Користувач:Olga Holub/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mundaneum — інформаційне сховище, яке ще також називають «містом знань», знаходиться в Брюсселі. Було засновано двома вченими, Полем Отле і Анрі Лафонтеном, у 1920 році і проіснувало до 1934 року. Будівля, в якій знаходився Mundaneum, отримала назву Всесвітній палац (фр. Palais MondialPalais Mondial). З 1998 року в Монсі існує присвячений йому музей. У наш час Mundaneum розглядається як один із попередників Інтернету і вважається об'єктом європейської культурної спадщини.

Історія [ред. | ред. код]

Розробка Mundaneum розпочалась у 1895 році бельгійськими вченими і юристами Полем Отле і Анрі Лафонтеном. Обидва були переконані в тому, що знання можуть посприяти світові. Метою Mundaneum було об’єднання в одному місці всіх знань про світ у всіх його формах (книги, плакати, газети з цілого світу і тд) у великій та інноваційній бібліографії. Але, враховуючи масштаби задачі розробники повинні були зосередитися на певних областях і в основному обмежувались міжнародною документацією. Проект створення "міста знань" (Mundaneum), представлений Отле і Лафонтеном мав отримав підтримку від бельгійської влади, яка розраховувала, що воно підсилить претензії Бельгії на те, щоб прийняти Лігу Націй в Брюселлі. Для проекту було виділено приміщення і фінансування. В 1920 році Mundaneum був розміщений у лівому крилі палацу, який знаходився у брюсельському Парку п’ятдесятиріччя. Отле спочатку назвав свій проект Palais Mondial — "Всесвітній палац". Експозиція складалась із шістнадцяти дидактичних залів, бібліографічної картотеки, яка містила дванадцять мільйонів карточок, а також музей преси, який зберігав 200 тисяч екземплярів газет з цілого світу, випущених в період між 1895 і 1914 роками. Mundaneum містив фонди і великі колекції архівів: Міжнародний музей преси, Універсальний іконографічний репертуар (плакати, світлини, листівки), Універсальний довідник документації, Енциклопедію Universalis Mundaneum, яка складається зі збірника схем, концептуалізованих Полем Отле, в тому числі Mondothèque, особисті роботи Анрі Лафонтена і Поля Отле, тематичні збірники по фемінізму, пацифізму і анархізму, а також архіви волонтерської групи "друзі Palais Mondial".

Були найняті додаткові люди, які приступили до роботи. Через деякий час інформаційні ресурси Mundaneum дозволили запустити пошуковий сервіс, яким міг скористатись будь-хто, відправивши запит поштою або телеграфом – щось на подобі аналогової пошукової системи. Запити на різні теми, від бумерангів до болгарської фінансової системи, полились зі всіх куточків світу, і їхнє число становило більше 1500 в рік.

У міру розвитку проекту він почав випробовувати складності через необхідність обробки великого об′єму паперу. Отле приступив до розробки нових технологій, які допомогли б справитись з інформаційним перевантаженням, поклавши в їх основу так званий комп′ютер на основі паперу, який був обладнаний колесами і спицями, які б рухали документи по поверхні стола. Проте, через деякий час стало зрозуміло, що краще буде зовсім відмовитись від паперу. Так як в 1920-их роках електронного зберігання інформації ще не існувало, Отле довелось почати його розробку. Він детально описав можливість електронного зберігання інформації в книзі "Monde"(1934), в якій він виклав своє бачення "механічного колективного мозку", який містив би в собі всю інформацію світу, доступну через глобальну телекомунікаційну мережу.

В 1934 році бельгійська влада втратила інтерес до проекту. Mundaneum довелось перевести в менше приміщення, а через деякий час зупинити прийом запитів на інформацію. Німецька окупація Бельгії остаточно зруйнувала проект. Німці розчистили ділянку, на якій був розташований Mundaneum, знищивши тисячі ящиків з індексними карточками, щоб звільнити місце для вистави мистецтва Третього рейха. Інститут Mundaneum в Гаазі, створений австрійським філософом і соціологом Отто Нейратом, в співробітництві з Полем Отле, також був закритий через еміграцію Нейрата в Англію під час німецького вторгнення у Нідерланди.

Музей Mundaneum[ред. | ред. код]

Музей Mundaneum був відкритий у 1998 в архівному центрі бельгійського міста Монс, завдяки багаторічній роботі по його створенню. Після смерті Отле все, що залишилось від Mundaneum, було закинуто в одному із приміщень будівлі анатомічного театру Брюссельського вільного університету. Професор Чиказького університету Уорден Бойд Рейвард (Warden Boyd Rayward), дисертація якого було присвячена діяльності Поля Отле, знайшов в архівах документи, які дозволили знайти залишки "міста знань". Він знайшов кімнату, яка нагадувала мавзолей, завалену книгами і документами, покритими павутиною. Робота Рейварда допомогла відновити інтерес до роботи Отле, що в свою чергу призвело до створення музею Mundaneum в місті Монс (1993). Сьогодні в музеї Mundaneum можна подивитись на мережу, якою вона б могла бути: довгі ряди висувних ящиків з мільйонами індексних карточок Отле, вказуючих на архів в задній кімнаті, набитій книгами, плакатами, світлинами, газетними вирізками та іншими артефактами.

В 2012 році музей Mundaneum і Google оголосили про своє співробітництво, в присутності прем′єр-міністра Бельгії Еліо Ді Рупо, щоб підкреслити роль, яку грають засновники Mundaneum, Поль Отле і Анрі Лафонтен як піонери мережі Інтернет.

Mundaneum, отримавший статус елементу європейського спадку, сьогодні називають "паперовим інтернетом" і "паперовим Гуглом". Точніше, проект Поля Отле в цілому, класифікуючий всі знання світу в унікальному і централізованому місці, стає ближчим до проекту Фонду Вікімедія.

Всесвітнє місто[ред. | ред. код]

Всесвітнє місто – нереалізований утопічний проект, задуманий Полем Отле в 1910 році, який повинен був, як і всесвітні виставки світу, об′єднати всі головні інститути світу. Всесвітнє місто повинен був розповсюджувати знання для решту світу і будувати світ та універсальне співробітництво. Ідея Отле про створення утопічного міста, присвяченого міжнародним інститутам, багато в чому надихнула сучасна публікація в 1913 році норвезько-американського скульптора Гендріка Крістіана Андерсена і французького архітектора Ернеста Хебрара із вражаючої серії планів Beaux-Arts для Всесвітнього центру коммунікації (1913).

Для дизайну свого Всесвітнього міста Отле співпрацював з декількома архітекторами. Таким чином, була розроблена ціла серія проектів для Всесвітнього міста. Найбільш продуманими планами були: дизайн Мунданума (1928) і Всесвітнього світу (1929) Ле Корбюзьє в Женеві поряд з палацом Ліги Націй, проект Віктора Буржуа в Тервюрені (1931) поряд з Музеєм Конго, знову Ле Корбюзьє ( у співробітництві з Huib Hoste) на лівому березі в Антверпені (1933 р.), Моріс Хейманс і Станіслав Ясінський і Рафаель Делвілл на лівому березі Антверпена (1941).

Плани міста, розрахованого на розміщення мільйона людей, робились для міст в Брюсселі, Антверпені, Женеві (поряд з Лігою Націй), Парижі і навіть в США. З кожною зміною географічної чи політичної ситуації Поль Отле адаптував проект, намагаючись збільшити шанси на його реалізацію.

В цих різних проектах програма Всесвітнього міста залишалась більш чи менше фіксованою, включаючи всесвітній музей, всесвітній університет, всесвітній бібліотечний і документаційний центр, офіси для міжнародних асоціацій, офіси і посольства для народів, олімпійський центр, житловий район і парк, зв′язані Авеню націй.

Не дивлячись на підтримку багатьох прихильників проекту, серед політиків і других, цей проект так і не побачив світ.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]