Мустафа-паша (володар Іраку)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мустафа-паша
араб. مصطفى
Помер 1776
Діярбакир, Туреччина

Мустафа-паша (*араб. مصطفى باشا‎, осман. مصطفى پاشا‎; д/н — 1776) — 5-й правитель Мамлюцького Ірака в 1776 році.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження достеменно невідомо. Знано, що був мамлюком. Основні відомості відносять до 1776 року. На той час він обіймав посаду валі еялету Ракка. Отримав наказ від османського султана Абдул-Гаміда I повалити Омар-пашу, правителя Іраку, який на той час зазнав поразок від персів й стикнувся з внутрішніми заворушеннями. Разом з Абдуллою-пашею, валі Діярбакіра, і Сулейманом-пашею, валі Мосула, взяв в облогу Багдад. Невдовзі при спробі втечі Омар-паша загинув. Новим пашею Багдаду було призначено Мустафу.

Він стикнувся з тим ж проблемами, що його попередник. Перси зайняли південні області Іраку, бедуїни повстали, міське населення Багдаду було невдоволене. Також Мустафа-паша стикнувся з протистоянням з кюлеменами (багдадськими мамлюками), оскільки не був грузином або черкесом. Побоюючись загального хаосу і втрати Багдада перед тиском Персії султан наказав Абдуллі-паші, валі Діярбакіру, схопити і стратити Мустафу-пашу, що й було зроблено. Новим очільником Багдадського еялету призначено Абдуллу-пашу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Litvak, Meir (2002), Shi'i Scholars of Nineteenth-Century Iraq: The 'Ulama' of Najaf and Karbala, Cambridge University Press, ISBN 0-521-89296-1. .
  • Hathaway, Jane; Barbir, Karl (2008). The Arab Lands under Ottoman Rule: 1516—1800. Pearson Education. ISBN 9780582418998.