатид прикрашають густі кучері, які падають на плечі і укладені за вуха. В вуха були просунуті сережки, пальці ніг мають високу деталізацію. Каріатиди виконані тою ж технікою, що і сфінкси, які були знайдені в гробниці раніше. В наносному шарі піску знайдені фрагменти скульптур: частини долоні та дрібні фрагменти пальців, це залишає можливість виявлення й інших частин. Автор книги «У пошуках гробниці Олександра Великого» Ендрю Чагг (Andrew Chugg) повідомляє, що орнаменти та декоративні елементи в амфіполіській гробниці дуже нагадують ті, що були виявлені в могилі Філіппа II, батька Александра Великого. «Каріатиди є воістину вражаючою знахідкою. Той факт, що могилу охороняли аж дві пари скульптур — каріатиди і сфінкси — вказує на те, що в гробниці похований не хтось інший, а цариця. Я вважаю, що це може бути місцем упокоєння Олімпіади Епірської, матері Александра», — говорить Чагг[4],[5]. «Каріатиди викликають почуття благоговіння і змушують йти вперед» — так описує свої враження Костас Варотсас, відомий грецький скульптор[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Δύο καρυάτιδες στον τύμβο της Αμφίπολης. Архів оригіналу за 10 вересня 2014. Процитовано 21 вересня 2014.
  2. Συγκλονιστικό: Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι ολόσωμες. Архів оригіналу за 24 вересня 2014. Процитовано 21 вересня 2014.
  3. Τι μεγαλείο: ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ οι Καρυάτιδες: Έχουν ύψος 2,27 μέτρα και είναι υπέροχες. Архів оригіналу за 22 вересня 2014. Процитовано 21 вересня 2014.
  4. Γνωστός αιγυπτιολόγος: Ο τάφος στην Αμφίπολη ανήκει είτε στην Ολυμπιάδα είτε στην Ρωξάνη είτε και στις δύο!. Архів оригіналу за 12 вересня 2014. Процитовано 25 вересня 2014.
  5. Discovery: Η Ολυμπιάδα ένοικος του τάφου. Архів оригіналу за 1 січня 2015. Процитовано 25 вересня 2014.
  6. ‘These are magical objects’ famed Greek sculptor says of Amphipolis finds. Архів оригіналу за 5 жовтня 2014. Процитовано 26 вересня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]