Месер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Месер, також месір (італ. messère, фр. messer — «пан»[1]) — форма звертання до іменитого громадянина в середньовічній Італії та Франції. Зазначена форма звертання могла додаватися до прізвища або посади людини.

В італійських середньовічних містах «месером» іменували лицарів, суддів, лікарів медицини та докторів юриспруденції, церковних ієрархів[1][2]. До представників середнього класу (в тому числі, до нотаря) зверталися «сер» (італ. ser), а до майстра цеху, художника чи музиканту — «маестро» (італ. maestro)[3].

Згодом форма звертання «месер» була витіснена соціально нейтральними «месьє» (фр. monsieur) у Франції та «сеньйор» («синьйор») (італ. signore) в Італії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Сторінка Приміток [Архівовано 12 липня 2014 у Wayback Machine.] до твору Нікколо Маккьявеллі. Історія Флоренції (Istorie Fiorentinne)., [Архівовано 10 липня 2017 у Wayback Machine.] М., Наука., 1973.
  2. Новелліно (Il novellino) [Архівовано 13 червня 2017 у Wayback Machine.]. М., «Наука», 1984.
  3. Книга снів Гуальтьеро Рота. (Флорентійські новели XIV століття)[недоступне посилання з квітня 2019]. переклад Ф. Максимова. Електронне видання.