Керченська округа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Керченська округа
Основні дані
Країна: СРСР СРСР
Губернія: Кримська АРСР
Утворена: 25 грудня 1920
Ліквідована: листопад 1923
Площа: 2611 км²
Населені пункти та ради
Окружний центр: Керч
Окружна влада

Керченська округа (рос. Керченский округ; до 18 жовтня 1921 р. — Керченський повіт) — адміністративно-територіальна одиниця на території Кримського півострова, а згодом на території Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки (Кримської АРСР). Утворена як повіт рішенням Кримського революційного комітету 25 грудня 1920 року. Поділялась на Керченський та Петрівський райони. У листопаді 1923 року Керченський округ було перетворено на однойменний район.

Історія[ред. | ред. код]

Округи і райони Кримської АРСР в травні 1921 року.

16 листопада 1920 року територія Кримського півострова увійшла до складу Російської Соціалістичної Федеративної Радянської Республіки (РРФСР), але не була адміністративно-територіальною одиницею (ні губернія, ні область). Влада біля перейшла до Кримського революційного комітету, який 25 грудня 1920 року постановив утворити Керченський повіт. У грудні того ж року, відповідно до політики районування РРФСР, за постановою Кримського революційного комітету було утворено Комісія з вироблення нового адміністративного устрою. У результаті роботи комісії територія Кримського півострова була поділена на 7 повітів, а Керченський повіт на 2 райони: Керченський та Петровський.

18 жовтня 1921 року Всеросійський центральний виконавчий комітет та Рада народних комісарів спільною постановою утворили Кримську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку у складі РРФСР. Цією постановою визначався адміністративно-територіальний поділ нової республіки на округи, таким чином Керченський повіт був перетворений на округ. У листопаді 1923 року округи на території Кримської АРСР було ліквідовано та утворено 14[a] районів. Територія Керченського округу повністю перейшла в однойменний район.

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. За іншими даними — 15

Література[ред. | ред. код]

  • Шевчук А.Г. и др. Административно-территориальное устройство Крыма в документах и картографических образах XVIII—XXI вв. / под ред. Ишина А.В.. — Симферополь: Таврия, 2006. — 72 с. — ISBN 966-435-093-1.
  • Ефимов С.А. Первые опыты Крымской государственности. Административно-территориальное деление советских республик конца 10-х — начала 20-х годов XX века // Историческое наследие Крыма : статья в сборнике статей. — Симферополь, 2016. — С. 221—235.