Мері Форд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мері Форд
Mary Ford
Зображення
Лес Пол і Мері Форд. 1953
Лес Пол і Мері Форд. 1953
Основна інформація
Повне ім'я Аєріс Колін Самерс
англ. Iris Colleen Summers
Дата народження 7 липня 1924(1924-07-07)
Місце народження Ель-Монте, округ Лос-Анджелес, Каліфорнія, Сполучені Штати Америки
Дата смерті 30 серпня 1977(1977-08-30) (53 роки)
Місце смерті Аркадія, Каліфорнія, Сполучені Штати Америки
Причина смерті цукровий діабет
Роки активності 1939—1966
Громадянство США США
Професія співачка
Інструменти гітара
Мова англійська
Жанри поп
Колективи Les Paul and Mary Fordd
Співпраця Sunshine Girls
Лес Пол
Millie Pace Trio
Лейбл Capitol Records
Columbia Records
Calendar Records
CMNS: Файли у Вікісховищі

Мері Форд (англ. Mary Ford, насправді Айріс Колін Саммерс (англ. Iris Colleen Summers), 7 липня 1924, Ель-Монте, округ Лос-Анджелес, Каліфорнія — 30 вересня 1977, Аркадія, Каліфорнія) — американська співачка, гітаристка, акторка і авторка пісень, яка була дружиною гітариста та винахідника Леса Пола, з яким вона створила успішний дует у 1950-х роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Айріс Колін Саммерс народилася в сім'ї, в якій більшість родичів були музикантами. Спочатку вони жили в Міссурі, а потім переїхали на південь Каліфорнії.

Лес Пол і Мері Форд. 1955

На початку 40-х років Айріс почала заробляти на життя музикою, співпрацюючи з актором і музикантом Джином Отрі. Саме він познайомив її з гітаристом і винахідником Лесем Полом у 1945 році, а з 1946 року вони почали грати разом. Лес Пол вибрав для Айріс коротке сценічне ім'я — Мері Форд. 29 грудня 1949 року Мері Форд і Лес Пол одружилися.

На початку 1950-х років Мері Форд і Лес Пол записують композиції для компанії Capitol Records використовуючи багатоканальний запис (винахід Леса Пола) і використовуючи короткі відстані від рота музиканта до мікрофону, що зробило їх записи унікальними. Їх шлягери «Як Місяць високо» (How High the Moon) та «Йди з Богом»[en] (Vaya con Dios) досягнули рекордних продажів у Сполучених Штатах у 1953 році.

У 1964 році пара розлучилася і музичний дует також розпався. Мері Форд вийшла заміж за старого друга дитинства та іноді грала з сестрою в Каліфорнії.

Мері Форд померла в 1977 році внаслідок ускладнень, пов'язаних із діабетом. Вона була похована в місті Ковіна на цвинтарі Форест-Лон.

Нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]