Лінія C (Рим)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Лінія Чі (Рим))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лінія C (Рим)
Огляд
Країна  Італія
Кінцеві станції Monte Compatri-Pantanod і San Giovanni line C stationd
Кількість станцій 30
Сайт atac.roma.it
Оператори ATACd
Протяжність 19 км


Лінія Чі (італ. Linea C) — лінія Римського метрополітену, що будується (названа по третій букві італійської абетки). Вона буде перетинати місто з південного сходу на північний захід і включатиме в себе 30 станцій. Кінцеві — «Монте Компатрі — Пантано» та «Клодіо — Мадзіні». Лінія позначається зеленим кольором.

Останнім часом будується. Лінія піде від зони Гроттароссо на півночі Ватикану до Пантано. Стане першою, яка вийде за межі міста. Перетин з лінією А буде на станціях «Сан Джованні» та «Оттавіано», а з лінією Бі на станції «Колоссео». Перетин із запланованою лінією Ді буде на станції «Пьяцца Венеція».

Перша частина лінії повинна біла відкритися в червні 2012 і включати в себе 15 станцій від «Ченточелле» до «Пантано». Друга частина продовжить лінію до «Лоді» та включатиме в себе ще 6 станцій та біла запланована на грудень 2012. У грудні 2013 повинна була стати закінченою ділянка, що з'єднує лінію Чі зі станцією «Сан Джованні» лінії А. До грудня 2015 планувалося завершити будівництво ще двох станцій та пов'язати нову лінію з лінією Бі на станції «Колоссео». Заключна частина лінії повинна була відкритися у грудні 2018.

Дати відкриття ділянок можуть бути скориговані. Рим — одне з найстаріших міст світу і при будівництві регулярно виникають перешкоди, пов'язані з численними археологічними знахідками. Якщо прокладка тунелів можлива нижче рівня розташування більшості розкопок, то висновок на поверхню вентиляційних шахт і виходів зі станцій викликає чимало складнощів. Розпочате будівництво третьої лінії було фактично відразу ж призупинено: під час проведення попередніх екскаваторних робіт будівельники виявили археологічні об'єкти, що потенційно мають велику історичну і культурну цінність. Зокрема, віднайдено фрагменти стародавньої забудови. Викликані спеціально археологи продовжили розкопки і встановили, що йдеться про велику несподіванку — ще один римський амфітеатр, імовірно, збудований в часи правління імператора Адріана у ІІ столітті нашої ери. Відтак, роботи зі зведення 3-ї лінії метрополітену в Римі, відтерміновано принаймні на 2 роки[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Лінія Чі на сайті Римського метрополітену
Лінія Чі
Клода — Мадзіні грудень 2018
Оттавіано
Рісорджіменто
Сан-П'єтро
К'єза-Нуова
Венеція
фори-Імперіал — Колоссео грудень 2015
Амба-Арада — Іппон
Сан-Джованні грудень 2013
Лоді грудень 2012
Піньето
Малатеста
Теано
Гардені
Мірти
Парко-ді-Ченточелле грудень 2011
Алессандрін
Торре-Спакката
Торре-Маура
Джардінетті
Торренова
Торре-Анджела
Торре-Гайя
Гротте-Челона
Дуе-Леоні — Фонтана-Кандида
Боргезіана
Болоньєтті
Фіноккьо
Гранітом
Монте-Компатрі — Пантано