Сайто Йосітацу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сайто Йосітацу
яп. 斎藤義龍
Народився 8 липня 1527
Провінція Міно, Східногірський край, Японія
Помер 23 червня 1561 (33 роки)
·проказа
Країна Японія
Діяльність самурай
Титул даймьо
Посада даймьо
Батько Сайто Досан або Toki Yorinarid
Мати Miyoshinod
Брати, сестри Нохімеd
Діти Сайто Тацуокі
Портрет Сайто Йосітацу (храм Дзьодзайдзі, префектура Ґіфу)

Сайто Йосітацу (яп. 斎藤義龍, сайто йосітацу, 8 липня 1527 — 23 червня 1561) — самурайський полководець середньовічної Японії періоду Сенґоку. Володар провінції Міно (суч. префектура Ґіфу). Син Сайто Досана.

Обставини народження Йосітацу невідомі. Одні науковці вважають його сином Сайто Досана, в той час як інші — сином Токі Йорінарі, вигнаного Досаном законного губернатора провінції.

На початку 1550-х рр. Йосітацу став головою роду Сайто і знищив усіх своїх братів, претендентів на його посаду. Це спричинило конфлікт із батьком — Сайто Досаном. У 1556 році у битві при Наґара Йосітацу здобув його голову. Перед смертю Досан встиг надіслати заповіт своєму союзнику Оді Нобуназі, у якому передав права на володіння провінцією Міно. Цей заповіт став приводом до війни між родами Сайто і Ода. Війська під керівництвом Йосітацу деякий час вміло відбивали усі напади загонів Нобунаґи, але із раптовою смертю Йосітацу від прокази[1] у 1561 році ситуація змінилась. За декілька років його син, Сайто Тацуокі, завдяки надмірному захопленню літературою, жінками та іграми втратив усі надбання батька.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 『日本史B用語集―A併記』. — С. 122. (яп.)

Джерела та література[ред. | ред. код]