Множина Данцера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нерозв'язана проблема математики:
Чи існує множина Данцера з обмеженою щільністю чи обмеженим ступенем поділу?
(більше нерозв'язаних проблем математики)
Побудова двовимірної множини Данцера зі швидкістю зростання з накладених прямокутних сіток зі співвідношеннями сторін 1:1, 1:9, 1:81, і т. д.

Множина́ Да́нцера — множина точок, що дотикається до будь-якого опуклого тіла одиничного об'єму. Людвіг Данцер[en] поставив питання, чи можлива така множина обмеженої щільності[1][2]. Деякі варіанти задачі залишаються нерозв'язаними.

Щільність[ред. | ред. код]

Один зі шляхів формальнішого формулювання задачі — розглядати швидкість зростання множини в -вимірному евклідовому просторі, визначеному як функція, що відображає дійсні числа у точки , розміщені на відстані від початку координат. Питання Данцера — чи може множина Данцера мати швидкість зростання , швидкість зростання цілком рознесених множин точок, подібних до цілочисельної ґратки (яка не є множиною Данцера)[2].

Можна побудувати множину Данцера зі швидкістю зростання в межах півлогарифмічного коефіцієнта . Наприклад, при накладанні прямокутних сіток, комірки яких мають постійний об'єм, але різні пропорції, можна досягти швидкості зростання [3]. Побудови множин Данцера відомі з трохи меншою швидкістю зростання , але відповідь на питання Данцера залишається невідомою[4].

Обмежене покриття[ред. | ред. код]

Варіант задачі, який запропонував Тімоті Гауерс, запитує, чи існує множина Данцера , для якої існує скінченна межа на кількість точок перетину та будь-якого опуклого тіла одиничного об'єму[5]. Цей варіант розв'язано — така множина Данцера неможлива[6].

Поділ[ред. | ред. код]

Третій варіант задачі, що залишається нерозв'язаним, — задача Конвея про мертвих мух. Джон Конвей згадував, що бувши дитиною, він спав у кімнаті зі шпалерами, на яких квіти нагадували купу мертвих мух, і він намагався знайти опуклу область, що не містить мух[7]. У формулюванні Конвея питається, чи існує множина Данцера, в якій точки множини (мертві мухи) відокремлені одна від одної на обмежену відстань. Така множина також обов'язково матиме верхню межу відстаней від кожної точки площини до мертвої мухи (щоб торкнутися всіх точок кола одиничної площі), так що вона повинна утворити множину Делоне, множину, що має як ненульову нижню межу, так і скінченну межу відстаней між точками. Ця множина обов'язково матиме швидкість зростання , отже, якщо вона існує, вона має розв'язувати й оригінальну версію задачі Данцера. Конвей запропонував приз $1000 за розв'язання задачі[8], як частину добірки задач, до якої входять також задача Конвея про 99-вершинний граф, аналіз гри з монетами[en] та гіпотеза про трекл[8].

Додаткові властивості[ред. | ред. код]

Можна також обмежити класи множин точок, які можуть бути множинами Данцера іншими способами. Зокрема, вони не можуть бути об'єднанням скінченної множини ґраток[3], не можуть бути утвореними вибором точки з кожної плитки підстановки (у тій самій позиції для кожної плитки того ж типу), і їх не можна згенерувати методом виріж-і-спроєктуй побудови аперіодичних мозаїк. Тому вершини мозаїки «вертушка» та мозаїки Пенроуза не є множинами Данцера[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fenchel, 1967, с. 308–325 Problem 6 (Danzer).
  2. а б Croft, Falconer, Guy, 1991, с. 148.
  3. а б Bambah, Woods, 1971, с. 295–301.
  4. а б Solomon, Weiss, 2016, с. 1053–1074.
  5. Gowers, 2000, с. 79–117.
  6. Solan, Solomon, Weiss, 2017, с. 6584–6598.
  7. Roberts, 2015, с. 382.
  8. а б Conway, 2017.

Література[ред. | ред. код]