Миколаївський міжміський автовокзал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Миколаїв (автовокзал))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколаївський міжміський автовокзал
автобусна станція
Миколаївський міжміський автовокзал, вигляд з Богоявленського проспекта
Розташування
Розташування Україна Україна
Адреса Миколаївська область, Миколаїв, Богоявленський проспект, 21
Координати N 46°57′20″ E 32°1′57″
Історія
Інженер П. І. Крейцерова
Відкрито 1970-ті
Будівля
Архітектор Є. Я. Кіндяков
Поверхів 3
Мапа

Миколаївський міжміський автовокзал (АВ-1) — головний автовокзал міста Миколаєва. На автовокзал прибувають та відправляються приміські, міжміські та міжнародні автобусні рейси.

Автовокзал входить до складу ПАТ «Миколаївське обласне підприємство автобусних станцій» (МОПАС).

Будівля вокзалу[ред. | ред. код]

Будівля автовокзалу складається з трьох поверхів. За радянських часів архітекторам було поставлено завдання показати не зовнішню красу об'єкта, а внутрішню функціональність.

Вокзал зведено за проектом миколаївського архітектора Є. Я. Кіндякова та інженера П. І. Крейцерової на початку 1970-х років. Фахівці чітко продумали організацію руху пасажирських та транспортних потоків. Планування автовокзалу досить просте[1].

Громадський транспорт, який зв'язує автовокзал з іншими районами Миколаєва, підходить з боку Богоявленського проспекту. З тильного боку будівлі розташовані платформи рейсових автобусів.

Простий призматичний об'єм автовокзалу вирішено досить традиційно для свого часу – потужний вітраж, розчленований слабко вираженими сонцезахисними ребрами, позбавлені будь-яких деталей глухі бічні стіни. Так само просто і раціонально вирішене і планування. Перший поверх виконує функції транзитного – через нього можна потрапити до перонів. Тут же розташовуються широкі сходи, що ведуть до цокольного приміщення до камер зберігання, в зали очікування другого поверху і далі на третій поверх, де розміщені кімнати відпочинку, зараз – торгові площі. Концентрація цих функціональних частин автовокзалу в єдиному блоці дозволила вирішити проблему, що стояла перед архітекторами при проектуванні споруд такого типу - уникнути скупченості людей на обмеженій площі[2].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На початку XX століття, на місті Миколаївського міжміського автовокзалу було розташоване міське сміттєзвалище[3].

Адреса[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Междугородный автовокзал Николаева. Oksagen (ru-RU) . 24 листопада 2020. Процитовано 15 березня 2023.
  2. В. Э. Алешин, Н. А. Кухар-Онышко, В. А. Яровой (1988). Николаев. Архитектурно-исторический очерк (російська) . Киев: «Будивэльнык». с. 149—150.
  3. Загадковий Миколаїв: 52 факти з історії міста. Depo.ua. 7 квітня 2016. Архів оригіналу за 24 січня 2021. Процитовано 24.04.2019.

Посилання[ред. | ред. код]