Марселін Дей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марселін Дей
Marceline Day
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні Марцеліна Ньюлін
англ. Marceline Newlin
Народилася 24 квітня 1908(1908-04-24)
Колорадо-Спрінгс, Колорадо, США
Померла 16 лютого 2000(2000-02-16) (91 рік)
Кафедрал-Сіті, Каліфорнія, США
Громадянство США
Діяльність акторка, кіноакторка
Alma mater Venice High Schoold
Роки діяльності 19241933
Чоловік

Артур Дж. Клейн

Джон Артур (1959—2000)
Провідні ролі Кінооператор
IMDb ID 0206496

CMNS: Марселін Дей
Marceline Day
у Вікісховищі

Марселін Дей (англ. Marceline Day, справжнє ім'я — Марцеліна Ньюлін) — американська кіноакторка, чия кар'єра почалася в дитинстві в 1910-ті роки і закінчилася в 1933 році.

Біографія[ред. | ред. код]

Марселін народилася в 1908 році в Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, США. Вона була молодшою ​​сестрою акторки Еліс Дей (Alice Day). Кар'єру акторки почала ще підлітком, разом із сестрою з'явившись у комедійній короткометражці Мака Сеннета «Вибір персиків». Трохи пізніше в тому ж році вона грала в Дела Лорда у фільмі «Чорні оксфорди»; і в тому ж, дебютному році, зіграла ще в кількох коротких веселих картинах.

Поступово її ролі набували все більшої значимості, і незабаром Марселін грала на одному майданчику з такими іменитими акторами, як Норман Керрі, Джон Беррімор, Лон Чейні. У 1926 році їй пощастило стати однією з 13 юних зірок рекламної кампанії «WAMPAS Baby Stars»; саме це допомогло Марселін отримати в 1927 році роль в історичній драмі Алана Кросленда «Улюблений шахрай» (The Beloved Rogue), де молода акторка і зустрілася з актором Джоном Беррімором.

Свою останню роль в кіно Марселін Дей зіграла в 1933 році; це був вестерн «Боротьба Парсона». Правда, в тому ж 33-му їй довелося зіграти і ще в одному вестерні, що став досить популярним — фільмі Тенні Райта «Телеграф» про протистояння індіанців «білим». Втім, кар'єра акторки все ж зійшла на «ні». Після цього Марселін пробувала себе і як акторка на радіо. Після закінчення акторської діяльності вона неохоче говорила про своє минуле ремесло й ніколи не давала інтерв'ю.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Відомо, що акторка була одружена двічі — першим її чоловіком був продюсер Артур Дж. Клейн, другим Джон Артур (в 1959 році).

Смерть[ред. | ред. код]

Марселін Дей померла природною смертю 19 лютого 2000 року в Кафедрал-Сіті, Каліфорнія. На той час їй був 91 рік.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Virtual International Authority File[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Посилання[ред. | ред. код]