Масове вбивство у Вешкаймі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Масове вбивство у Вешкаймі сталося вдень 26 квітня 2022 року у робочому селищі Вешкайм Ульяновської області Росії. Стрільбі в дитячому садку «Горобинка» передувало вбивство 68-річного місцевого жителя, власника мисливської рушниці. В результаті стрілянини загинули 4 людини, один отримав поранення, нападник наклав на себе руки.

Хід подій[ред. | ред. код]

Вранці 26 квітня 26-річний місцевий житель Руслан Ахтямов зустрівся з 68-річним Олександром Дроніним на підставі спільної поїздки на полювання. Через деякий час Ахтямов відібрав мисливську рушницю ІЖ-27 у пенсіонера і розправився з ним. О 13:05 нападник підійшов до дитячого садка «Горобинка» зі рушницею в руках і вистрілив у помічницю вихователя, яка прибирала на ганку. Після цього він увійшов до будівлі, де його спробувала зупинити вихователька, вона стала його першою жертвою. Розправившись із нею, стрілець зайшов у спальню та вбив двох вихованців. Потім стрілець сів на одне з ліжок і наклав на себе руки .

Особа підозрюваного[ред. | ред. код]

У скоєнні злочину підозрюється 26-річний Руслан Ахтямов, який сам був вихованцем цього дитсадка. Він страждав на психічний розлад і стояв на обліку в психдиспансері. ЗМІ повідомляють, що підозрюваний після закінчення 8-го класу пішов навчатися в Карсунський політехнічний технікум на бухгалтера, проте закінчити його не зміг через серйозні проблеми зі здоров'ям. Йому було поставлено діагноз «психічний розлад, зумовлений ушкодженням або дисфункцією головного мозку»[1]. За 2021 рік убивця відвідував психіатричну лікарню тричі: у липні, серпні та вересні.

Загиблі та поранені[ред. | ред. код]

Внаслідок нападу загинули 5 людей:

  1. Олександр Дронін (68 років) — пенсіонер;
  2. Ольга Митрофанова (35 років) — вихователька дитсадка «Горобинка»;
  3. Катерина Соснова (6 років) — вихованка дитсадка;
  4. Володимир Крилов (5 років) — вихованець дитсадка;
  5. Руслан Ахтямов (26 років) — підозрюваний у скоєнні нападу; самогубство.

Поранення отримала одна людина: Олена Карпова (52 роки), помічниця вихователя.

Наслідки[ред. | ред. код]

Губернатор Ульяновської області Олексій Руських повідомив, що сім'ям загиблих буде надано медичну, психологічну та соціальну допомогу.

Реакція[ред. | ред. код]

Омбудсмен Тетяна Москалькова закликала Росгвардію чергувати в школах та дитсадках[2]. Співчуття у зв'язку з трагедією висловили глава регіону Олексій Руських, митрополит Лонгін, глави Ставропільського краю, Хакасії, Ямало-Ненецького автономного округу та ряду інших регіонів.

Див. також[ред. | ред. код]

Список масових убивств у Росії

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Диана Аванесян (26 квітня 2022). Стал известен диагноз Ахтямова, расстрелявшего малышей в детском саду. Общественная служба новостей (рос.). Архів оригіналу за 26 квітня 2022. Процитовано 26 квітня 2022.
  2. Абдулла ШАКИРОВ (26 квітня 2022). Москалькова предложила установить в российских школах круглосуточную охрану. kp.ru (рос.). Архів оригіналу за 26 квітня 2022. Процитовано 26 квітня 2022.