Москалькова Тетяна Миколаївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Москалькова Тетяна Миколаївна
Народилася 30 травня 1955(1955-05-30) (68 років)
Вітебськ, Білоруська РСР, СРСР
Країна  Росія
Діяльність політична діячка, омбудсмен, депутатка, депутатка Державної думи Російської Федерації
Alma mater Московський державний юридичний університет
Науковий ступінь доктор філософських наук і доктор юридичних наук[d]
Вчене звання професор[d]
Знання мов російська
Членство Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації VI скликанняd і Державна дума Федеральних зборів Російської Федерації V скликанняd
Посада депутат Державної Думи РФ[d] і депутат Державної Думи РФ[d]
Військове звання генерал-майор
Партія Справедлива Росія і КПРС
Конфесія православ'я
Нагороди
IMDb ID 11813703
Сайт moskalkova.com/,

Тетяна Миколаївна Москалькóва (нар. 30 травня 1955, Вітебськ, Білоруська РСР) — російський політик, юристка. Уповноважена з прав людини в РФ з 22 квітня 2016 року.[1]

Депутатка Держдуми Федеральних зборів РФ V і VI скликань (2007—2016). Докторка юридичних наук, докторка філософських наук, Заслужена юристка РФ. Генерал-майор поліції у відставці.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 30 травня 1955 року у Вітебську Білоруської РСР. Її батько був офіцером ВДВ, мати — домогосподаркою. Москалькова була другою дитиною, на момент народження її батьку було 36 років, а матері — 30 років. На характер Москалькової, за її словами, значно вплинув старший брат Володимир. Батько помер, коли Москальковій було десять років, після цього сім'я переїхала до Москви.

1972 — працювала бухгалтеркою Інюрколегії, діловодом, старшим юрисконсультом, консультантом Відділу помилування Президії Верховної Ради Української РСР.

1974 — працювала консультанткою у відділі з питань помилування при Президії Верховної Ради Української РСР.

1974—1984 — працювала у відділі помилування Президії Верховної Ради Української РСР, обіймала посади секретарки, старшої юрисконсультантки, консультантки. Була секретаркою комітету комсомолу.

1978 — закінчила Всесоюзний юридичний заочний інститут (нині — МДЮА).

1984 — працювала у правовій службі Міністерства внутрішніх справ СРСР, що займалася у тому числі питаннями помилування, на посадах від референтки до першого заступника глави правового управління МВС. Звільнена 22 грудня 2007 через обрання депутатом Держдуми РФ, проте при цьому вона не звільнилася з правоохоронних органів, а призупинила службу і залишилася у кадрах МВС. За її словами, це дозволяло «в будь-який момент мати можливість повернутися до системи».

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

1999 — балотувалася до Держдуми РФ від партії «Яблуко» у Рибінському одномандатному окрузі Ярославської області, але програла Анатолію Грешневікову.

2007 — обрана депутаткою Держдуми РФ п'ятого скликання від партії «Справедлива Росія: Батьківщина / Пенсіонери / Життя», була членом фракції «Справедлива Росія», заступником голови комітету у справах Співдружності Незалежних Держав та зв'язків зі співвітчизниками.

2011 — обрана депутаткою шостого скликання, член фракції «Справедлива Росія», заступник голови комітету у справах СНД та зв'язків зі співвітчизниками, член комісії з контролю за достовірністю відомостей про доходи, про майно і зобов'язання майнового характеру, що подаються депутатами.

Уповноважений з прав людини РФ[ред. | ред. код]

2016 — стала уповноваженою з прав людини у РФ. 2018 року ствердила, що інститутові уповноваженого з прав людини в РФ бракує повноважень.

У зв'язку з відвідуванням Криму за допомогою незаконного пункту перетину з РФ, була занесена до спису осіб, яким заборонений в'їзд до України. Однак у середині червня 2018 цю заборону було скасовано[2].

Санкції[ред. | ред. код]

14 травня 2018 року Тетяну Москалькову занесли до санкційного списку України.[3][4]

25 лютого 2023 року, на тлі вторгнення Росії в Україну, занесена до санкційного списку Євросоюзу за заперечення фільтраційних заходів РФ в Україні.[5]

Родина[ред. | ред. код]

  • Вдова, виховує доньку і двох онуків.
  • Старший брат Володимир став військовим, полковник.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Москалькова Татьяна Николаевна. archive.is. 21 грудня 2012. Архів оригіналу за 21 грудня 2012. Процитовано 15 червня 2018.
  2. Порошенко зняв російському омбудсмену заборону на в’їзд до України – Денісова [Архівовано 7 жовтня 2019 у Wayback Machine.] Радіо Свобода (21 червня 2018)
  3. MOSKALKOVA Tatiana Nikolaevna. www.opensanctions.org (англ.). Процитовано 28 лютого 2023.
  4. SBU. Москалькова Татьяна Николаевна. Myrotvorets.center (ru-RU) . Процитовано 28 лютого 2023.
  5. Под санкции Евросоюза попали Альфа-банк, "Тинькофф" и "Россия сегодня". Радио Свобода (рос.). 25 лютого 2023. Процитовано 28 лютого 2023.