Книшики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Книшики
Походження
Час приготування 30 хвилин
Необхідні компоненти ріпчаста цибуля, капуста, масло, борошно, яйця, сіль
Зазвичай використовувані компоненти оцет

Книшики, туленики, книшик (одн.) — відкритий пиріжок із смаженою цибулею або сирою капустою. Є класичною стравою в українській кухні.

Походження[ред. | ред. код]

Є старовинною українською стравою, своєрідним варіантом книша. Була поширена Правобережжям, Волинню та Галичиною. Звідти перейшла до білоруської кухні.

Рецепт[ред. | ред. код]

Класичне приготування. Борошно змішати з сіллю. Масло нарізати кубиками і перетерти з борошном в крихту. Яйце збити, додати оцет, воду і тонкою цівкою влити в борошно. Замісити нетуге тісто. Якщо буде туге, то додати 1—2 ложки води. Покласти тісто в холодильник на 1 годину. За цей час приготувати начинку.   Начинка. Нарізати капусту. Цибулю обсмажити і додати до капусти. Можна готувати окрі начинки: з капусти або цибулі. В Білорусі начинку становить картопляне пюре. Все це остудити і покласти зелень, сіль і перець за смаком.

Тісто розділити на дві частини, одну відправити назад в холодильник чекати своєї черги. Тісто розкачати в тонкий пласт, видушують посередині ямку, накладають туди начинки. Потім роблять 4 розрізи і зліп­люють, як рожан, щоб начинки було помітно.

Викласти на деко і випікати до золотавого кольору. Готові книшики накрити рушником і дати їм трохи охолонути, інакше вони будуть жорсткі. Вживаються з борщем, юшками.

Відомий пісний книшик, що готують з маком. Готове тісто посолити. До маку покришити плодистцю, приросту, чебрику, цибулі, додати олії, цукру або меду. Суміш накладають у книшики і печуть. З XVII ст. знані були гуцульські книшики з додаванням бринзи в середини та овечого сири зверху.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980. — Т. 4. — С. 198.
  • З. Клиновецька. Страви й напитки на Україні. Київ-Львів, 1913 р.
  • Книшики