Луцій Дазумій Туллій Туск

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Дазумій Туллій Туск
Народився невідомо
Рим
Помер після 152
Рим
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул-суффект
Термін 152 рік
Попередник Марк Валерій Гомул
Наступник Луцій Юлій Ромул
Батько Публій Дазумій Туллій Туск
Мати Dasumia Pollad або Mindia Matidiad
Брати, сестри Domitia Lucillad і Publius Dasumius Rusticusd
Діти Marcus Dasumius Tullius Varrod

лат. Луцій Дазумій Туллій Туск (Lucius Dasumius Tullius Tuscus; ? — після 152) — державний і військовий діяч часів Римської імперії, консул-суффект 152 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Його рід Тулліїв та Дазуміїв був з роду homo novus зі Стеллатінової триби. Син Публія Дазумія Туллія Туска. Кар'єра відбулася за часи імператорів Адріана та Антоніна Пія.

Про молоді роки немає відомостей. Був триумвіром з відливання і карбування золотої, срібної і мідної монети, потім військовим трибуном IV Флавієвого легіону. За правління імператора Антоніна Пія обіймав посаду квестора. Слідом за цим був легатом у провінції Африка.

Надалі був народним трибуном, претором, префектом державної скарбниці. Як імператорський легат-пропретор керував провінціями Верхня Паннонія, потім Верхня Германія. Увійшов до колегій содаліт антонініани, содаліт адріан. У 146 році увійшов до колегії авгурів. Тоді ж став комітом імператора Антоніна Пія. У 152 році став консулом-суффектом разом з Луцієм Клавдієм Модестом. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bengt E. Thomasson: Fasti Africani, Senatorische und ritterliche Ämter in den römischen Provinzen Nordafrikas von Augustus bis Diokletian, Paul Aströms Förlag, Stockholm 1996, S. 107f, L 28. ISBN 91-7042-153-6.
  • Anthony Birley, Hadrian, London 1998, p. 371.