Користувач:VenzKor/Нохіме

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Но в замку Гіфу

Пані Но (яп. 濃姫, Нохіме), також відома як Кічо (帰蝶) — законна дружина Оди Нобунаги, головного даймьо в період Сенгоку в історії Японії. Її власне ім'я було Кічо, але оскільки вона походила з провінції Міно, її найчастіше називають Нохіме. Вона славилася своєю красою і кмітливістю.

Життєпис[ред. | ред. код]

Нохіме народилася у родині дайме Сайто Досан та його дружини Омі но Ката. Сама Но дуже мало згадується в історичних джерелах, і існує мало інформації щодо дати її народження чи смерті; вважається, що вона народилася 1533–35 роках. У 1549 році, під час заключення перемир'я між Сайто Досаном та Одою Нобухіде, був заключений шлюб між їхніми дітьми, Нохіме та Одою Нобунаґою. Жених описав наречену як «розум генія та зовнішність богині». 

Вважається, що шлюб був політичним жестом і між молодятамиміж ними було мало любові. Хоча Но була офіційною дружиною Нобунаґи, він проводив більше часу зі своєю наложницею Кіцуно. Но так і не змогла зачати дитину від Нобунаги, і вважалося, що вона була безплідною. Згідно з одним історичним записом, коли Кіцуно народила сина — Оду Нобутаду, дитину віддали пані Но, щоб виховати його як спадкоємця Нобунаґи.

Через відсутність історичних даних, невідомо про подальшу долю Но, навіть про дату її смерті. Загалом можна сказати, що її життя, як воно зараз відомо, є скоріше умовною сумішшю легенд, казок і напівправди. Офіційна могила Но знаходиться в Сокен-ін (総見院), підхрам Дайтоку-дзі в Кіото.

Легенди та припущення[ред. | ред. код]

Одна теорія стверджує, що Но була шпигункою або навіть вбивцею на службі свого батька; у той час це була нерідка практика, коли дружина передавала інформацію своїй дівочій родині. Враховуючи репутацію Нобунаґи в той час як непокірного «дурня Оварі» (尾張の虚け), Досан міг хотіти, щоб Но вбила його, оскільки вона вправно володіла як мечем, так і бойовими мистецтвами[1].

Щодо ролі шпигунки, то існує популярна історія, згідно з якою Нобунаґа навмисно надав Но неправдиву інформацію про змову між двома головними слугами її батька та їхні плани зрадити його. Досан наказав стратити обох чоловіків і таким чином послабив себе, усунувши вірних йому людей.

«Пожежа у Хонно-дзі» (Нохіме озброєна нагінатою в центрі праворуч)

У 1556 році батько Но був убитий під час перевороту, здійсненого його власним сином, Сайто Йосітацу, у провінції Міно. Це зменшило цінність Но як дружини. Її нездатність завагітніти та її передбачуване шпигунство були проти неї. Вона вплинула на Оду Нобунага, щоб він вторгся в Міно після того, як її батько був убитий її братом. Йосітацу помер в 1561 році. Клан Сайто, якого змінив малоздатний спадкоємець (Тацуокі), зазнав поразки під час облоги Інабаями . Нобунага та Но перебудували його як замок Гіфу, ставши важливим форпостом клану Ода.

Інцидент у Хонно-дзі[ред. | ред. код]

Доля Нохіме невідома, але кажуть, що вона загинула у вогні Хонно-дзі, борючись зі своєю нагінатою проти ворожих солдатів. Однак кажуть, що їй вдалося вижити в битві і врятуватися від полум'я Кіото живою. [2].

Після інциденту Хонно-дзі, який забрав життя Нобунаґи та його сина Нобутади, було невідомо, куди поділася Но. Дехто припускає, що вона померла в Хонно-дзі, але частіше вважалося, що жінка, яка нібито була Но, була повією на пенсії, до якої подобався Ода Нобунага. Незважаючи на це, після інциденту всіх дружин і служниць Нобунаги відправили до замку Адзуті, який був резиденцією Нобунаги. Серед жінок була пані Азучі (安土殿 Azuchi dono ), яку прийняв другий син Нобунаги, Нобукацу. Вважається, що ця леді Азучі була переодягненою Но, оскільки незабаром після цього вона зникла із замку вночі.

Інші теорії виживання[ред. | ред. код]

Пізніше часто ходили чутки, що вона намагалася створити клан свого батька в Міно під своїм іменем, але була вбита вбивцею, посланою Акечі, який стежив за нею з моменту її втечі з Хонно-дзі.

Найбільш загальноприйнятою формою життя Но після смерті Нобунаги є те, що вона перебувала під опікою свого прийомного сина Нобукацу, доки його не переміг Тойотомі Хідейосі, а потім була під опікою Тойотомі до її смерті в 1612 році.

У художній літературі[ред. | ред. код]

  • У франшизі Samurai Warriors вона зображена як красива та смертоносна жінка, яка бореться за допомогою зброї вбивць і бомб. Її стосунки з Нобунагою зображуються як токсичне кохання, коли вона завжди намагається вбити свого чоловіка, а Нобунага вважає це веселою грою. Однак їхні стосунки змінюються залежно від гри.
  • В іграх та аніме-серіалі Sengoku Basara вона зображена як красива й елегантна жінка, яка вірна своєму чоловікові та озброєна пістолетами..
  • У грі Nioh вона з'являється як юкі-онна. Нохіме була воскрешена головним антагоністом і була вбита в битві один на один з головним героєм після того, як його відправили до храму Хонно-дзі, щоб розгадати таємницю снігу, який з’явився нізвідки в середині червня. У бою вона використовує магію льоду і зроблену з льоду нагінату. Вона знову з’являється в приквелі « Nioh 2» як зведена сестра головного героя Хіде, і в кінцs гине під час подій у Хоннодзі разом зі своїм чоловіком Нобунаґою.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. 近江国輿地志略. 下(巻49至100) - 国立国会図書館デジタルコレクション. dl.ndl.go.jp. Процитовано 25 квітня 2019.
  2. 岡田正人 (September 1999). 「信長正室・斎藤氏」 『織田信長総合事典』 雄山閣出版. ISBN 4639016328.

[[Категорія:Рід Сайто]] [[Категорія:Рід Ода]] [[Категорія:Померли 1612]] [[Категорія:Сторінки з неперевіреними перекладами]]