Масові відкриті онлайн-курси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Масові відкриті онлайн-курси, (МООС /muːk/) (англ. Massive open online course — масивні, масові, широкодоступні, публічні, відкриті дистанційні онлайн курси) — це інтернет-курс з великомасштабною інтерактивною участю та відкритим доступом через інтернет.[1] На додаток до традиційних матеріалів навчального курсу, такі як відео, читання, і домашніх завдань, MOOC надає можливість використання інтерактивного форуму користувачів, які допомагають створити спільноту студентів, викладачів та асистентів (TAS).

Відеозаписи лекцій різних навчальних закладів почали з'являтися у мережі Інтернет ще наприкінці 1990-х років, однак лише масові відкриті онлайн-курси надали змогу інтерактивного спілкування студентів та викладачів, а також приймання іспитів в режимі онлайн[2].

Це одна із найновіших форм дистанційного навчання, яка активно розвивається у світовій освіті. Подібні сайти розраховані на студентів різних попередніх рівнів підготовки — як новачків, так і досвідчених фахівців.

Найпопулярніші MOOC збирають сотні тисяч студентів[3]

Прикладами MOOC можуть слугувати Coursera, EdX, Udacity.

В Україні працює безплатна платформа масових онлайн курсів Prometheus.

Масові відкриті онлайн-курси в Україні[ред. | ред. код]

В Україні у 2013 році пройшли перші MOOC на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка — «Університет онлайн». Перший масовий онлайн-курс, ініційований Іваном Примаченком, стосувався бренд-менеджменту та зібрав понад 9 тисяч учасників[джерело?].

Весною 2014 року стартував проєкт інтерактивної онлайн-освіти EdEra, — який створює онлайн-курси та освітній контент широкого спектра з використанням IT.[4] Мета проєкту зробити освіту в країні доступною та якісною на зразок західних найкращих освітніх ініціатив.[5] Засновниками платформи є Ілля Філіпов, Артем Ільчук, а також технічний директор  — Ольга Філіпова.[6]

У жовтні 2014 року почала роботу платформа українських масових онлайн-курсів Prometheus[7], заснована Іваном Примаченком та Олексієм Молчановським[8].

Перелік масових відкритих онлайн-курсів[ред. | ред. код]

Найвідоміші онлайн-ресурси з безкоштовними освітніми курсами. Платною може бути тільки сертифікація, хоча є багато курсів з безкоштовною сертифікацією.[9][10]

Українські[ред. | ред. код]

  • Prometheus — одна з найбільших українських освітніх платформ масових відкритих онлайн-курсів (Програмування, Бізнес, Маркетинг, Дизайн, Іноземні мови та ін.)
  • EdEra — українська студія онлайн освіти. Онлайн-курси, спецпроекти, інтерактивні підручники, освітні блоги, підготовка до вступу в ВНЗ.
  • WiseCow — український відеолекторій, з короткими відео про українську культуру та історію.
  • ДІЯ.Цифрова освіта — національна онлайн-платформа для розвитку цифрової грамотності. Освітні серіали, курси, гайди, подкасти на різні теми — від кібербезпеки до фінансів.
  • Україновомні курси від Google — курси з основи програмування, мистецтва публічних виступів, онлайн-маркетингу. Є безкоштовна сертифікація.
  • Lingva — масштабний соціальний проект, створений за підтримки Уряду України для вивчення англійської та німецької мов.
  • Освітній хаб міста Києва — курси з маркетингу, продажів і комунікацій, управління людьми, екології, ораторського мистецтва, критичного мислення, розвитку пам'яті та багато інших.
  • ВУМ online — курси з права, менеджменту, креативного мислення, батьківства, фінансів, персонального розвитку, підприємництва, розумінням побудови та діяльності відкритого суспільства і його формування в Україні.
  • Impactorium — платформа онлайн-освіти зі сталого розвитку. На ній розміщені короткі онлайн майстер-класи, блоги, трансляції конференцій.

Світові[ред. | ред. код]

Багато з курсів на цих платформах мають український переклад або субтитри.

  • Coursera — найбільша освітня платформа в світі. Курси на будь-яку тематику. Є сертифікація.
  • Khan Academy — безкотовні відео-курси з математики, історії, медицини, фінансів, фізики, хімії, біології, астрономії, економікі, космології, макро- і мікроекономіки, комп'ютерних наук.
  • TED — англомовна платформа, де багато спеціалістів із різних сфер діляться своїми прогресивними думками.
  • EDX — курси за 24 напрямами, серед яких комп'ютерні технології, статистика, література та інші, що повторюють реальні лекції, які викладаються в Гарварді, університеті Корнуелла та інших відомих навчальних закладах.
  • Udacity — курси переважно технічного напрямку, але не тільки, з можливою подальшою допомогою у працеплаштуванні у міжнародні компанії.
  • Udemy — найрізноманітніші курси, серед яких продуктивність, стиль життя чи музика. Є як безоплатні курси, так і платні. Навчальні матеріали представлені у вигляді відео, аудіо, презентацій і тексту.
  • Stanford Open Edx — доступ до професійного освітнього контенту від численних шкіл і університетських кафедр, та безкоштовні онлайн-курси від Стенфордського університету.
  • Codecademy — інтерактивна онлайн-платформа з вивчення 7 мов програмування — Python, PHP, jQuery, JavaScript, Ruby, а також описових мов зовнішньої розмітки сторінок HTML і CSS.
  • OpenupEd — загальноєвропейська ініціатива, де студенти можуть обрати понад 200 безкоштовних онлайн курсів 13 мовами.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kaplan Andreas M., Haenlein Michael (2016) Higher education and the digital revolution: About MOOCs, SPOCs, social media, and the Cookie Monster, Business Horizons, Volume 59.
  2. Глобальный Гарвард. Как учиться в самых престижных университетах мира без денег и личного присутствия // Корреспондент. — № 23. — 24 августа 2012. [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Sept 2013 Top 9 Courses by Enrollment. (англ.)
  4. EdEra – інтерактивна онлайн-освіта. EdEra. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 16 квітня 2016. 
  5. EdEra – інтерактивна онлайн-освіта. EdEra. Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 16 квітня 2016. 
  6. EdEra – інтерактивна онлайн-освіта. EdEra. Архів оригіналу за 25 квітня 2016. Процитовано 16 квітня 2016. 
  7. Старт проєкту «Prometheus». Архів оригіналу за 28 квітня 2015. Процитовано 15 серпня 2015. 
  8. Prometheus.Про проект. Архів оригіналу за 18 вересня 2016. Процитовано 15 серпня 2015. 
  9. Міністерство освіти і науки України - Платформи для вдосконалення навичок і саморозвитку. mon.gov.ua (ua). Процитовано 14 березня 2023. 
  10. Main Site - ТОП-12 освітніх майданчиків з безкоштовними онлайн-курсами. eukraine.org.ua (ua). Процитовано 14 березня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]