Мартинюк Олександр Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мартинюк Олександр Володимирович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 24 березня 1993(1993-03-24)
Забара, Вінницька область
Смерть 21 березня 2014(2014-03-21) (20 років)
Каланчак, Херсонська область
(Вибух САУ)
Поховання Калинівський район
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Ракетні війська та артилерія
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна (2014)
Нагороди та відзнаки
Нагрудний знак «Знак пошани» (Міністерство оборони України)
Нагрудний знак «Знак пошани» (Міністерство оборони України)

Олекса́ндр Володи́мирович Мартиню́к (24 березня 1993, Забара, Калинівський район, Вінницька область — 21 березня 2014, Каланчак, Херсонська область) — солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєвий шлях[ред. | ред. код]

Народився 1993 року у багатодітній сім'ї в селі Забара на Вінниччині (на той час — Червона Трибунівка).

Навчався у Калинівському ПТУ № 21, де здобув професію електрозварювальника. Був активістом, старостою групи. Після закінчення училища в 2010-х роках вступив на військову службу за контрактом, служив у Бердичеві. Солдат, номер обслуги 26-ї окремої артилерійської бригади.

У березні 2014 року Генеральний штаб Збройних сил України в рамках проведення спеціальних бойових навчань «Весняна злива 2014» сформував угруповання українських військ у Херсонській області на межі з окупованим російськими військами Кримом[1]. В цій операції брали участь і підрозділи 26-ї артилерійської бригади.

Під час військових дій вночі 21 березня 2014 року біля селища Каланчак Херсонської області, стався вибух самохідної артилерійської установки. З п'яти членів екіпажу троє зазнали опіків, механік-водій залишився неушкодженим, а солдат Олександр Мартинюк загинув. Згідно з висновками комісії, вибух стався через потрапляння невідомого пристрою в башту САУ.

Похований з військовими почестями 25 березня в селі Червона Трибунівка. 21-річний Олександр не встиг одружитися, в нього залишилися батьки та чотири сестри.

Вшанування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Операція «Весняна злива»: Чи був в 2014 році шанс врятувати від Путіна Крим, — військовий експерт. Архів оригіналу за 17 травня 2017. Процитовано 24 травня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]