Млини (Меджибіж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Млини на р. Південний Буг
Комплекс споруд Млина на р. Південний Буг
Комплекс споруд Млина на р. Південний Буг
Комплекс споруд Млина на р. Південний Буг
Країна Україна
Місто смт Меджибіж
Розташування вул. Набережна, 1
Тип будівлі Млин
Матеріал цегла
Перша згадка 1677 р.
Початок будівництва XVII ст.
Побудовано XX ст.
Будівлі:
2 будівлі
Статус  щойно виявлена пам'ятка архітектури
Стан аварійний, другу будівлю перебудовано під магазин

Млини (вул. Набережна, 1) — комплекс з двох споруд млинів у смт Меджибіж Хмельницької обл. Прийняті на облік як щойно виявлена пам'ятка архітектури наказом управління культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації від 28.02.2013 №65.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше будівлю млина на цьому місці зафіксовано на найранішому плані міста Меджибожа, який датується 1677 роком[1].

Вигляд комплексу з двох млинів зафіксовано на гравюрі Наполеона Орди з краєвидом Меджибожа, на інших гравюрах у періодиці XIX ст., на світлинах з експедиції Стефана Таранушенка.

Нині обидві будівні млинів перебувають у приватних власників. Південний млин практично втрачений (перебудований під магазин). Північний млин[2] перебуває в аварійному стані, не охороняється.

Опис споруд[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Матвіїшин, Я., 2004. Живописні плани трьох українських замків-фортець з 17 ст. (Бара, Меджибожа, Чигирина) у Дипломатичному архіві Міністерства закордонних справ у Франції. Історичне картознавство України: зб. наук. праць. Львів; Київ; Нью-Йорк : Видавництво М. П. Коць, с.195–200.
  2. Акмен I., Божко K., Куценко T., Русанова M., 2020. Млин на річці Південний Буг у місті Меджибіж. Current issues in research, conservation and restoration of historical fortifications. Number 13. Chełm ; Lviv: The State School of Higher Education in Chełm ; L’viv Polytechnic National University, s. 9–26.