Кураб'є

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кураб'є
Походження Східна кухня
Необхідні компоненти Борошно, вершкове масло, цукрова пудра, яєчні білки
Зазвичай використовувані компоненти Пюре абрикосове або яблучне, ванілін
Схожі страви Шакер-чурек, шакер-пурі, шакер-лукум

Кураб'є — східні солодощі у вигляді пісочного печива[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Лексему «кураб'є» можна з повним правом віднести як до арабського, так і до тюркського світу. Виникла лексема в арабській мові: ġuraybat — солодощі, зроблені з борошна, цукру та олії і випечені в духовці. Витоки слова в прикметнику ġarīb — дивний, чужий, екзотичний. В арабській мові лексема з'явилася тільки в XVI столітті, тоді «ğurabiye» означало маленьку дрібничку і печиво кураб'є.

Печиво сприймалося як щось незвичайне, нове, чужорідне. Арабський корінь gh-r-b або г-р-б використовувався для позначення чужоземного, стороннього.

Легенда[ред. | ред. код]

Винахідливий слуга перського султана придумав цей смаколик з волі випадку. Одного разу недоброзичливці вкрали з дому султана продукти, з яких виготовлялися традиційні східні солодощі. Тоді він просто використав борошно, якого завжди було вдосталь вдома, яйця, цукор та трохи олії. В довершення він «прикрасив» смак печива ноткою шафрану, а зовнішній вигляд легким шаром цукрової пудри. Так було випечено перший кураб'є — проста, але в той же час стала неймовірно улюбленої і поширеною, східні солодощі. Кураб'є завжди випікалося пряним, будь то шафран, кориця, гвоздика або навіть простий ванілін. Ніхто не може з повною ймовірністю сказати, яку форму мало те найперше печиво, за одними джерелами кураб'є — ромашковий настрій — це було печиво у формі ромашок, за іншими — невеликих розмірів випічка, присипана цукровою пудрою.

Виготовлення та традиції[ред. | ред. код]

Крим[ред. | ред. код]

У Криму його називають «хурабіє», від слова «хураб», яке позначає «солодкість». У Криму «кураб'є» роблять різноманітної форми. Ритуальний святковий характер хурабіє має на свято Ураза-байрам (завершення 30-денного посту), коли треба обов'язково пригостити вечерею і солодощами когось стороннього — гостя в прямому сенсі слова. Весь день в будинку повинен бути запах їжі. Господині посилають дітей, щоб вони рознесли чебуреки і хатламу родичам. У Криму Ураза-байрам має ще дуже важливу особливість — треба не просто скуштувати такий подарунок, але і обов'язково похвалити господиню будинку за смачне частування.

Кримське «кураб'є» має безліч форм, але в основі він схожий на ромб, або поєднання двох чи трьох ромбів, щоб утворилася квітка, або вирізають у формі півмісяця. Рецепт: цукрову пудру змішують з топленим маслом, а потім додають борошно, випікають. Готове печиво повністю з усіх боків посипають цукровою пудрою[2][3].

В давнину[ред. | ред. код]

Древній варіант кураб'є має форму квітки, і в центрі прикрашається крапелькою джема. Однак трапляються й інші форми кураб'є — у вигляді кульки, або у вигляді косо зрізаного ромба, розміром приблизно п'яти сантиметрів.

Греція[ред. | ред. код]

Греки, а також мешканці Кіпру, вважають це печиво своїми національними різдвяними ласощами. Вони готують його у вигляді кульок, які густо посипані цукровою пудрою. Кульки укладаються на страви і в вигляді сніжних гірок виставляються на підвіконня. За легендою Афіна винайшла цю страву. Якось вона спустилася на землю і дуже зголодніла. Вона зайшла у вигляді баби в будинок. Мешканці будинку були людьми добрими, але бідними. У них були тільки борошно і мед. Афіна придумала цю страву випадково, але від тоді їдять греки.

Різновиди[ред. | ред. код]

  • Кураб'є кримськотатарське
  • Кураб'є бакинське
  • Перське.
  • По-сурськи, по-смирнськи, південне та багато інших.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Восточные сладости // Большая российская энциклопедия. Том 5. — М., 2006. — С. 766-767. Архівовано з джерела 10 жовтня 2020
  2. Кхураб’є. yizhakultura.com. Процитовано 30 червня 2023.
  3. Готовим къурабие (uk-UA) , процитовано 30 червня 2023