Крекінг-установка Бомонт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Крекінг-установка Бомонт – підприємство нафтохімічної промисловості в Техасі, яке належить енергетичному гіганту ExxonMobil.

Район на південному сході Техасу поблизу кордону з Луїзіаною носить назву «Золотого трикутника» нафтохімічної промисловості – міста Порт-Артур (піролізні установки Chevron, Flint Hill, BASF/Total, Total/Novealis), Орандж (виробництво компанії DuPont) та Бомонт. В останньому з 1903 року діє нафтопереробний завод,[1] який згодом доповнили хімічним виробництвом. Зокрема, в 1961-му тут стала до ладу установка парового крекінгу (піролізу)[2], яка станом на середину 1990-х мала потужність по етилену у 566 тисяч тонн на рік.[3] До середини наступного десятиліття цей показник довели до 816 тисяч тонн[4], а в 2015-му він вже складав 900 тисяч тонн.

Як сировину установка використовує переважно газовий бензин (75%), доповнюючи його зрідженими вуглеводневими газами (етан та пропан по 8%, бутан 9%).[5]

Споживання тяжкої (як для нафтохімії) сировини означає вихід у складі продукту великої кількості пропілену, а також фракції С4. Можливо відзначити, що в центрі «Золотого трикутника», в Порт-Нечес, діє установка фракціонування бутадієну, яка вилучає з газів піролізних виробництв цю надзвичайно важливу для виробництва синтетичних каучуків речовину.

Вироблений етилен може постачатись по етиленопроводу Еванджелін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. About us - Beaumont | ExxonMobil. ExxonMobil (англ.). Архів оригіналу за 19 травня 2018. Процитовано 19 травня 2018.
  2. Fuels and Lubricants Handbook (англ.). ASTM International. Архів оригіналу за 8 травня 2018. Процитовано 19 травня 2018.
  3. Energy Use and Energy Intensity of the U.S. Chemical Industry Ernst Worrell, Dian Phylipsen, Dan Einstein, and Nathan Martin (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 11 серпня 2017.
  4. ERNEST ORLANDO LAWRENCE Energy Efficiency Improvement and Cost Saving Opportunities for the Petrochemical Industry (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 29 грудня 2016.
  5. INTERNATIONAL SURVEY OF ETHYLENE FROM STEAM CRACKERS—2015 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 січня 2017.