Масове отруєння метанолом у Пярну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отруєння метанолом у Пярну
Тип отруєння метанолом
Причина вживання контрафактного алкоголю
Країна  Естонія
Місце Пярну
Дата 9—10 вересня 2001 року
Загиблих 68
Постраждалих 43
Масове отруєння метанолом у Пярну (Естонія)
Масове отруєння метанолом у Пярну

Масове отруєння метанолом у Пярну (ест. Pärnu metanoolitragöödia) сталося на заході Естонії 910 вересня 2001 року. Внаслідок отруєння 68 осіб загинули, 43 особи стали інвалідами[1]. За кількістю жертв це отруєння залишалося найбільшим за масштабами на пострадянському просторі[1] до масового отруєння метиловим спиртом в Іркутську 2016 року.

Хронологія[ред. | ред. код]

Отруєння стало наслідком змови кількох робітників комбінату «Baltfet», які викрали два десятки каністр із метиловим спиртом. Спільники розлили його в горілчані пляшки з етикетками елітних марок та пустили в продаж у Пярну та Пярнуському повіті. Розслідування злочину почалося лише після того, як лікарі зафіксували кілька летальних випадків, викликаних отруєнням метиловим спиртом[2]. Під час поліцейських рейдів у Пярну знайдено дві ємності з 400 літрами метилового спирту. Цієї кількості достатньо для того, щоб умертвити 13 тис. осіб, що становить 1 % населення Естонії. Внаслідок оперативних дій на лаві підсудних опинилися 19 осіб, серед них Сергій Майстришин, Денис Плечкін, Роберт Петров та Олександр Соболєв, усі отримали невеликі терміни ув'язнення.

Наслідки[ред. | ред. код]

Суд ухвалив позбавити Майстришина волі на 5 років, Соболєва на 2,5 роки, хоча під час засідань у пресі фігурували покарання у вигляді довічного ув'язнення для Майстришина та 7—8 років для його спільників. Надзвичайно короткі терміни породили масу чуток у народі та пресі, але в решті-решт, привели до швидкого занепаду ринку фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції в Естонії.[джерело?]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Массовые отравления суррогатным алкоголем в России. Досье (рос.). ТАСС. 19 грудня 2016. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016.
  2. В Эстонии судят производителей водки, приведшей к смерти 68 человек