Михайловський Костянтин Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайловський Костянтин Якович
Народився 1834
Чернігівська губернія, Російська імперія
Помер 9 (22) вересня 1909
Санкт-Петербург, Російська імперія
Поховання Нікольський цвинтар Олександро-Невської лавриd
Країна  Російська імперія
Діяльність інженер-будівельник, інженер, будівельник
Alma mater Перший кадетський корпус (Санкт-Петербург)
Нагороди
Орден Білого Орла орден Святого Володимира II ступеня орден Святої Анни I ступеня орден Святого Станіслава I ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святої Анни II ступеня орден Святого Станіслава II ступеня орден Святої Анни III ступеня орден Святого Станіслава III ступеня орден Вранішнього Сонця 3 класу

Костянтин Якович Михайловський (1834, Чернігівська губернія—9(22) вересня 1909, Санкт-Петербург) — інженер, мостобудівник.

Життя[ред. | ред. код]

Костянтин Якович Михайловський народився у 1834 році в Чернігівській губернії, його батько Яків Артемович Михайловський був чернігівським дворянином. Освіту Костянтин здобув в першому кадетському корпусі, пізніше навчався в Михайлівському артилерійському училищі. Брав участь у Кримській війні. Після вступив до Інституту корпусу шляхів сполучення, який закінчив у 1861 році та став на службу.

Багато років Михайловський працював над створенням сучасної інфраструктури Російської імперії, необхідної для торгівлі, наприклад, експорту пшениці до Європи (як у випадку з Маріїнською водою) або перевезення вантажів та пасажирів до та із західних областей Росії через Сибір на Далекий Схід (як у випадку Транссибірської залізниці).

Костянтин Михайловський спроектував (разом із Миколою Белелюбським та Володимиром Березіним) Олександрівський залізничний міст через річку Волга біля Сизрані, на момент будівництва (1876-1880 рр.) найдовший міст Європи.

З 1893 по березень 1898 року перебував на чолі Управління з будівництва Західно-Сибірської залізниці, що розміщувалась у Челябінську.

У 1899 році був призначений начальником Управління по спорудженню залізниць міністерства шляхів сполучення. У вересні 1905 року Костянтин Михайловський призначений членом Ради міністрів шляхів сполучення. У лютому 1907 року йому було присвоєно титул дійсного таємного радника. У березні 1907 року відповідно до прохання був звільнений через хворобу іменним імператорським указом.

Похований на Нікольському цвинтарі Олександро-Невської лаври в Санкт-Петербурзі.

В некролозі, опублікованому в журнілі "Нива" (1909р., № 42) сказано:

Література[ред. | ред. код]

http://bsk.nios.ru/content/mihaylovskiy-konstantin-yakovlevich [Архівовано 16 вересня 2019 у Wayback Machine.]

http://chel-portal.ru/encyclopedia/Mihaylovskiy/t/10833 [Архівовано 10 січня 2020 у Wayback Machine.]