Коваленко Віталій Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коваленко Віталій Петрович
Народився 6 вересня 1940(1940-09-06)
Новий Буг, Миколаївська область
Помер 7 лютого 2011(2011-02-07) (70 років)
Херсон
Національність українець
Діяльність науковець
Заклад Херсонський державний аграрний університет
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор сільськогосподарських наук
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Заслужений діяч науки і техніки України
Медаль «За трудову відзнаку»
Медаль «За трудову відзнаку»
Нагрудний знак «За наукові досягнення»
Нагрудний знак «За наукові досягнення»
Орден «1020-річчя Хрещення Київської Русі»
Орден «1020-річчя Хрещення Київської Русі»

Віталій Петрович Коваленко (6 вересня 1940, м. Новий Буг, Миколаївська область — 7 лютого 2011, м. Херсон) — український науковець, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, академік Академії вищої школи України, заслужений діяч науки і техніки України, кавалер орденів «За заслуги» ІІІ ступеня та Святого Князя Володимира. Довгий час очолював кафедру «Генетики та розведення с.-г. тварин» біолого-технологічного факультету ДВНЗ "Херсонського державного аграрного університету. Після смерті Віталія Петровича ця кафедра була названа на його честь. Підготував 70 кандидатів та 8 докторів с.-г. наук. Щороку в ДВНЗ «ХДАУ» проводиться Всеукраїнська науково-практична конференція присвячена пам'яті цього вченого.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 6 вересня 1940 року в родині вчителів у місті Новий Буг Миколаївської області. Батько Віталія Петровича — Петро Миколайович був вчителем історії, загинув на фронті у 1941 році. Мати — Тетяна Єфремівна викладала українську мову та літературу в школі.

Закінчив школу у 1958 році з золотою медаллю. Вступив до Херсонського сільськогосподарського інституту, який закінчив з відзнакою у 1962 році. В Інституті він зустрів свою майбутню дружину Інну Костянтинівну Кудимову. Вони одружилися 10 лютого 1962 року, ще під час навчання в Інституті. Трудову діяльність розпочав як молодший науковий співробітник Інституту тваринництва степових районів «Асканія-Нова» імені М. Ф. Іванова. 1 листопада 1962 року у нього народився син Сергій, який також став зоотехніком.

У 1967 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Вивчення груп крові свиней та імуногенетичний контроль при схрещуванні». З 1967 по 1980 рік жив у селі Борки, Харківської області, де працював в Інституті Птахівництва.

У 1978 році захистив докторську дисертацію на тему: «Теоретичне обґрунтування і практичне використання методів генетичного аналізу в яєчному птахівництві», захист відбувся в Ленінградському сільськогосподарському інституті. З 1981 року працює у Херсонському сільськогосподарському інституті завідувачем кафедри генетики та розведення с.-г. тварин, а з 1997 року став проректором з наукової роботи. У 1986 році отримав високе наукове звання — професор.

23 грудня 1999 року Українська академія аграрних наук на підставі свого статуту обрала Віталія Петровича Коваленка член-кореспондентом УААН з спеціальності розведення та селекція тварин.

7 лютого 2011 року видатний вчений-генетик помер у одній з херсонських лікарень. Він працював до останнього моменту свого життя, не зважаючи на стан здоров‘я, що все більше погіршувався.

Науковий вклад[ред. | ред. код]

Вченим було опубліковано 273 науково-методичні праці. За своє життя він підготував 70 кандидатів та 8 докторів с.-г. наук. Коваленко В. П. є співавтором 3 ліній і 2 кросів яєчної птиці «Борки» і «Борки-2». Вивів м'ясо-яєчний крос курей для фермерських та присадибних господарств. Має 12 авторських свідоцтв на винаходи, 2 патенти України. Є співавтором підручника «Генетика сільськогосподарських тварин» та навчального посібника «Біометричний аналіз мінливості ознак сільськогосподарських тварин і птиці». За своє життя опублікував 4 монографії.

Пам'ять про Віталія Петровича[ред. | ред. код]

Коваленко В. П. був людиною з величезною енергією, якої вистачало не тільки на науку, а й на людей.

Спогади співробітників[ред. | ред. код]

Бальзак писав 15 сторінок на день, а Віталій Петрович — 17!
[1]
Нет Виталия Петровича и спросить не у кого.
Мы словно осиротели.
Так, це був геній!
[2]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

У дитинстві мріяв стати авіаконструктором, але через слабкий зір його мрії не судилося здійснитись. Та не зважаючи на це, Віталій Петрович досягнув найвищого ступеня науковця в галузі тваринництва, ще за часів навчання в інституті, вже з першого курсу його називали «професор».

Віталій Петрович дуже любив поезію, особливо вірші Євгена Євтушенко, які часто читав у сімейному колі. Також вчений володів англійською та німецькою мовами.

Ім'я Віталія Петровича Коваленка включене до бібліографічних довідників «Хто є хто в Україні», «Еліта Херсонщини» та «Видатні представники зоотехнічної науки».

Див. також[ред. | ред. код]

Херсонський державний аграрний університет

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Віталій Коваленко -- Геніальний вчений Херсонщини. YouTube. yatbTV. 13 вересня 2013. Архів оригіналу за 5 Квітня 2016. Процитовано 3 червня 2021.
  2. https://vk.com/videos46927279?section=all&z=video46927279_166033763%2Falbum46927279