Квадратна ґратка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квадратні ґратки
Вертикальна Діагональна
Вертикальна квадратна мозаїка. Вершини всіх квадратів утворюють квадратну ґратку. Центри квадратів одного кольору утворюють діагональну ґратку, яка в √2 разів більша від вертикальної квадратної ґратки.

Квадратна ґратка — це вид ґратки в двовимірному евклідовому просторі. Ґратка є двовимірною версією цілочисельної ґратки і позначається Z2[1]. Ґратка є однією з п'яти типів двовимірних ґраток, класифікованих за групами симетрії[2]. Група симетрії ґратки в позначеннях IUC — p4m [3], в нотації Коксетера[en] — [4,4][4], а в орбіфолдній нотації[en] — *442[5].

Дві орієнтації ґратки найпопулярніші. Зазвичай квадрати решітки розміщуються так, що сторони квадрата вертикальні і горизонтальні (будемо називати це вертикальною ґраткою), або сторони квадратів розташовані під кутом 45° до осей. В останньому випадку ґратку іноді називають центрованою квадратною ґраткою[6].

Симетрія[ред. | ред. код]

Симетрія квадратної решітки — це група орнаменту p4m. Орнамент з цієї ґраткою симетрії перенесення не може мати вищого степеня симетрії, ніж сама ґратка, але може мати менший степінь. Вертикальну квадратну ґратку можна розглядати як діагональну ґратку з розміром сітки в √2 рази більшим, центри якої містяться в центрах квадратів. Відповідно, після додавання центрів квадратів у квадрати вертикальної ґратки отримуємо ґратку в √2 рази меншу від початкової ґратки. Орнамент з 4-кратною обертовою симетрією має квадратну ґратку 4-кратних центрів обертання, яка √2 рази дрібніша і розташована діагонально відносно початкової ґратки симетрії перенесення.

Стосовно осей відображення існує три можливих ситуації:

  • Відсутність симетрії. Це група шпалер p4.
  • В чотирьох напрямках. Це група шпалер p4m.
  • У двох перпендикулярних напрямках. Це група шпалер p4g. Точки перетину осей відображення утворюють квадратну ґратку, яка за розмірами та за напрямами збігається з квадратною ґраткою центрів обертання.
p4, [4,4]+, (442) p4g, [4,4+], (4*2) p4m, [4,4], (*442)
Група шпалер p4, з розташуванням усередині примітивної комірки 2 — і 4-кратних центрів обертання (істинне і для p4g і p4m). Фундаментальну область показано жовтим кольором. Група шпалер p4g. Є осі відображення в двох напрямках, які не проходять через 4-кратні центри обертання. Група шпалер p4m. Є осі відображення в чотирьох напрямках, що проходять через 4-кратні центри обертання. У двох напрямках осі відображення орієнтовані так само і з тією ж щільністю, що й для p4g, але зсунуті. У двох напрямах вони в √2 рази щільніші.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Conway, Sloane, 1999, с. 106.
  2. Golubitsky, Stewart, 2003, с. 129.
  3. Field, Golubitsky, 2009, с. 47.
  4. Johnson, Weiss, 1999, с. 1307–1336, см. стр 1320.
  5. Schattschneider, Senechal, 2004, с. 53–72.
  6. Johnston, Richman, 1997, с. 159.

Література[ред. | ред. код]