Кінгстон (клапан)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кінгстон зі штоком і маховиком. Малюнок з Військової енциклопедії Ситіна
Схема кінгстона коромислового типу на підводному човні, розміщеного у вигородці 3

Кінгсто́н[1] — клапан в підводній частині зовнішньої обшивки судна[2], що служить для доступу забортної води усередину (а також видалення назовні). У широкому сенсі кінгстоном називають будь-який забортний клапан (кран), у вузькому — клапан, влаштований таким чином, що в разі поломки штока отвір все одно залишається відкритим[3]. Отримав назву на честь винахідника, англійського інженера Джона Кінгстона (1786—1847)[4].

Будова[ред. | ред. код]

Він влаштований таким чином, що в звичайному положенні тиск забортної води тримає його закритим[5]: розкоси клапана спрямовані назовні, зовнішній тиск притискує клапан до сідла. Конструкція забортного клапана Дж. Кінгстона (кінгстон у вузькому сенсі) включає шток, проведений через сальник усередину судна і споряджений маховиком (штурвалом). Іншою конструкцією кінгстона є парний тарілчастий клапан коромислового типу. Завдяки коромислу забезпечується рівномірне зусилля відкриття і закриття, незалежно від тиску.

Кінгстонів на судні по меншій мірі 2 (днищевий і бортовий). Встановлюються кінгстони в кінгстонних вигородках — спеціальних відсіках (розташованих у подвійному дні або виконаних у вигляді окремих ящиків), закритих з боку зовнішньої обшивки решітками. Вигородки захищають клапани від деформацій, що виникають при динамічних навантаженнях на корпус судна.

Керування відкриттям і закриттям кінгстонів здійснюється дистанційно за допомогою ручного або пневматичного привода.

Використовування[ред. | ред. код]

Кінгстони призначені для доступу забортної води у внутрішні ємності корабля (напр. баластні цистерни підводного човна або надводного судна), трубопроводи пожежних, санітарних (гальюнних) і водовідливних систем, системи охолодження, а також для вирівнювання диференту (крену) при аварії тощо.

Надводні судна[ред. | ред. код]

На надводних суднах кінгстонами споряджають паливні, водні і баластні цистерни. Клапани на паливних цистернах уможливлюють їх промивання забортною водою, на водних — видалення надмірно засоленої води за борт[4], на баластних — керування баластною системою (рідким баластом). Крім того, кінгстони використовуються в деяких бортових системах (пожежогасіння, охолодження двигунів і конденсаторів, затоплення артилерійських погребів)[2].

Підводні човни[ред. | ред. код]

На підводних човнах кінгстони є частиною системи занурення і спливання. У цистернах головного баласту вони використовуються при прийомі води при зануренні і видалення її з цистерн («продування») при спливанні; у допоміжних цистернах — для диферентування.

Затоплення кораблів[ред. | ред. код]

Кінгстони можуть використовуватися і для самозатоплення кораблів (переважно військових, з метою не допустити їх здачі ворогу). Найбільш відомими затопленими таким способом кораблями є крейсер «Варяг», броненосець «Севастополь», німецькі кораблі у затоці Скапа-Флоу, авіаносець «Граф Цеппелін», японський лінійний крейсер «Кірісіма»[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кінгстон // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.
  2. а б Кингстон // Большая советская энциклопедия : в 30 т. / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.).
  3. Кингстон (клапан) // Военная энциклопедия : [в 18 т.] : [рос.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911—1915. (рос.)
  4. а б Evans, David (2004). Building the Steam Navy: Dockyards, Technology and the Creation of the Victorian Battle Fleet, 1830-1906. Conway Maritime Press. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021. (англ.)
  5. kingston valve [′kiŋ·stən ‚valv] (naval architecture). Т. 6E. The McGraw-Hill Companies, Inc. 2003. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021. {{cite encyclopedia}}: Проігноровано |work= (довідка)
  6. Hornfischer, James D. (2011). Neptune's Inferno: The U.S. Navy at Guadalcanal. New York: Bantam Books. ISBN 978-0-553-80670-0.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кингстон // Толковый Военно-морской Словарь. — 2010. (рос.)
  • Самойлов К. И. Кингстон // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Рязанцев В. Д. Кингстон // Большая политехническая энциклопедия. — М. : Мир и образование, 2011. (рос.)