Користувач:Karasew Matthew/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Визначні місця Варшави

Замок Уяздув у Варшаві

У столиці Польщі, Варшаві, ви маєте змогу ознайомитись з великою кількістю визначних памяток, включаючи історичні памятки, памятники, музеї, театри та місця повязані з Марі Кюрі, а також дізнатись більше про Фредеріка Шопена та його музикальні кампозиції. Ще в 1980 році Старе місто, доречі, одне з найоголовніших памяток Польщі, стало місцем всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Головні памятки

[ред. | ред. код]
Замкова площа у Варшаві

Старе місто та Нове місто

[ред. | ред. код]

Старе місто засновано наприкінці 13 століття та є найстарішою частиною Варшави. Його вулиці схожі на дошку для шахів, притаманну для середньовічних міст. Найвідомішими памятками старого міста є: Королівський замок, Колона короля Сигізмунда, Ринкова площа та Барбікан. Не менш важливим є Нове місто, що утворилось на межі 14 століття як незалежне місто, а вже після 1791 року, згідно з положенням Конституції від 3 травня 1791 року, приєдналось до Варшави.

Королівський Маршрут

[ред. | ред. код]

Приклад монументальної соцреалістичної архітектури - Міністерство сільського господарства на вулиці Вспульна, що побудоване в 1953-1956 роках

Хоча сьогодні Варшава вважається досить молодим містом, вона має багато визначних пам'яток. Окрім кварталу Старого міста Варшави, відновленого після Другої світової війни, іншим районам також є чим похизуватись. Серед найвизначніших пам'яток Старого міста - Королівський замок, Колона короля Зигмунта, Ринкова площа та Барбікан.

Варшавський університет

Далі на південь - так званий "Королівський шлях", з численними класицистичними палацами, Президентським палацом та кампусом Варшавського університету. Також популярністю серед туристів користується вулиця Нови Свят, що є однією з головних ділових вулиць. Вілянівський палац є колишньою резиденцією короля Іоанна III Собєського, що видатний архітектурою доби бароко та неймовірними парками.

Інші цікаві місця

[ред. | ред. код]

Саксонський сад є найстарішим парком Варшави, що розташований в 10 хвилинах ходьби від старого міста. Найбільшим і найгарнішим є Королівський парк ванн. Він також дуже старий - заснований в 17 столітті та отримав свій сучасний вигляд наприкінці 18 століття. Знаходиться далі на південь, на Королівському шляху, приблизно 3 км (1,9 милі) від Старого міста Варшави.

Воля, Вілянув, Жолібож

[ред. | ред. код]

Повонзківський цвинтар- один з найдавніших кладовищ Європи, що повен скульптур відомих людей, деякі з них - найвідоміші польські художники XIX і XX століть. Оскільки вона служить релігійним громадам Варшави, будь то католики, євреї, мусульмани чи протестанти, її часто називають некрополем. Поруч розташоване єврейське кладовище в Опокові, одне з найбільших єврейських кладовищ у Європі.

Єврейська культура та історія помітна у багатьох частинах міста. Серед них найбільш видатними є єврейський театр, Ножиківська синагога, дитячий будинок Януша Корчака та мальовнича вулиця Пружна. Трагічні події минулого Варшави вшановуються в таких місцях, як Пам'ятник героям гетто, Умшлагплатц, фрагменти стіни Гетто на вулиці Сієнна та курган пам'яті Єврейської бойової організації.

Беляни, Прага

[ред. | ред. код]

Також існує багато місць, присвячених героїчній історії Варшави. Павяк - ганебна німецька в'язниця, зараз там розташовані Мавзолей пам'яті мучеництва та музей, це місце є лише початком подорожі слідами героїчного міста. Варшавська цитадель, вражаюча фортеця 19-го століття, що побудована після поразки листопадового повстання, була місцем мучениці для поляків. Не менш важливим є статуя маленького повстанця, розташована в опорному пункті Старого міста, що  вшановує дітей, які служили посланцями та фронтовими військами під час Варшавського повстання, тоді як вражаючий Пам'ятник Варшавському повстанню Вінценті Кучма був зведений у пам'ять про найбільше повстання Другої світової війни.

Марія Склодовська-К'юрі

Будинок Лепковського, як приклад довоєнного будинку, розроблений за проектом Люциана Корнгольда

Розширення міської площі в 1916 році посприяло можливості будувати нові маєтки. Пізніше в 20-х і 30-х рр. були побудовані нові садиби та вілли. Внаслідок цього у місті Саска Кепа було збудовано нові робочі і дачні садиби. Більшість довоєнних будівель у цьому районі не були зруйновані під час Другої світової війни. На сьогоднішній день існує багато прикладів будинків міжвоєнного періоду, розроблених такими відомими архітекторами як: Богдан Пневський, Богдан Ляхерт, Юзеф Шанайца, Люциан Корнгольд або Шимон та Хеленою Сирк.

У Варшаві є багато місць, пов'язаних з життям і роботою Фредеріка Шопена. Серце польського композитора запечатане усередині Варшавського костелу Святого Хреста. Влітку піаністи дають концерти біля пам'ятника імені Шопена в Королівському парку ванн.

Також у Варшаві є багато згадок про Марію Кюрі, про її роботу та її родину, такі як: місце народження Марі у Новому Місті , робочі місця, де вона робила свої перші наукові роботи та інститут радію на вулиці Вавельска для дослідження та лікування раку, який вона заснувала в 1925 році.

Мокотув, Урсинув


Романський монастир в Червінську

Поза межами Варшави також є численні пам'ятки: середньовічні замки, особняки польських шляхтичів та історичні місця. Навколо столиці можна знайти численні середньовічні пам'ятники, включаючи романську церкву та монастир в Червінську (1129-1156) 52 км (32 милі) на захід від Варшави, а також Черський замок (1388-1410) – легендарний зруйнований замок знаходиться на вершині схилу близько 33 км (21 миль) від Варшави. Ще одним цікавим пам'ятником є ​​Парафіяльна церква 16-го століття в Брочуві на річці Бзура, 52 км (32 милі) на захід від Варшави, де одружились батьки Шопена(1806), а сам Фредерік там хрестився. Церква була побудована як укріплена готична святиня. Палац Б'єлінських у місті Отвоцьк-Великий(1682-1689 рр.), 25 км (16 миль) від центру Варшави розташований музей інтер'єрів, 18 км (11 миль) на північ від Варшави, розташований палац у Яблонні, що є частиною елегантного палацово-паркового комплексу 18 століття. Батьківщиною Фрідріка Шопена є село Желязова Воля близько 60 км (37 миль) на захід від Варшави. Приміщення колишнього особняка сім'ї Шопена 19 сторіччя було перетворено в музей, присвячений композитору. Спа-курорт 19-го століття в Конста́нцин-Єзьо́рна розташований приблизно в 20 км (12 миль) на південь від Варшави. Музей вузькоколійного поїзда в Сохачеві, розташованому приблизно в 50 км від Варшави, має найбільшу колекцію вузькоколійних поїздів у Європі