Комуністична партія Філіппін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комуністична партія Філіппін
Країна  Філіппіни
Дата заснування 26 грудня 1968
Ідеологія national democracyd
Молодіжна організація Kabataang Makabayand
Друкований орган Ang Bayand
Офіційний сайт cpp.ph

Комуністична партія Філіппін (тагал. Partido Komunista ng Pilipinas) — марксистсько-ленінсько-маоїстська революційна організація та комуністична партія на Філіппінах, утворена Хосе Марією Сісон 26 грудня 1966 року. визначена як терористична група Державним департаментом Сполучених Штатів на підставі Указу № 13224 разом із Сісон та Новою Народною Армією (NPA) у 2002 році.

Партія швидко зростала, імовірно, через оголошення та введення воєнного стану колишнім президентом і диктатором Фердинандом Маркосом під час його 21-річного правління. Наприкінці правління Маркоса в країні кількість комбатантів розширилася до понад 10 000 бійців. У своїй промові перед Конгресом США в 1986 році наступник Маркоса Корасон Акіно назвав швидке зростання партії викликаним спробами Маркоса придушити її за допомогою «засобів, за допомогою яких вона росте» з його встановленням воєнного стану, припускаючи, що інші уряди розглядайте це як урок проти комуністичних заколотів.

У 2019 році Сісон заявив, що кількість її членів і прихильників зростає, незважаючи на заяви філіппінського уряду про те, що організація близька до знищення. Організація залишається підпільною операцією, основною метою якої є повалення філіппінського уряду шляхом збройної революції та усунення впливу США на Філіппіни. Він складається з Національного демократичного фронту, коаліції інших революційних організацій на Філіппінах, що мають відповідні цілі; Кабатаанг Макабаян, який служить його молодіжним крилом; і Нова народна армія, яка служить її збройним крилом.

Ідеологія[ред. | ред. код]

Комуністична партія Філіппін, яка пропагує марксизм-ленінізм-маоїзм (MLM) є революційною пролетарською партією, яка дивиться на спадщину минулих філіппінських повстань і революцій з точки зору теорій Карла Маркса, Фрідріха Енгельса, Володимира Ульянова та Мао Цзедуна. Вона сприяє прогресу теорії та практики у світовій пролетарській революції, яка керується марксизмом-ленінізмом-маоїзмом (Преамбула, Конституція Комуністичної партії Філіппін, 1968).

Примітки[ред. | ред. код]

Шаблон:Політичні партії Філіппін