Користувач:Max Scaffold

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Юджин Александер де Кок
Eugene Alexander de Kock
Народився 29 січня 1949 року
ПАР
Громадянство ПАР ПАР
Національність африканер
Посада Член Поліції Південної Африки (SAP)
Нагороди Police Cross at Sevran

Юджин Александер де Кок (Eugene Alexander de Kock) (нар. 29 січня 1949 , Південна Африка) — колишній полковник Поліції Південної Африки , кат і вбивця, котрий діяв під час керівництва уряду апартеїду. Прізвисько "Prime Evil"[1][2][3] отримав від преси, командуючи C10, контр-терористичним підрозділом в ПАР, який викрадав, катував та вбивав численних активістів проти апартеїду з 1980-х до початку 1990-х. Серед жертв С10 були члени Африканського національного конгресу.


Після переходу Південної Африки Республіки до демократії наприкінці 1994 роуу Де Кок розкрив повний масштаб злочинів C10, даючи свідчення в Комісії правди та примирення . У 1996 році його засудили за вісімдесятьма дев’ятьма пунктами звинувачення та ув'язнили до 212 років ув’язнення. Від початку свого покарання Де Кок звинуватив кількох членів уряду апартеїду, включаючи колишнього президента держави Фредерік Віллем де Клерка , у сприянні діяльності C10. У 2015 році він отримав умовно-дострокове звільнення, і станом на 2022 рік він наразі на волі.

Раннє життя та служба[ред. | ред. код]

Юджин Александер де Кок народився в родині Лоуренса Вослу де Кока, магістрата та особистого друга колишнього прем’єр-міністра Джона Форстера. Вослу «Воссі» де Кок, брат Юджина, пізніше описав його як «тихого» хлопчика", який «не був агресивною людиною». Він також розповів, як їхній батько, член «Африканерського братства», навчав хлопчиків африканерської націоналістичної ідеології та «чистого африкаансу», коли вони росли.[4]Шаблон:Apartheid

Всю юність Де Кок жеврів д мрію стати офіцером. У 1967 році, після закінчення середньої школи, він пройшов річну військову службу в армійській гімназії у Преторії. Протягом цього часу він та решта шести рот гімназії були розгорнуті на кордоні Родезії з Ботсваною , щоб протистояти вторгненням бойовиків АНК . Де Кок закінчив гімназію як солдат піхоти в Силах оборони Південної Африки . Однак він вирішив не відвідувати офіцерський коледж у Салданья-Бей через заїкання та відмовився продовжувати навчання за ступенем B. Mil. Він приєднався до військової служби південноафриканської поліції Східний Кейптаун .

  1. The voice of 'Prime Evil', BBC News, 28 October 1998
  2. 'De Kock must rot in jail', Times Live, 29 January 2012
  3. Let Prime Evil go, Mail & Guardian, 11 January 2010
  4. South Africa's Apartheid Assassin. 31 December 1969. Архів оригіналу за 6 липня 2013 — через YouTube.