Напередодні (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Напередодні
рос. Накануне
Жанр роман
Форма роман
Автор Тургенєв Іван Сергійович
Мова російська
Опубліковано 1860
Країна  Російська імперія
Попередній твір Дворянське гніздо
Наступний твір Батьки і діти (роман)

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Напередодні» — роман Івана Сергійовича Тургенєва, опублікований в 1860 році[1].

Історія написання роману[ред. | ред. код]

У другій половині 1850-х років Тургенєв, за поглядами ліберал-демократів, відкидував ідеї революційно налаштованих різночинців, став замислюватися про можливість створення героя, чиї позиції не вступали б у суперечність з його власними, більш помірними, сподіваннями, але який при цьому був би досить революційним, щоб не викликати глузувань з боку більш радикальних колег по «Современнику». Розуміння неминучої зміни поколінь в прогресивних російських колах, чітко проступають в епілозі «Дворянського гнізда», прийшло до Тургенєва ще в дні роботи над «Рудіним»:

«Я збирався писати "Рудіна", але те завдання, яке я потім постарався виконати в "Напередодні", зрідка виникала переді мною. Фігура головної героїні, Олени, тоді ще нового типу в російському житті, досить ясно вимальовувалася в моїй уяві; але бракувало героя, такої особи, якою Олена, при її ще неясному хоча і сильному прагненні до свободи, могла вдатися»

- І.С.Тургенєв

У 1855 році сусід Тургенєва по Мценському повіту, поміщик Василь Каратеєв, що вирушав до Криму як офіцер дворянського ополчення, залишив письменнику рукопис автобіографічної повісті, дозволивши нею розпорядитися на власний розсуд. У повісті розповідалося про кохання автора до дівчини, яка віддала перевагу болгарину — студенту Московського університету. Пізніше вчені кількох країн встановили особу прототипу цього персонажа. Цією людиною був Микола Катранов. Він приїхав до Росії в 1848 році і вступив до Московського університету. Після того, як в 1853 році починається російсько-турецька війна, а серед болгарської молоді оживає революційний дух, Катранов з російською дружиною Ларисою повертається в рідне місто Свиштов. Однак, його планам, перешкодив спалах швидкоплинних сухот, і він помер під час лікування у Венеції в травні того ж року. Каратеєв, передчувавший свою смерть, коли передавав рукопис Тургенєву, з війни не повернувся, померши від тифу в Криму. Спроба Тургенєва видати слабкий в художньому відношенні твір Каратеєва не увінчалась успіхом, і аж до 1859 рукопис був забутий, хоча, за спогадами самого письменника, вперше ознайомившись з ним, він був вражений настільки, що вигукнув: «Ось герой, якого я шукав! „Перш ніж Тургенєв повернувся до зошита Каратеєва, він встиг закінчити“ Рудіна» і попрацювати над «Дворянським гніздом».

Повернувшись додому в Спаську-Лутовинову взимку 1858—1859 року, Тургенєв повернувся до ідей, які займали його на рік знайомства з Каратеєвим, і згадав про рукописи. Взявши за основу підказаний покійним сусідом сюжет, він взявся за його художню переробку. Тільки одна сцена з оригінального твору, опис поїздки в Царицино, за словами самого Тургенєва, була збережена в загальних рисах в остаточному тексті роману[2]. У роботі над фактичним матеріалом йо-му допомагав друг, письменник і мандрівник Є. П. Ковалевський, добре знайомий з деталями болгарського визвольного руху і сам видав нариси про свою поїздку на Балкани в розпал цього руху в 1853 році. Робота над романом «Напередодні» тривала і в Спаському-Лутовинову, і за кордоном, у Лондоні та Віші, до осені 1859, коли автор відвіз рукопис до Москви, до редакції «Російського вісника».

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман починається зі спору про природу і про місце людини в ній між двома молодими людьми вченим Андрієм Берсенєвим і скульптором Павлом Шубіним. Надалі читач знайомиться з родиною, в якій живе Шубін. Чоловік його троюрідною тітоньки Ганни Василівни Стаховой, Микола Артемович, колись одружився з нею через гроші, не любить її і водить знайомство з удовою-німкенею Августиною Хрістіанівною, яка його оббирає. Шубін живе в цьому сімействі років п'ять, з моменту смерті матері, і займається своїм мистецтвом, проте схильний до нападів ліні, працює уривками і не має наміру вчитися майстерності. Він закоханий у дочку Стахова Олену, хоча не упускає з уваги і її сімнадцятирічну компаньйонку Зою.

Олена Миколаївна, двадцятирічна красуня, змалку відрізнялася доброю і мрійливою душею. Її приваблює можливість допомагати хворим і голодним — як людям, так і тваринам. При цьому вона вже давно проявляє самостійність і живе своїм розумом, але ще не знайшла собі супутника. Шубін її не приваблює в силу своєї мінливості і непостійності, а Берсенєв цікавий їй своїм розумом і скромністю. Але потім Берсенєв знайомить її зі своїм приятелем, болгарином Дмитром Никанорович Інсаровим. Інсаров живе ідеєю визволення своєї батьківщини від турецького панування і залучає живий інтерес Олени.

Після першої зустрічі Інсаров не зміг сподобатися Олені, але все перевертається після випадку в Царицині, коли Інсаров захищає Олену від докучань п'яниці величезного зросту, зашвирнувши того у ставок. Після цього Олена зізнається собі в щоденнику, що полюбила болгарина, але незабаром виявляється, що він має намір їхати. У свій час він сказав їй, що поїде, якщо закохається, так як не має наміру відмовлятися від боргу заради особистих почуттів. Олена вирушає до Дмитра і зізнається йому в коханні. На питання, чи послідує вона за ним всюди, звучить позитивна відповідь.

Після цього Олена та Дмитро якийсь час зв'язуються через Берсенєва, але тим часом з батьківщини Інсарова приходять все більш тривожні листи, і він вже всерйоз готується до від'їзду. В один із днів Олена відпраляєтся до нього сама. Після довгої і жаркої розмови вони приймають рішення одружитися. Ця звістка стає для батьків і друзів Олени ударом, але вона все ж їде з чоловіком.

Діставшись до Венеції, Дмитро та Олена чекають прибуття старого моряка Рендіча, який повинен їх переправити до Сербії, звідки їх шлях лежить до Болгарії. Однак Інсаров хворий, у нього починається жар. Змученій Олені сниться кошмар, і, прокинувшись, вона розуміє, що Дмитро при смерті. Рендіч вже не застає його в живих, але на прохання Олени допомагає їй доставити тіло чоловіка на його батьківщину.

Через три тижні Ганна Стахова отримує лист від дочки: та направляється до Болгарії, яка стане її новою батьківщиною, і ніколи не повернеться додому. Подальші сліди Олени губляться; за чутками, її бачили при військах як сестру милосердя[3].

Мотиви роману[ред. | ред. код]

Ідеї і мотиви роману були детально проаналізовані з прогресивних позицій М. О. Добролюбовим в журналі «Современник» у січні 1860 р. (стаття «Коли ж прийде справжній день?»). Добролюбов відзначає чуйність Тургенєва як письменника до насущних суспільних питань і зупиняється на тому, як автор розкриває деякі з цих тем у своєму новому романі.

Особливу увагу приділив Добролюбов питанню вибору головної героїні. Добролюбов бачить у Олені Стаховій алегорію молодий Росії напередодні суспільних зрушень — трактування, з якою сам Тургенєв не погоджувався (див. Критика):

«У ній позначилася та незрозуміла туга по чомусь, та майже несвідома, але непереборна потреба нового життя, нових людей, яка охоплює тепер все російське суспільство, і навіть не одне тільки так зване освічення. У Олені так яскраво відбилися найкращі прагнення нашого сучасного життя, а в її оточуючих так рельєфно виступає вся неспроможність звичайного порядку того ж життя, що мимоволі хочеться провести алегоричну паралель ... Ця туга очікування давно вже мучає російське суспільство, і скільки разів вже помилялися ми, подібно Олені, думаючи, що Жданов з'явився, і потім заспокоювались.»

Н. А. Добролюбов

Олена зачерпнула від російського народу мрію про правду, яку потрібно шукати в далеких краях, і готовність пожертвувати собою заради інших. На любов Олени претендують художник, вчений, процвітаючий чиновник і революціонер, і вона в підсумку вибирає не чистий розум, не мистецтво і не державну службу, а цивільний подвиг. Добролюбов підкреслює, що з усіх кандидатів єдиний гідний Інсаров, який не мислить свого щастя без щастя своєї батьківщини, який весь підпорядкований вищій меті і у якого слово не розходиться з ділом.

Інша тема, що проходить через роман, — тема конфлікту егоїстичних і альтруїстичних прагнень в людській душі. У перший раз це питання піднімається в сцені спору Берсенєва і Шубіна про щастя: чи не є прагнення до щастя егоїстичним почуттям, що вище — роз'єднує людей «любов-насолода» або об'єднуюча «любов-жертва». Спочатку Олені і Інсарову здається, що цього протиріччя немає, але потім вони переконуються в тому, що це не так, і Олена розривається між Інсаровим і своєю сім'єю і батьківщиною, а пізніше сам Інсаров задає їй питання, чи не послана його хвороба в покарання за їх любов. Тургенєв підкреслює цей неминучий трагізм людського існування на Землі, коли наприкінці книги Інсаров вмирає, а Олена зникає і слід її втрачається. Але ця кінцівка ще сильніше відтіняє красу визвольного пориву, надаючи ідеї пошуку соціального досконалості позачасовий, загальнолюдський характер.

Критика[ред. | ред. код]

Тургенєв, який мріяв про союз антикріпосницьких сил і примирення лібералів з радикальними демократами заради боротьби за спільну національну ідею, не прийняв позиції Добролюбова, який заперечував спроможність дворянського лібералізму і протиставляв російських Інсарову «внутрішнім туркам», до числа яких включив не тільки мракобісів-реакціонерів, а й милих серцю автору лібералів. Він намагався вмовити Некрасова відмовитися від публікації статті Добролюбова в «Современнике», а коли той не послухав його доводів, порвав з редакцією журналу остаточно. Зі свого боку, різночинці «Современника» також взяли курс на конфронтацію, і незабаром в журналі з'явилася розгромна рецензія на «Рудіна», написана вже Чернишевським.

Прикрою була для Тургенєва і критика роману з боку більш консервативних кіл. Так, графиня Ламберт відмовляла Олені Стаховій в таких якостях, як жіночність або чарівність, називаючи її аморальною і безсоромною. Ту ж позицію зайняв критик М. І. Дараган, що називав головну героїню «порожньою, вульгарною, холодною дівчинкою, яка порушує пристойності світла, закон жіночої сором'язливості» і навіть «Дон Кіхотом у спідниці», а Інсарова — сухим і схематичним. У світських колах про роман жартували: «Це» Напередодні", яке ніколи не буде мати свого завтра". Опинившись під перехресним вогнем прогресивних і консервативних критиків, ігнорували вкладений в уста Інсарова заклик до національного примирення, Тургенєв, за власними словами, став відчувати бажання «подати у відставку з літератури». Важкий стан письменника ускладнювався натяками з боку І. О. Гончарова на те, що у своїх останніх творах, у тому числі і в «Напередодні», Тургенєв запозичив образи і мотиви з «Обриву», до того часу ще закінченого.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лебедев Ю. Тургенев. Жизнь замечательных людей. — М.: Молодая гвардия, 1990. — 608 с. — ISBN 5-235-00789-1
  2. Предисловие к собранию романов в издании 1880 г.
  3. Новиков В. И. Все шедевры мировой литературы в кратком изложении. Сюжеты и характеры. Русская литература XIX века. — М.: Олимп «ACT», 1996. — 832 с. — ISBN 5-7390-0293-1