Місячна дуель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місячна дуель
англ. Moon Duel
Жанр науково-фантастичне оповідання
Автор Фріц Лайбер
Мова англійська
Опубліковано 1965

«Місячна дуель» (англ. Moon Duel) — науково-фантастичне оповідання Фріца Лайбера, вперше опубліковане в вересні 1965 року журналом «If».

Сюжет

[ред. | ред. код]

Коли земляни вперше прилетіли на Місяць, то виявили там «крузо» — декілька сотень залишених злочинців різних іншопланетних цивілізацій. У них була стрілецька зброя та засоби виживання і вони полювали один на одного заради їжі. Земляни не розбираючись почали винищувати їх, тому і самі стали мішенню для «крузо».

Коли «крузо» залишилось дуже мало, земляни почали освоювати Місяць. Двоє астронавтів прилетіли встановлювати радар біля кратера Джоя[en]. Один з них одразу зловив «хедшот», а інший почав відстрілюватись прикриваючись трупом напарника. Так він підстрибнув і випустив із .220 Swift три міні-гранати, одна з яких вочевидь влучила в ціль, а він почав падати в кратер, попередньо пославши сигнал SOS на орбітальний корабель.

Противник був досвічений, він прострілив баки корабля і вирахувавши упередження, обстріляв точку приземлення гранатами. Астронавт ще до падіння відштовхнувся від трупа і приземлився далеко збоку. Вибравшись з глибокого пилу, він укрився в сферистих печерах стінки кратера. Йому потрібно було вижити 2 години до прибуття підмоги.

Згодом він почув цокання кроків і виявив робота-павука («п'ятницю»), який намагався підірвати його вибухівкою. Він застрелив його і почав втікати печерами через горизонтальні і вертикальні ходи. Згодом він знищив ще одного «п'ятницю», що вистрибнув із нижнього отвору печери. Добравшись до отвору в стінці кратера він викинув вбік освітлювальну гранату і обстріляв, хоча й невдало, «крузо» на дні кратера. Після чого почав пробиратись у верхні печери.

Йому спало на думку встановити зв'язок з підмогою одразу після приземлення, тому він почав відстукувати людський символ «десятку». Він надіявся почути у відповідь цифри одного із фундаментальних чисел записаних в десятковій системі: π (3.1415...) чи e (2.7182...), які вони б відстукували почерзі, щоб автентифікувати один одного. І він почув таку послідовність, яку продовжив відповідною відповіддю.

Визирнувши з отвору над поверхнею з піднятою зброєю, він побачив тільки «крузо» в аналогічній ситуації. «Крузо» відстукав наступну цифру числа показуючи намір укласти перемир'я. Однак несподівано в нього влучили 2 гранати і він загинув.

Невдовзі прибула підмога і астронавт на відповідь про смерть «крузо» зміг припустити тільки, що його вбили ті 2 гранати що він випустив 2 години назад, які пройшли над поверхнею і пролетіли навколо Місяця.

Посилання

[ред. | ред. код]