Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1609

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Бермудські острови
-Знайдено: + Бермудські острови, англійська колонія в північно-західній частині Атлантичного океану; площу 54 кв. км; столиця і головний порт Гамільтон; з 150 малих островів, яких близько 20 ненаселені, пов'язаних мостами і дамбами; найстарша англійська колонія; розвинений туризм, банківську справу, фармацевтична промисловість; населення 58100 (1988); мова - англійська, релігія християнська; уряд за Конституцією 1968, Бермуди - повністю самокерована колонія з губернатором, сенатом і виборною палатою (прем'єр з 1982 Джон Сван). Історія: острова було названо на ім'я Хуана де Бермудеса, прибулого на них в 1515; англійські колоністи поселилися в 1609. Індійські і африканські раби були привезені в 1616 і перевищили за кількістю білих поселенців. Расистські заворушення привели в 1977 до введення, на прохання уряду, англійських військ.


Назва:Пожалування земель за феодалізму
-Знайдено: + Спадкові пожалування при умові виконання служби називалися ленними, хоча вони не у всьому відповідали класичному лену васала, що склався у середньовіччя на німецьких землях. На Україні в ролі їх власників виступали переважно бояри. Землею у безумовне володіння король обдаровував в основному магнатів. Хоча й не без опору шляхти, однак така роздача широко практикувалася, особливо в прикордонних землях. Наприклад, 1609 р. величезна так звана Уманська пустовщина була надана брацлавському і вінницькому старості Валенти-Олександру Калиновському (Volumina legum.— T. 2.— S. 466).


Назва:Вереси
-Знайдено: + Вперше в історичному літописі село Вереси згадується в 1609 р. В селі налічувалось близько 500 дворів населення майже 1500 чоловік. Вересів чани з давніх-давен відзначали хистом господарників, мали прив’язаність до землеробства, кущових виробів, торгівлі. На північний схід від села Вереси було знайдено залишки двох закинутих шахт, де добували залізну руду, яку вивозили на виплавку в Житомир та Крошню. Про давність перших поселень на землях нинішніх Вересів свідчать залишки старовинних курганів невідомого походження, камінних хрестів (періоду XV – ХVI ст.). Знайдено в різні часи останки поховань, глиняного посуду, чавунні медальйони, церковні хрести і дзвони, зброя давніх часів (бойові сокири, шаблі, списи), предмети домашнього вжитку та знаряддя праці кам’яного віку. На західній околиці села проходив постовий тракт (дорога) С. Петербург – Житомир – Одеса (XVIII – XIX ст.).
-Знайдено: + В стародавній сільській церкві, що існувала в селі з XVI – XX ст. було знайдено (згодом втрачено) старослов’янські записи на пергаменті завдяки яким можна було б відкрити багато невідомих сторінок з життя селян тих далеких часів. В архівних документах, що збереглися, село Вереси згадується в судових актах за 1609 рік по справі конокрадства, але за історичними даними, знахідками і легендам, описами історії вересівського приходу, можна зробити висновок, що перші поселенці тут з’явилися значно раніше (декілька століть до цього).


Назва:Андрієвич Каленик
-Знайдено: + Кале́ник Андріє́вич (рр. н. і см. невід.)— гетьман Запорозького війська (1609-1610, 1624-1625).


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед