Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука M:
Обкладинка книги поезій Тараса Мельничука, перевидана в 2012 році
Присуджується за за нові оригінальні видатні поетичні твори
Засновник(и) «Буковинський журнал» (Чернівці) та Коломийське літературне товариство «Плин»
Країна Україна
Вручення м. Чернівці
Рік заснування 1996

Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука[1] - премія за досягнення в поетичній творчості

Премія «Князь роси» заснована «Буковинським журналом» (Чернівці) та Коломийським літературним товариством «Плин», очолюваним письменником Василем Рябим в 1996 році, за рік після смерті поета Тараса Мельничука[2] і в його пам’ять.
Назва премії походить від назви найзначнішої з чотирьох опублікованих книг Мельничука, за яку він в 1992 році одержав Шевченківську премію.
Премія "Князь роси" направлена на популяризацію творчості й життєвого шляху поета Мельничука, публікацію його творів і книг, підтримку найкращих поетичних здобутків сучасних літераторів.
Першим лауреатом став нині заслужений діяч мистецтв України, письменник Мирослав Лазарук.
Відтак її удостоїлися до 2012 року: Василь Клічак, Василь Кухта, Борис Бунчук, Василь Герасим’юк, Василь Шкурган, Микола Рачук, Тарас Григорчук, Леонід Талалай, Володимир Вознюк, Віра Китайгородська, Анатолій Кичинський, Василь Карп'юк, Казімєж Бурнат (2020) і Олександр Масляник (2021).
Лауреатом премії за 2012 рік став поет із Старих Кутів Косівського району Івано-Франківської області Микола Близнюк. Нагородження відбувається у день смерті поета — 29 березня у Чернівцях[3] — місті, де пройшли найкращі молоді роки Мельничука.
В 2011 році започатковано[4] фестиваль поезії "Від Гуцулії — до кряжів донецьких" (пам’яті Тараса Мельничука) за участю всіх десяти лауреатів та організатора заходу Мирослава Лазарука.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Існують дві літературні премії пам'яті поета Тараса Мельничука: Літературна премія імені Тараса Мельничука (заснована міською радою м. Коломия і "Літературна премія «Князь роси» імені Тараса Мельничука" (заснована в Чернівцях).
  2. Тарас Мельничук - український поет-дисидент, в'язень радянських таборів. За книгу «Князь роси» 1992 року удостоєний Державної премії України ім. Тараса Шевченка. Помер 29 березня 1995 року; похований на місці колишнього рідного обійстя в Уторопах.
  3. Переважно в приміщенні Меморіального музею Володимира Івасюка
  4. Фестиваль відбувся і в 2012 році. Проходив три дні (з 28 по 31 березня) на різних площадках м. Чернівців (в Центрі мистців Буковини , в Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича та інших навчальних закладах

Джерела[ред. | ред. код]