Навчальний центр Гросс-Борн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Навчальний центр Гросс Борн
нім. Truppenübungsplatz Groß Born
Сучасний вигляд колишнього навчального центру Гросс Борн (Кломіно)
На службі 1919 — 1992[Прим. 1]
Країни  Німеччина
Належність Сухопутні війська Німеччини
Тип навчальний центр
Роль підготовка підрозділів та частин
Гарнізон/Штаб Гросс Борн

Навчальний центр Гросс Борн (нім. Truppenübungsplatz Groß Born) — військовий навчальний центр, військовий полігон, що був розташований на території німецької Померанії, поблизу містечка Гросс Борн, на південний захід від Нойштеттіна. Центр підготовки Грос-Борн був одним з найбільших та найсучасніших військових навчальних зон у Веймарській республіці та Третьому Рейху. Після поділу Німеччини навчальний центр опинився на території Польської Народної Республіки і використовувався радянськими військами на території Польщі за своїм призначенням до 1992 року.

Навчальний центр Гросс Борн був побудований в 1919 році німецьким рейхсвером для підготовки особового складу артилерії. Для створення визначеного навчального центру підготовки були очищені населені пункти Грос-Борн (старий Грос-Борн був на південь від сьогоднішнього Грос-Борна), Кнаксе і Плітніц. Сьогодні на місці новозбудованого тоді військового поселення Грос-Борн знаходиться місце Борне-Суліново. На місці були дві великі казарми, казарми в Грос-Роді та казарми в Вестфаленхофі (сьогодні полишене поселення Кломіно).

На території навчального центру формувався та проходив підготовку Німецький африканський корпус, а також низка з'єднань сухопутних військ Третього Рейху. Крім того, з 1939 по 1945 рік на місці розташувався німецький табір військовополонених Офлаг II D.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
  1. З 1945 до 1992 року використовувався Радянською армією, як навчальний центр Борне-Суліново.
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

  • Bornego История Sulinowo [Архівовано 26 грудня 2019 у Wayback Machine.]
  • Truppenübungsplatz Groß-Born. на lexikon-der-wehrmacht.de. Архів оригіналу за 3 лютого 2020. Процитовано 8 січня 2020. (нім.)
  • Groß Born (Borne Sulinowo) — die unsichtbare Stadt im Naturparadies [Архівовано 3 липня 2020 у Wayback Machine.]
  • Немного истории Борне-Сулиново [Архівовано 15 січня 2020 у Wayback Machine.]