Лілі Даміта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лілі Даміта
Ім'я при народженні фр. Liliane Marie Madeleine Carré[3]
Народилася 10 липня 1904(1904-07-10)[2][4][…]
Бле, Жиронда, Франція[3]
Померла 21 березня 1994(1994-03-21)[2][6][…] (89 років)
Палм-Біч, Флорида, США[5]
  • хвороба Альцгеймера
  • Громадянство  Франція
     США
    Діяльність акторка, співачка, кіноакторка, танцюристка
    У шлюбі з Еррол Флінн і Майкл Кертіс
    Діти Sean Flynnd
    IMDb nm0198847

    CMNS: Лілі Даміта у Вікісховищі

    Лілі Даміта (англ. Lili Damita; 10 липня 1904 — 21 березня 1994), уроджена Ліліана Марі Мадлен Каре (фр. Liliane Marie Madeleine Carré) — французька актриса. Відома в основному завдяки шлюбам із знаменитими діячами кіноіндустрії — режисером Майклом Кертісом і актором Ерролом Флінном.

    Життєпис[ред. | ред. код]

    Майбутня актриса народилася 10 липня 1904 року в місті Бле на південному заході Франції. Отримала початкову освіту в жіночому монастирі, потім навчалася в балетних школах в різних куточках Європи — у Франції, Іспанії та Португалії. У віці чотирнадцяти років Ліліана увійшла до складу танцювальної трупи при Паризькій опері, а до шістнадцяти років вже з успіхом виступала в мюзик-холах Парижа і позувала фотографам.

    У 1921 році вона перемогла на конкурсі краси і, отримавши в якості нагороди невелику роль, в 1922 році під псевдонімом Лілі Десла дебютувала на кіноекрані в німому фільмі «Імператор будинків». У 1925 році, встигнувши до того часу обзавестися новим псевдонімом — Лілі Даміта — актриса отримала першу головну роль в картині «Паризька лялька» знаменитого режисера Майкла Кертіса (в 1943 році він отримав премію «Оскар» за фільм «Касабланка»). Поки йшли зйомки, між Лілі і Кертісом почався роман і через рік вони одружилися. У 1926 році режисер зняв дружину ще в двох картинах — «Фіакр номер 13» і «Золота метелик» — і в тому ж році, незабаром після свого від'їзду в США, кинув її.

    Через два роки кіномагнат Семюел Голдвін запросив Лілі в Голлівуд, і в 1929 році вона дебютувала в американському кіно, знявшись в пригодницької мелодрамі «Спасіння». За океаном кар'єра актриси розвивалася більш-менш стабільно. Хоча фільмів було небагато, її партнерами були сформовані і початківці зірки — Гері Купер, Моріс Шевальє, Лоуренс Олів'є, Кері Грант і Джеймс Кегні. У травні 1935 року Лілі вийшла заміж за майбутнього знаменитого актора Ерола Флінна, після чого практично перестала приділяти увагу кар'єрі і в 1937 році пішла з кіно. У 1941 році вона народила від Флінна сина Шона (згодом він теж став актором), а в 1942 році подружжя розлучилося. У 1962 році Лілі знову вийшла заміж — цього разу її обранцем став Аллен Лумис, бізнесмен з Айови. У 1983 році цей шлюб теж завершився розлученням.

    Згодом з сином Лілі сталася трагедія. Під час війни у ​​В'єтнамі він працював військовим журналістом від журналу «Time» і 6 квітня 1970 роки разом зі своїм колегою Даною Стоуном виїхав в південному напрямку з Пномпеня. Обидва вони пропали безвісти. Лілі витратила чимало сил і грошей на пошуки сина, але вони не принесли результатів, і в 1984 році Шон був оголошений загиблим. У 1994 році Лілі Даміта померла від хвороби Альцгеймера у віці вісімдесяти дев'яти років.

    Примітки[ред. | ред. код]