Кріанги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кріанги
Самоназва Kriang, Nkriang, Kuriang
Кількість 16 807 (2015)[1]
Ареал Лаос Лаос, провінції Секонг, Сараван, Тямпасак
Раса монголоїди
Близькі до: таой, алаки, кату
Входить до гірські кхмери
Мова кріанг, лаоська
Релігія традиційні вірування

Кріанги (варіанти написання: Kriang, Griang, Khiang, Kuriang, Nkriang, Ngkriang) або нге (варіанти написання: Nge, Nghe, Ngeh, Ngeq, Ngae, Nhae) — один із 49 офіційно визнаних народів Лаосу. Живуть у гірських районах на півдні країни.

Власна назва — кріанг.

Чисельність і розселення[ред. | ред. код]

Чисельність кріангів за даними перепису населення Лаосу 2015 року становила 16 807 осіб, це 0,3 % населення країни[1]. За даними перепису 2005 року в Лаосі проживало 12 879 кріангів (6375 чоловіків та 6504 жінок)[2]. Абсолютна більшість їх жила в трьох провінціях Секонг — 7960 осіб, Сараван — 2317 осіб та Тямпасак — 2199 осіб[3].

Більшість кріангів живе в провінції Секонг (райони Тхатенг, Ламам, Калеум); окремі громади є в провінціях Сараван (райони Сараван, Лаонгарм, Кхонгседон) та Тямпасак (райони Бачіангчалеунсук і Паксонг). Регіон має мішане в етнічному плані населення. Поруч із селами кріангів розташовані села алаків, таой, кату, лавенів, суай, лаосців; є багато сіл, в яких кріанги живуть разом із представниками інших народів.

Доступ до багатьох районів провінції Секонг ускладнений через відсутність доріг, особливо між у районах річкою Секонг та в'єтнамським кордоном.

Мова[ред. | ред. код]

Говорять мовою кріанг (код ISO 639-3: ngt), яка належить до катуйської гілки австроазійських мов. Існує 3 основних діалекти: кріанг-ко (Kriang Coh, біля Саравана), кріанг-тхатенг (Kriang Tha Taeng, уздовж річки Секонг, особливо в районах Ламам і Тхатенг) і кріанг-кхуонг (Kriang Khoung, біля водоспадів Секонга); діалект клор (Khlor, Klor, Lor) вважають окремою мовою.

Кріанг — ізолююча нетональна SVO-мова, голосні мають 2 типи фонації.

Мова кріанг перебуває в активному використанні. Значна частина кріангів одномовна, але багато їх користується також лаоською. Рівень писемності (лаоською) становить 33 % (52 % серед чоловіків і 15 % серед жінок). 69 % ніколи не відвідували школу.

Історія[ред. | ред. код]

Через віддаленість та важкодоступність районів проживання кріангів та інших мон-кхмерських народів ці області тривалий час лишалися ізольованими й протягом століть були позбавлені зовнішніх впливів, принаймні до війни у В'єтнамі. Згодом гірські народи стали цілими селами переселятись на рівнини; вони оселялися біля доріг, які забезпечували їм доступ до зовнішнього світу. Ця міграція призвела до більш тісних контактів між кріангами та етнічними лаосцями, спонукала їх до засвоєння лаоської мови.

Вірування[ред. | ред. код]

96 % кріангів дотримується традиційних вірувань, 4 % християни[4].

Традиційні вірування включають елементи анімізму, шаманізму, культ предків. Шамани й досі домінують у суспільстві кріангів. Вони контролюють всі контакти між людьми та духовним світом. Для вгамування злих духів пропонуються жертви (рис, яйця). В селах є спеціальні хатинки для духів, перед якими шамани здійснюють жертвоприношення. У квітні місяці впродовж семи днів кріанги вшановують своїх предків.

Серед кріангів існує одна з найбільших громад християн на півдні Лаосу, яка налічує принаймні 600 вірян, що належать до різних церков. До 1975 року в Лаосі діяло багато християнських місіонерів. Існує писемність на основі лаоського письма. Мовою кріанг перекладена частина Біблії.

Побут[ред. | ред. код]

Традиційний жіночий костюм кріангів складався із саронгу, сорочки з короткими рукавами та своєрідної накидки. Весь одяг був із бавовни. Саронг та сорочка були червоними з горизонтальними смугами різних кольорів. Накидка була чорна або темно-синя з червоними смужками на шиї. Кріанзькі чоловіки носили лише пов'язки на стегнах, залишаючи верхню частину тіла голою.

Останнім часом традиційне вбрання повністю зникло. В жінок йому на зміну прийшов довгий шматок купованої натільної тканини, зав'язаний на рівні грудей, який прикриває тіло й ноги аж до щиколоток. Наступним кроком у зміні одягу стало використання лаоських саронгів, блузок та футболок, які купують на базарах. Старше покоління вдягає сучасне вбрання відвідуючи інші села, а молоде покоління, більше орієнтоване на моду, вдягає його постійно, навіть при виконанні домашньої роботи. Чоловіки тепер вдягаються в короткі штани та футболки, але старше покоління все ще залишає верхню частину тіла неприкритою.

Кріанзькі жінки люблять носити намиста зі скляних намистин (їх може бути кілька) й прості латунні браслети. Як і раніше, вони зав'язують волосся вузлом на потилиці.

У багатьох селах всі люди з восьми років вже палять тютюн.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Results of Population and Housing Census 2015, Lao Statistics Bureau, pp. 121-122: Table P2.7. Total Lao Citien Populatin by Sex and Ethnicity (англ.)
  2. Results of Population and Housing Census 2005. Lao Statistics Bureau, p. 15: Table 1.6. Population, Distribution by Sex and Ethnic Group (англ.)
  3. Marcus Choo. Katuic bibliography with selected annotations [Архівовано 6 липня 2019 у Wayback Machine.]. Survey Unit, Linguistics Institute, Payap University, Chiang Mai, Thailand, 2010 (англ.)
  4. Ngae in Laos [Архівовано 26 травня 2015 у Wayback Machine.]. Joshua Project, 2020 (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]