Моріц (курфюрст Саксонії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моріц
Народився 21 березня 1521[4]
Фрайберг, Саксонія, Священна Римська імперія
Помер 11 липня 1553(1553-07-11)[1][2][…] (32 роки)
Sievershausend, Brunswick-Wolfenbütteld, Священна Римська імперія
·загиблий у бою
Поховання Freiberg Cathedrald
Країна  Саксонія
Діяльність військовослужбовець
Знання мов німецька[5]
Титул герцог
Посада Prince-Elector of Saxonyd
Конфесія лютеранство
Рід Альбертинська лінія Веттінів
Батько Генріх IV
Мати Катаріна Мекленбурзька
Брати, сестри Сибілла Саксонська, Емілія Саксонська, Sidonie of Saxonyd, Август (курфюрст Саксонії) і Severinus of Saxonyd
У шлюбі з Агнеса Гессенська
Діти Ганна Саксонськаd і Albrecht von Sachsend[2]

Моріц Саксонський (1521—1553) — 12-й курфюрст Саксонії (з 1547), визначний полководець.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Альбертинської лінії Веттінів. Син Генріха IV, герцога Саксонії, та Катерини Мекленбурзької. 1541 року після смерті батька успадкував герцогство Саксонське. Невдовзі посварився зі своїм родичем — лідером німецьких лютеран Йоганном Фрідріхом I, курфюрстом Саксонії, після чого залишив Шмалькальденську лігу.

Бувши протестантом, 1546 року за Празьким договором підтримав католицького імператора Карла V. У 1547 році ударив в тил протестанським військам Шмалькальденської ліги, чим значною мірою сприяв перемозі імператора й поразці Йоганна Фрідріха I Саксонського. В тому ж році отримав титул курфюрста, що офіційно було закріплено 1548 року. Натомість на вимогу імператора, Моріц повинен був гарантувати представникам ернестинської лінії щорічний дохід в 50 тис. гульденів, передати їм частину земель в Тюрингії, а брату імператора — Фердинанду — передати лени Веттінів в королівстві Богемія. Моріц Саксонський також не отримав очікуваного права контролю над Магдебургом і Гальберштадтом.

При дворі Моріца була розроблена програма реформування державного управління, фінансів, судової системи, освіти на території курфюрства Саксонського. Політичним центром став Дрезден.

У 1540—1550-х роках Моріц I вів активні перемовини з Францією, прагнучи подолати власну політичну ізоляцію в політичному житті імперії, а також отримати підтримку у боротьбі з засиллям Габсбургів. Намагання підсилити Саксонію спричинило зростання зовнішнього боргу, країна опинилася в складному фінансовому стані.

1552 року розпочав Другу Шмалькальденську війну проти імператора Карла V. 1553 року був смертельно поранений у бою під Сіверсгаузеном. Морицю наслідував його брат Август (1526—1586), який підсилював Саксонію мирними заходами. За його правління Саксонія, значною мірою завдяки масштабному гірничому промислу, досягла високого ступеня економічного розвитку.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]