Лаодіка Македонська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаодіка Македонська
Народилася IV ст. до н. е.
Померла IV ст. до н. е.
Громадянство Стародавня Македонія
Чоловік Антіох
Діти Селевк I Нікатор

Лаодика Македонська (дав.-гр. Λαοδίκη дав.-гр. Λαοδίκη, IV ст. до н. е.) — знатна македонянка, дружина Антіоха з Орестиди, одного з воєначальників Філіпа II Македонського, і мати Селевка — воєначальника Александра Македонського та діадоха, засновника держави Селевкідів.

Про Лаодіка розповідає Юстін у своїх епітомах, що їй, коли вона вийшла заміж за Антіоха, наснилося, ніби вона зачала дитину від самого Аполлона, отримала від нього уві сні дар у вигляді персня із зображенням якоря і наказ віддати синові, коли він народиться. І ніби Лаодіка, прокинувшись, знайшла на своєму ложі перстень з якорем, а у новонародженого Селевка на стегні виявилася родима пляма у формі якоря, і така ж фамільна пляма була у його дітей і онуків. Лаодика віддала синові цей перстень, коли македонське військо вирушало у похід до Азії.

Аппіан доповнює історію сном, посланим Лаодиці про те, що її син царюватиме там, де цей перстень з якорем впаде з пальця, і Селевк втратив його на Євфраті.

Селевк, став правителем великої держави, що виникла на уламках імперії Александра, назвав на честь батька 16 міст Антіохія, на честь матері — п'ять міст Лаодикеями.

Література[ред. | ред. код]

  • Юстін. Епітоми твору Помпея Трога «Історія Пилипа». XV, 4, 3
  • William Smith. A new classical dictionary of greek and roman biography, mythology and geography. — New York : Harper and brothers, publishers, 1884. — 1040 с.
  • Аппіан. Сирійська війна, 56-57